...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Društvo

Minimalac nedovoljan za izdržavanje studenta

23.09.2020.

Minimalc u Srbiji iznosi nešto više od 30.000 dinara. Iako se najavljuje njegovo povećanje za nekoliko hiljada, ova cifra jedva da pokriva osnovne životne troškove samo jedne osobe. Kada se na to dodaju i studentski troškovi, život od prvog do kraja meseca postaje nemoguća misija.

.

Foto: instrore.rs

Studentkinja Ana Stojanović kaže da mesečno troši oko 20.000 dinara. Tu su uračunati troškovi za prevoz, prijave i overe semestra, kao i troškovi za hranu, na koju, kako Ana kaže, najviše i odlazi novca. Osim toga, deo novca ide na slobodno vreme, izlazak, kafu u gradu ili nešto slično.

"Deo novca dobijam od roditelja, a deo zarađujem. Kada uzmem u obzir da živim sa roditeljima i da nemam obavezu plaćanja kirije i troškova, poput struje i informatike, smatram da minimalac u Srbiji nije dovoljan ni za osnovne životne potrebe. O trošenju na zabavu i putovanja nema ni govora", kaže Ana.

Prema njenim rečima, nemoguće je živeti pristojan život ukoliko se radi o porodici u kojoj je jedna osoba zaposlena, a radi za minimalac.

potrosackakorpa png

Foto: bankar.me

Sa minimalcem može da se funkcioniše, ako se sve dobro uklopi i namesti. Studentkinja Dragana Đorđević kaže da je to ipak jako teško. Nju roditelji finansiraju, a ona povremeno radi poslove preko studentske zadruge. Oko 15.000 dinara mesečno joj je potrebno za stan i režije, a kako Dragana kaže, mnogo novca ide na hranu.

"Živim sa cimerkom tako da mi je lakše, jer troškove delimo na pola. Deo novca ide i na društvene aktivnosti. Čim izađeš iz stana, računaj da ćešpotrošiti novac. Mesečni troškovi variraju. Nekada može da se uštedi, a nekada iskrsnu i nepredviđeni troškovi. Kao i za sve, mislim da je i za trošenje novca važna dobra raspodela i dobra organizacija", ističe Dragana.

Milka Jovanović je majka studenta koji pohađa fakultet u gradu u kome mora da iznajmljuje stan. Ona kaže da su troškovi znatno veći kada je u porodici student. Ti izdaci, kako ona kaže, nisu mali, pogotovo kada se u obzir uzmu školarina, kirija i troškovi.

"To je značajna svota koju ste u obavezi da svakog meseca izdvojite. Morate omogućiti da ona bude u određenom vremenu dostupna detetu za stanarinu. Sve druge obaveze mogu da sačekaju, da se premoste ili drugačije organizuju, ali ne i ovo. Ako pričamo o minimalcu jednog roditelja, apsolutno je nemoguće izdržavati jednog studenta u Srbiji", ističe Milka.

racuni png

Foto: sosnovisad.org

Studentu Dejanu Tomiću roditelji finansiraju veči deo troškova. On kaže da bi, kada bi radio, minimalac bio dovoljan za njegove potrebe, što one koje se tiču hrane, što one koje se tiču ostatka života.

"Kada bih morao sam da finansiram stan i studiranje i račune onda minimalac nije dovoljan za preživljavanje. Sve je skupo i ta cifra na mesečnom nivou nije dovoljna za samostalni život", zaključuje Dejan. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Od minimalca se ne može pristojno živeti

Minimalna mesečna zarada u Srbiji - minimalac, trenutno iznosi oko 40.000 dinara. Minimalac se računa na osnovu cene rada po…

.

Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje

Otvorene su prijave za besplatne seminare u okviru regionalnog projekta Youth 4 Inclusion, Equality and Trust (Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje)…

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Budi pokretač društvenih promena

Inicijativa za otpornost Bosne i Hercegovine, zajedno sa VII Academy iz Sarajeva, kreirala je program “Odvaži se, jer te se…

.

Radionice "Seksualno nasilje i ratovi 90-ih: Poveznica sa današnjicom"

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje dve radionice za mlade starosti od 16 do 25 godina pod nazivom "Seksualno nasilje…

.

Smanjenje školarina nije milostinja već realnost

Nakon protesta u kojima su se studenti izborili za ostanak u domovima i nakon još jednog dobijenog ispitnog rokam, studenti…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo