...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Društvo

Mobing - noćna mora radnika

14.02.2017.

Ako ste se ikada zadesili u situaciji da vas na poslu neko maltretira, vređa, ponižava, zastrašuje, svađa s kolegama, seksualno uznemirava, omalovažava vaš rad, neopravdano nameće uslove rada ili radne zadatke koji ne važe za druge, na bilo koji način namerno ugrožava zdravlje ili da vas navede da date otkaz, onda ste žrtva mobinga, odnosno, zlostavljanja na radu. Ovakvo ponašanje je zabranjeno i postoje različiti načini zaštite od njega.

.

Asistenkinja na Departmanu za biologiju i ekologiju na Prirodno matematičkom fakultetu, Maja Bjelić, ostala je bez posla nakon prošlogodišnjeg konkursa za to radno mesto. Prema njenim rečima, to je bio rezultat ličnih i profesionalnih problema sa jednom od profesorica na tom fakultetu. Probleme su pokušali da reše u okviru institucija na različitim nivoima, ali bez uspeha.

"Profesorka je javno pred svedocima govorila da me neće izabrati, da ona ima mogućnost da bira sebi asistenta, jer je redovan profesor. Ako bude želela asistenta sa plavim očima, ona će ga dobiti. Tražila je od mene da se ne prijavim na konkurs, jer je to bolje za mene. Opstruiranja je bilo na sve strane. Rekla je da će nju podržati i komisija koja predlaže kandidata, a potom i članovi Izbornog veća 'zato što je ona profesor, ima pravo glasa, a jednog dana će i njima biti potreban njen glas'", kaže Maja.

Ona nam je ispričala da se žalila na tu odluku i na predumišljaj komisije, kao i da je, po njenim saznanjima, to radno mesto ponuđeno i jednom njenom kolegi, koji je tu ponudu odbio. SMS prepiska je ipak sačuvana:

sms screenshot

Maja kaže da ovakvi problemi dovode do preispitivanja i postavljanja pitanja samom sebi - da li je sve do mene?

"Kada shvatite da nije, onda se zapitate zbog čega je onda to sve usmereno na vas. U suštini tada ne dolazite do odgovora i to se prosto odražava na vaše mentalno zdravlje, profesionalni momenat, integritet... Meni je u suštini jedino ostalo da po Zakonu zatražim zaštitu svojih prava na sudu što sam i učinila", kaže Maja za O radio i naglašava da će nastaviti da se bori za svoja prava.

"Zato što smatram da je to jedino ispravno i da na taj način možda mogu da dam podstrek drugim ljudima koji se nalaze u istoj situaciji. U suštini to je ono što je najgore, što je čovek jako iscrpljen kada se nađe u toj situaciji i jako mu teško pada. I meni sve ovo jako teško pada. Ja i dalje volim svoj posao i zemlju u kojoj živim, ali ukoliko ništa ne bude moglo da se promeni i ja ne nađem posao, biću primorana da pokušam negde u inostranstvu", kaže naša sagovornica.

Pokušali smo da na Prirodno-matematičkom fakultetu dobijemo informacije o ovom slučaju i komentar na navode Maje Bjelić. Dobili smo, međutim, saopštenje portparolke Saške Rakić u kome se navodi da je PMF radio, radi i radiće sve po zakonima i pravilnicima, u bilo kom slučaju. I da je to je zvaničan stav njihove institucije i dekana. 

hmobing jpg

Profesor Slaviša Ignjatović deo je udruženja građana Stop mobing koje funkcioniše kao sajt na kome svi mogu da se informišu o mobingu. On je u razgovoru za O radio rekao da su na sajtu postavili anketu 'Da li ste se nekad susreli sa mobingom?' i da je od tri hiljade anketiranih 63 odsto odgovorilo da se susrelo, 32 odsto je primetilo mobing u svojoj okolini i samo 5 odsto se nije susrelo sa mobingom.

"To je bio jedan od razloga da mi još 2011. godine napravimo sajt o mobingu gde smo javnost želeli da upoznamo sa osnovnim pojmovima: šta je mobing, vrste i faze mobinga, kako nastaje, ko su moberi i žrtve, uzroci i posledice, šta učiniti ukoliko prepoznamo mobing. Pored toga, na sajtu se nalaze i druge korisne informacije kao što je šta nije zlostavljanje na radu, obaveze poslodavca i zaposlenog, koji je postupak za zaštitu od zlostavljanja na radu, kako se pokreće postupak, sudska zaštita, posredovanje između žrtve i zlostavljača".

Pitali smo Novosađane da li znaju šta je to mobing i kome da se obrate ukoliko im se desi. Evo odgovora:

"Ako sam dobro upućena, mobing je svaki vid zlostavljana, bilo ono verbalno, fizički ili seksualno, bilo koja vrsta maltretiranja od strane nadređenog. Da budem iskrena nisam sigurna kome bi se obratila da trpim mobing, možda pravnoj službi".

"Mobing je neka vrsta zlostavljanja na radnom mestu, verbalno, psihičko... Iskreno nisam sigurna kome bi se obratila u slučaju mobinga ali ukoliko to zlostavljanje dolazi od strane kolega prvo bih se obratila šefu".

"Da, znam. To je ono kad ti šef radi šta hoće a ti ćutiš i trpiš jer moraš da radiš".

Svi koji smatraju da su žrtve zlostavljanja na radu će besplatnim pozivom broja 0800-300-601 i pritiskom određenog tastera od 0 do 5, dobiti neophodne informacije i odgovore na pitanja šta je mobing, koje radnje podrazumeva i koji su modeli zaštite od zlostavljanja

SOS mobing će građanima biti dostupan 24 sata, dok je razgovor sa pravnom službom Agencije moguć od 07.30 do 15.30 sati, pozivom pomenutog broja uz biranje tastera 0.

Tonski prilog poslušajte u plejeru.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

.

Novi zvuk u pet koraka

Novi zvuk u gradu njihov je nazaustavljivi moto. Beogradski sastav Artan Lili uspeo je ponovo da osveži svoj izraz namerno…

.

"Kosa" pola veka kasnije: Da li se nešto promenilo?

Kultno delo "Kosa" prevenstveno je bilo zamišljeno kao brodvejski pozorišni komad, ali je svoju punu slavu dobilo filmskom ekranizacijom, pod…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo