...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo

Modni detalj ili prevencija?

19.05.2020.

Na gradskim ulicama, ali i na društvenim mrežama, sve češće se mogu videti dizajnirane maske. Dezeni su različiti, od onih sa animal printovima do onih koji podsećaju na poznate modne brendove. Da li smo počeli da ih koristimo samo kao modni detalj, ili nam i dalje služe za prevenciju od virusa?

.

Uklapanje boja i šara na maski, sa garderobom koju nosimo tog dana, postala je svakodnevica određenom broju ljudi. Mlada dizajnerka Jelena Zarić smatra da bi moda, kao jedan vid umetnosti, trebalo da pomogne ljudima u tome da skrenu misli u teškim vremenima. 

"Sve to oko tebe se dešava, to je realnost, ali opet, moraš da živiš sa tim. Zašto onda te trenutke ne bismo sebi ulepšali? Kada sam počela da pravim maske, s obzirom na to da ih tada nije bilo na tržištu, dobila sam puno komentara od žena – eto, kada već moramo da ih nosimo, neka bar budu lepe", kaže Jelena.

O pravljenju dizajniranih maski počela je da razmišlja u vreme povećane zagađenosti vazduha. Pandemiju koronavirusa iskoristila je za realizaciju svoje ideje.

"Nisam otkrila ni toplu vodu, ni Ameriku. To može da radi ko god ima mašinu za šivenje i nije teško. Ja sam samo prepoznala pravi trenutak. Znam da napravim dobar kroj i znam da će taj proizvod biti stvarno dobar, da nije nešto nekvalitetno. Takođe, moje spospobnosti kao modnog dizajnera su da prepoznam koji je dezen atraktivan što se tiče sezone, boja, materijala i printova. To je možda prednost u odnosu na neke druge, koji su kasnije krenuli sa pravljenjem maski", navodi Jelena.

maske4 jpg

I studentkinja Vera odlučila je da ulepša svoju zaštitnu opremu. Ona je običnu belu masku učinila pravim unikatnim aksesoarom, tako što je izvezla različite motive.

"Kada je sve ovo počelo, prvi put u životu sam stavila masku na lice i osećala sam se odvratno. Tako da sam rešila da naučim da šijem i vezem. Za sada sam napravila samo jednu masku, tj. izvezla sam neke cvetne motive. Ne planiram da ih prodajem, jer je to još sve vrlo amaterski, a nemam ni vremena da pravim neke veće količine. Ako mi već nešto prekriva pola lica, neka se bar slaže uz odeću", tvrdi Vera.

Stavovi mladih o ovoj pojavi su podeljeni. Jedni smatraju da je suvišno razmišljati o dezenu onoga što nas štiti, dok drugi veruju da je mnogo lepše nositi dizajniranu masku. Izdvojili smo neka mišljenja:

"Primećujem da dosta njih nosi maske koje su dizajnirane, napravljene posebno za njih, pre svega devojke, Međutim, nije mi to posebno važno i do sada nisam nosila nijednu masku specijalno napravljenu za mene. Važno mi je pre svega da se zaštitim, a izgled nije toliko bitan", objašnjava Maša.

"Treba poštovati mere koje su na snazi, svakako nosim masku, prvenstveno da bih zaštitila druge, zatim i sebe. Naravno da je lepše kada ta maska ima neki print, pogotovo nama mladima koji pratimo modne trendove", kaže Katarina.

maske2 jpg

Profil za maske Jelene Zarić na Instagramu, za vrlo kratko vreme stekao je više od deset hiljada pratilaca. Veliki broj, pre svega devojaka, odlučio se da poruči različite dezene ovog "modnog detalja".

"Svi dezeni koje smo napravili su podjednako traženi. Imamo saten, šljokice, animal print... Možda su, eto, šljokice išle najbolje od svega. Ciljna grupa su najviše devojke, od dvadesetak do tridesetak godina. One su najviše poručivale, ali imali smo porudžbine i za decu, ili po meri, za bebe", navodi Jelena.

Bilo da nosite masku zbog prevencije, ili vam se pak sviđa kako stoji uz odevnu kombinaciju, verujemo da svakako još nije vreme da ih trajno odložimo. Pazite na sebe i druge i nosite ih i dalje u zatvorenim prostorijama sa velikim brojem ljudi.

M. M.

Fotografije: Instagram Jelena Zarić

Možda te još zanima:

.

Remi: U redu je da kažeš "nisam dobro"

Vreme pandemije je nešto na šta ne možemo da utičemo, ali nas to ne sprečava da se izrazimo, budemo kreativni…

.

Bioskopi pred kolapsom

Bioskopi su prva kapitalna ekonomska žrtva koronavirusa u okviru filmske industrije. Snimanje filmova je delimično prekinuto, snima se samo ono…

.

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer…

.

Kupanje bezbedno ukoliko se poštuju mere

Kako vreme prolazi, tako postajemo sve više svesni da nam je pandemija uskratila mnoge stvari. Pogotovo u ovim letnjim mesecima,…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

RTV formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Obrazovanjem Odbora za bezbednost i zdravlje, čije je formiranje, na sastanku sa predstavnikom Sindikata "Nezavisnost" JMU RTV Predragom Novkovićem, inicirao…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo