...
TRENUTNO17:00 - 18:00Popodne na O radiju

Društvo

Moguća audicija za ulične svirače

11.06.2015.

Ulični svirači bi trebalo da postanu deo turističke ponude grada, a njihov kvalitet presudan za lokaciju na kojoj sviraju. Ovo je samo jedno od rešenja koje je spomenuto na panelu Umetničke organizacije „Inbox“ i Gradske uprave za kulturu. Brojni problemi nisu spomenuti, ali prema rečima organizatora Festivala uličnih svirača, ovaj panel je samo prvi korak ka regulisanju uličnog sviranja. 

.

Po uzoru na uređenje uličnog sviranja u Beogradu, gde se za svaku lokaciju sprovodi audicija, muzičari će svojim talentom i kvalitetom zaslužiti atraktivniju lokaciju. Uredbama je odlučeno da oni mogu samo četiri sata da sviraju na svojim lokacijama. Međutim, Novi Sad je i dalje daleko od ovakvog uređenja. Član Gradske uprave za kulturu Vanja Vučenović kaže da će se u naredne dve godine raditi na ovom problemu.

"Svrha je da ulično sviranje i sve ostalo podignemo na viši nivo, dakle da to ne bude samo socijalna kategorija ljudi, već da se podigne nivo kvaliteta sviranja na ulici", rekao je Vučenović i dodao da će  priliku i mesto da sviraju dobiti svi oni ljudi koji se značajno i kvalitetno bave muzikom.

Na panelu nije bilo reči o socijalno ugroženima, niti kako će se rešiti njihov položaj. U Novom Sadu je trenutno više onih koji sviraju da prežive, dok se umetnici ređe sreću. Direktor festivala Borislav Beljanski kaže da su svi svirači podjednako važni i da se zbog njihove muzičke energije mora raditi na ovom pitanju.

"Sad smo došli u jednu fazu gde su ulični svirači stvarno dobro došli, a nekada nisu. Želimo da im  pojednostavimo način sviranja na ulici tako što ćemo zajedno praviti panele i diskusije gde ćemo predstaviti primere drugih gradova koji su to rešili na kulturan i fin način", izjavio je Beljanski. 

Svirači koji su imali prilike da govore istakli su kako im je sviranje na ulici konstantna muzička proba, ali i  dokaz da ih publika voli. Brojni ulični svirači u Novom Sadu se mogu sresti u podzemnom prolazu, duž Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

Ukoliko se dogodi da se ulični svirači rangiraju u odnosu na kvalitet sviranja i mesta na kojem bi svirali, mesta ima dovoljno. Spens, Univerzitetski kampus i Limanski park jednako su atraktivni i mogu biti stecište uličnih svirača. 

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Kako se zaposliti i zaraditi na Internetu?

Udruženje Remiks iz Novog Sada tokom decembra organizovaće tri besplatne edukacije za mlade o zapošljavanju i zaradi na internetu, uz…

.

Ekologija prioritet samo u lepim mislima

Srbija bi mogla da postane crna ekološka tačka Evrope ukoliko se nešto radikalno ne promeni u prioritetima, kako građana, tako…

.

Mladi sa premijerkom o onom što ih žulja

Petak 13. nije samo dan malera, baksuza i loše sreće. Tada se nešto veoma značajno održava u Novom Sadu. Štaviše,…

.

O preduzetništvu iz ženskog ugla

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla", biće održana 11. decembra u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom od 17.00…

.

Forum zapošljavanja mladih 2.0

Drugi Forum zapošljavanja mladih biće održan danas (utorak 10. decembar) u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, sa početkom u…

.

I gde ćeš za Novu?

Koje pitanje sledi posle onih: Jesi li gladna? Koliko ti je ostalo do kraja faksa? Ideš na Exit? Logično, najčuvenije…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo