...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Muzika utiče na našu podsvest

19.06.2018.

U prošlosti, muzika je bila dostupna samo onima koji su je izvodili ili prisustvovali određenim društvenim događajima. Danas je ona dostupna svakome i u svakom trenutku, međutim, većina ljudi ne razmišlja o uticaju koji muzika ima na naše zdravlje, svest i podsvest.

.

Naučno je dokazano da muzika utiče i na formiranje ličnosti, te je vrlo važno kakvom muzikom hranimo naše biće.

Mišljenja naših građana na ovu temu su podeljena, i mnogi od nas nesvesno slušaju muziku samo na osnovu melodije, ne razmišljajući o stihovima koji je prate.

"Nisu mi nešto preterano bitne reči, na mene najjači utisak ostavlja privlačna muzika, i sve dok je muzika dobra i prijatna za uši, ne reči ne obraćam toliko pažnju", rekla je naša sugrađanka.

Psihološkinja Violeta Rakić kaže da to što popularni muzičari današnjice najčesće pevaju o ženama samo kao objektima seksualne žudnje  i kaže da to ima veliki uticaj na formiranje ličnosti mladih devojaka.

"Ukoliko devojčice, mlade devojke stalno dobijaju poruku da su seksualni objekti, da su pojednostavljene i da je presudni imperativ njihov fizički izgled, mogu tako i sebe da počnu da posmatraju, a da ostale karakteristike svoga bića, u prvom redu psihološke, kognitivne ili intelektualne, stave u drugi plan", rekla je psihološkinja.

Rep muzičar Vladimir Borović Tatula, veruje da se u pesmama žene ne predstavljaju kao seksualni objekti kako bi se ta muzika prodala, već da muzičari jednostavno samo prenose svoje životno iskustvo i osećanja kroz tekstove.

music2 jpg

"Ne znam, to je umetnost u principu i jednostavno svako piše o onome sto oseća, što vidi i ako ja u nekom momentu vidim samo takve devojke oko sebe, koje nemaju morala, ideala, o tome ću da repujem i to je to", rekao je reper.

Sociolog Aleksej Kišjuhas smatra da žene igraju veliku ulogu u životima muškaraca i da kako će ih oni predstaviti kroz muziku zavisi od ideoloških pogleda samih muzičkih izvođača.

"Određeni izvođači sami gaje određene ideološke poglede na svet, određene vrednosti koje oni sami poseduju i proizvode muziku, tekstove, u skladu sa tim. Smatram da je neka vrsta ideološke matrice koju gaje ti ljudi, osnovni krivac za takvu interpretaciju žena u popularnoj muzici i činjenica je da žene igraju izuzetno važnu ulogu u životima muškaraca, a muškarci su ti koji pevaju, tako da tako to biva", rekao je sociolog.

Ove reči na jednostavan način objašnjavaju kakva je situacija danas kada je u pitanju uticaj muzike na ljude uopšte. Ako postanemo svesni toga koliki je to uticaj i počnemo da obraćamo pažnju na ono što slušamo, ona može imati i vrlo blagotvorno dejstvo po nas.

Više o ovoj temi možete čuti u studentskoj emisiji Pokretač.

Daša Maričić

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo