.
Trenutno
Alt Šou
 Treći program Radija RTV
Društvo

Letnja naučna škola u Petnici

09.09.2015.

U Istraživačkoj stanici Petnica počela je tradicionalna Letnja naučna škola, jedini petnički program namenjen osnovcima, tokom kojeg će na zanimljiv način biti približeno više nauka - od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, do arheologije, istorije, psihologije, lingvistike i antropologije.

Osamdeset učenika osmih razreda iz više od 55 škola u Srbiji ali i iz Makedonije, BiH, Crne Gore i Slovenije, tokom dve nedelje rada imaće priliku da se upoznaju sa 15 različitih naučnih disciplina.

.

Sledi nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju.

U poslednjem segmentu rada škole, učesnici biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima, rekao je rukovodilac programa u Petnici Nikola Božić.

Osmaci će, između ostalog, slušati predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, o DNK čoveka, istraživanjima starih tvrđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, školstvu u staroj Vizantiji i drugo.

U radu sa najmlađim "petničarima" tokom škole pomagaće srednjoškolci, polaznici redovnih programa, kao i studenti, rekao je Božić u saopštenju.

izvor: RTV

 

.
Jedina zdrava industrijska grana u Srbiji, zemlji poluproizvoda i zatvorenih fabrika, jeste IT industrija koja je do sada cvetala,…
.
Razgovor će biti održan u utorak, 26. novembra od 18 časova u knjižari Zenit. 
.
Omladinski centar u Novom Sadu, u Kineskoj četvrti, već je trebalo da počne sa aktivnostima i programima za mlade, međutim to…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?