.
Trenutno
Music Mix by Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Mladi Vojvođani eurofobični i apolitični

10.01.2015.

Što su ispitanici stariji, to ukupna podrška EU integracijama raste.

.

   U okviru istraživanja "Informisanost građana Vojvodine o evropskim procesima" koje je sprovela Ninamedia u oktobru ove godine, rezultati su paradoksalni i pokazuju da što su ispitanici stariji, to ukupna podrška EU integracijama raste.

   Koliko je omladina u Vojvodini eurofobična pokazuju podaci da je najveći broj onih koji bi glasali protiv ulaska u EU u starosnoj kategoriji od 18 do 29 godina, dok bi starije generacije, najviše u dobi  66-80 godina  glasale za.

   Predsednik parlamenta Univerziteta u Novom Sadu Igor Graić kaže kako ga ne čudi eurofobija kod mladih imajući u vidu da je i u samoj EU situacija dosta lošija od one kada smo u sam proces krenuli.

   "Smatram da se naša zemlja nalazi u teškom položaju, jer bi okretanje leđa jednoj od dve opcije (Istok, Zapad) imalo velike posledice za nas. Takođe, dodatni razlog eurofobije predstavlja iskustvo iz okruženja, gde se u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj ništa značajnije nije promenilo ulaskom." rekao je Graić i dodao da krajnja desnica i u samoj Evropi teži ka razbijanju Evropske Unije:

   "To je u ovom trenutku njihov problem, mi treba da se posvetimo maksimalnom korišćenju mogućnosti koje nam se nude,a to su svakako predpristupni fondovi."

   Nepoznavanje trenda i beneficija koje će ulazak u Evropsku Uniju doneti, pokazuje i statistika ovog istraživanja. Naime, Branislav Bugarski je na tribini koju je organizovao nedeljnik "Vreme" rekao kako je odlika društva u Vojvodini spremnost za prilagođavanje promenama u potrazi za boljim društveno-ekonomskim okvirom.

   "To sve ima svoj trend, 2009. je 73 odsto građana Srbije podržavalo evrointegracije, danas u AP Vojvodini više od 54 odsto građana i dalje podržava proces i to nam uliva nadu. Vojvođani od ulaska Srbije u EU očekuju veća lična mesečna primanja, kao i da će cene namirnica biti veće posle ulaska u Uniju. Tu se vidi nepoznavanje trenda" zaključio je Bugarski.

   Iako podaci iz istraživanja Ninamedie pokazuju da je eurofobičnost kod mladih veoma izražena, profesor sociologije Lazar Žolt kaže da je studentska populacija relativno apatična što se tiče učešća u javnom političkom i društvenom životu, sa izuzetkom zabave, gde su jedino spremni da se masovno angažuju i to je normalno.

   “Mladi su vrlo često apstinenti i apolitični. Prvo, ne bi mnogo mladih izašlo na glasanje o ulasku u Evropsku Uniju, osim ako se ne povede neka izuzetno velika i značajna društvena akcija koja bi imala i određeni zabavni karakter. Nulti Egzit i Egzit 2001. su bili akcija koja je izvela mlade da glasaju. Ako bismo imali tako neku akciju onda bi verovatno dobar deo omladine izašlo ali i tada smatram da bi većina glazala za EU.

   Mladi su svesni da mora da postoji nešto što je perspektiva, a mirenje sa nekom stagnacijom nije nešto što bi mladi uradili. “ navodi Žolt i dodaje da bi rezultati bili znatno pozitivniji ali naša omladina je prosto apolitična.

   Lea Kotlica

.
Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih…
.
Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije…
.
Mlada naučnica Aleksandra Cvetanović dobitnica je nagrade Danubius Young Scientist, koju uručuju austrijsko ministarstvo za obrazovanje,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?