...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Društvo

Jeleni Božić nagrada "Refleksija" za etičko izveštavanje o siromaštvu

16.08.2022.

Novinarka Oradija Jelena Božić ovogodišnja je dobitnica nagrade "Refleksija" u kategoriji za najbolji radijski prilog ili podkast. Nagradu, koja se na nacionalnom nivou dodeljuje svake godine za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, dodeljuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

.

Jelena Božić (privatna arhiva)

Jelena je nagrađena za temu "Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici" u kojoj se bavila beskućnicima, a inicirana je tragičnim događajem i ubistvom uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija u februaru ove godine.

U istoj kategoriji, pre dve godine nagradu Refleksija dobili su novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić, a ove godine i naša koleginica iz RTV Ljubica Balać dobila je specijalno priznanje za televizijski prilog "Kolege za primer" iz svog serijala "Komšijske priče".

U kategoriji štampani/online mediji nagradu je odnela Dragana Prica Kovačević (Radio 021), nagrada za TV prilog pripala je Sandri Mandić (Insajder TV), dok je u kategoriji fotografija u medijima nagrađena fotografkinja Marija Erdelji.

refleksija nagrade jpg

Ovogodišnji dobitnici nagrada (foto: Aleksandra Ćurić)

Na konkrus je ukupno pristiglo 35 novinarskih radova iz 19 medijskih kuća, od kojih je 30 prošlo administrativnu proveru. U žiriju su kao i svake godine bile osobe sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine to su bili: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista).

Cilj nagrade "Refleksija" je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti.…

.

Počela je prijava mladih za Program "Moja prva plata"

Program Vlade Srbije "Moja prva plata" već tri godine spaja poslodavce i mlade koji su u potrazi za prvim poslom.…

.

Autorski rokenrol je danas Non Grata

Ovogodišnja manifestacija pod nazivom "Liman Zove" okupiće nekoliko zanimljivih, novih imena novosadske rokenrol scene. Jedan od novih bednova je i…

.

Štednja ne znači nemati uopšte

Već neko vreme u javnosti se govori o merama štednje. Apeluje se na gra]ane da smanje potrošnju struje, govori se…

.

Ako imaš ideju, posveti joj se i uspećeš

Sad Smiles je alternativni rok bend iz Poljske. Sastav u proseku ima 15 godina, a čine ga četvoro tinejdžera iz…

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo