...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo

Moguća audicija za ulične svirače

11.06.2015.

Ulični svirači bi trebalo da postanu deo turističke ponude grada, a njihov kvalitet presudan za lokaciju na kojoj sviraju. Ovo je samo jedno od rešenja koje je spomenuto na panelu Umetničke organizacije „Inbox“ i Gradske uprave za kulturu. Brojni problemi nisu spomenuti, ali prema rečima organizatora Festivala uličnih svirača, ovaj panel je samo prvi korak ka regulisanju uličnog sviranja. 

.

Po uzoru na uređenje uličnog sviranja u Beogradu, gde se za svaku lokaciju sprovodi audicija, muzičari će svojim talentom i kvalitetom zaslužiti atraktivniju lokaciju. Uredbama je odlučeno da oni mogu samo četiri sata da sviraju na svojim lokacijama. Međutim, Novi Sad je i dalje daleko od ovakvog uređenja. Član Gradske uprave za kulturu Vanja Vučenović kaže da će se u naredne dve godine raditi na ovom problemu.

"Svrha je da ulično sviranje i sve ostalo podignemo na viši nivo, dakle da to ne bude samo socijalna kategorija ljudi, već da se podigne nivo kvaliteta sviranja na ulici", rekao je Vučenović i dodao da će  priliku i mesto da sviraju dobiti svi oni ljudi koji se značajno i kvalitetno bave muzikom.

Na panelu nije bilo reči o socijalno ugroženima, niti kako će se rešiti njihov položaj. U Novom Sadu je trenutno više onih koji sviraju da prežive, dok se umetnici ređe sreću. Direktor festivala Borislav Beljanski kaže da su svi svirači podjednako važni i da se zbog njihove muzičke energije mora raditi na ovom pitanju.

"Sad smo došli u jednu fazu gde su ulični svirači stvarno dobro došli, a nekada nisu. Želimo da im  pojednostavimo način sviranja na ulici tako što ćemo zajedno praviti panele i diskusije gde ćemo predstaviti primere drugih gradova koji su to rešili na kulturan i fin način", izjavio je Beljanski. 

Svirači koji su imali prilike da govore istakli su kako im je sviranje na ulici konstantna muzička proba, ali i  dokaz da ih publika voli. Brojni ulični svirači u Novom Sadu se mogu sresti u podzemnom prolazu, duž Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

Ukoliko se dogodi da se ulični svirači rangiraju u odnosu na kvalitet sviranja i mesta na kojem bi svirali, mesta ima dovoljno. Spens, Univerzitetski kampus i Limanski park jednako su atraktivni i mogu biti stecište uličnih svirača. 

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Nikola Ćirić: Horna i jutarnje sunce

Svet klasične muzike nikada nije stigao u centar pažnje javnosti i većeg dela publike. To se možda dogodi teka kada…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Karijera je slika na kojoj se boja nikada ne suši

Dok su karijere pripadale eliti poput profesora, doktora, bankara ili političara, sve je, čini se nekako, bilo jednostavnije. Svi ostali…

.

RTV formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Obrazovanjem Odbora za bezbednost i zdravlje, čije je formiranje, na sastanku sa predstavnikom Sindikata "Nezavisnost" JMU RTV Predragom Novkovićem, inicirao…

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

  • 15:00 Album nedelje
  • 16:00 Superoperater
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo