...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Mladalačka energija boji Novi Sad

08.02.2019.

Kao krunu kampanje "Čime ti bojiš grad?", OPENS tim napravio je dokumentarni film od snimaka mladih Novosađana koji su se javili na konkurs "Bojim grad". Oni su kroz video klipove u trajanju od jednog minuta prikazali načine na koje oni boje grad, a zajednički dokumentarni film prikazan je u petak u bioskopu Arena Cineplex.

.

Proteklih meseci, OPENS je sugrađanima postavljao pitanje "Čime ti bojiš grad?". Od nalepnica, preko postera, grafita i bilborda, do velike cirade na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ideja je bila da se jednostavnim pitanjem ukaže na suštinu OPENS-a i da se mladima u Novom Sadu, kako kažu u ovoj organizaciji, vrati osećaj vlasništva nad titulom Evropske omladinske prestonice. Koordinatorka organizacije događaja u OPENS-u Nina Latinović kaže da je primarni cilj ove kampanje afirmacija mladih iz Novog Sada.

"Mesecima Novosađani nisu znali o čemu se radi, a konstatno su viđali, da li na društvenim mrežama ili u gradu, pitanje 'Čime ti bojiš grad'. Nakon toga, raspisan je konkurs kroz koji su nam mladi Novosađani pokazali kako oni to boje grad. Na konkurs je pristiglo 200 radova, od kojih se 55 našlo u zajedničkom dokumentarnom filmu", kaže Nina.

Projekcija u Areni imala je nekoliko delova. Prvi deo je objašnjavao početne korake u kampanji, poput  oslikavanja OPENS kampera – tri momka ukrasila su kamper koji je postao omladinski klub na točkovima.  

opens3 jpg

Drugi deo je obuhvatio promociju pozitivnih uzora, takozvanih ambasadora OPENS-a. Odabrane mlade ljude OPENS je putem svojih kanala promovisao i prikazao njihovu energiju kroz seriju video klipova o njima, njihovom uspehu i strasti. Za sam kraj projekcije ostavljen je upravo zajednički dokumentarni film. Prikazani su najbolji kadrovi koji pokazuju interesovanja mladih prema različitim stvarima kroz koje oni boje grad. Najbolji radovi dobili su nagrade, poput odlaska na sve Egzitove festivale, fotoaparat, bežične slušalice itd. 

Jelena Trajkovski, jedna od učesnica ovog konkursa čiji rad je i dospeo u dokumentarni film, kaže da je jedan ovakav događaj odlična inspiracija mladima da se bave kreativnim radom.

"Tema mi je delovala jako interesantno, ipak smo mi mladi i Novi Sad je omladinska prestonica Evrope, pa sam mislila da tome doprinesem. Video koji sam poslala radili smo dečko i ja, u njemu pričamo o tome kako me on uvek čeka, ali se nađemo i nakon toga bojimo grad zajedno", ispričala nam je Jelena.

Nina Latinović dodaje da je ovom projekcijom završena kampanja "Čime ti bojiš grad?". Odabrani snimci koji su se našli u filmu mogu se pogledati na ovom linku.

Fotografije: Vladimir Veličković/OPENS 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo