...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo

Mladi ipak vole papirne fotke

03.02.2016.

Svakodnevno fotografisanje telefonom i kačenje fotki na društvene mreže u potpunosti je istisnulo tradicionalno izrađivanje dragih fotografija među mladima. Iako se naizgled učinilo da je zbog hiljada fotografija teško stvoriti privrženost nekolicini, u Srbiju su stigli onlajn servisi koji prete da u većoj meri vrate atraktivnost retro papirnoj fotografiji.

.

Mobilni telefon se među većinom mladih najčešće doživljava kao usputni fotoaparat za selfije i fotke na brzinu. Većina ih završi na društvenim mrežama, ali i u samom telefonu, no retko i na papiru. Profesor na Akademiji umetnosti Željko Škrbić smatra da mladi nemaju više svest o značaju papirne fotografije.

"Pojava digitalne fotografije se svela na to da vi napravite veliki broj fotografija i ne znate kako da ih odaberete. Brza je tehnika, zatrpavate hard diskove, on pukne i nemate ništa od toga. Mladi nisu prošli taj period kada se predavao film, kada su morali da čekaju, pa strah da li je fotka uspela. Sa digitalnom fotografijom im je sve olakšano, zbog čega je stvoren manji uticaj fotografije na njih", objasnio je Škrbić. 

instafoto jpg

On kaže da je mladima vrhunac značaja fotografije da pokupe što više lajkova uz puko fotografisanje, ali ipak savetuje da se i takve fotografije izrađuju.

"CD više nikako nije siguran, a hard diskovi koji se mogu kupiti u Srbiji nisu najkvalitetniji. Nekada su kolor fotografije mogle da traju 15 godina, dok ne prime neki smeđ ton, danas crno-bele fotografije mogu da traju i po 200 godina", podsetio je Škrbić.

Sa druge strane, Škrbić još smatra da je izrađivanje velike količine fotografija skupo za mlade iako im je dostupno.

Fotograf Nenad Mihajlović kaže da izrađivanje fotografije nema poseban značaj među mladima, ali da je to sve uticaj uticaj komercijalizacije i razvoja digitalnih medija.

"Komercijalna fotografija jeste popularnija sa razvojem digitalnih medija i među mladima. Svako danas može da fotografiše i da izrađuje svoje fotografije. Te stvari su povoljne i vrlo popularne", izjavio je Mihajlović.

instafotke jpg

U Srbiji već par godina radi internet servis trista.rs koji svim korisnicima Instagrama omogućuje brzo i atraktivnu izradu fotografija koje stižu na kućnu adresu.

"Ovo nije novo u svetu i funkcioniše već par godina. Hteli smo da vidimo kako će ta ideja proći ovde, jer ne mora sve što je tamo da radi i kod nas. Mladi su uglavnom ti koji naručuju fotografije, nekada su to i osnovci i srednjoškolci. Uglavnom se poručuje za poklone jer su specifični i ne mogu svuda da se izrade", rekao je vlasnik ovog servisa Marko Žugić.

"Verujem da je to jedan trend koji će svoj pun sjaj doživeti u narednom periodu. Dosta toga danas ipak zavisi od oglašavanja. Trebalo bi da svako sazna za to. U ovom momentu mladi najviše naručuju svoje fotografije na magnetima za frižider ali i uramljene fotografije sa instragrama ili računara", naveo je Žugić.

Mladi u Novom Sadu su jednoglasno odgovarali na pitanja da li izrađuju drage fotografije. Većina njih je rekla da to uopšte ne radi, dok drugima nije isplativo.

 

Nataša Šaru natasasaru@gmail.com

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Konkurs za regionalno partnerstvo mladih

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i USAID, u saradnji sa partnerskim organizacijama, otvorili su konkurs za program Regionalno partnerstvo mladih.…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo