...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Društvo / Intervju

Za kajakaška takmičenja priprema se cele godine

22.09.2020.

Novosadski srednjoškolac Mihajlo Petović (16) na nedavnom prvenstvu Srbije u kajaku jednosedu osvojio je srebrnu medalju u trci na 1.000 metara, u konkurenciji kadeta. Osim titule vicešampiona države, Mihajlo je i nosilac zlatne medalje sa prvenstva Vojvodine. U razgovoru za Oradio mladi kajakaš ističe da je zbog cele situacije sa pandemijom ove godine bilo manje takmičenja nego inače, na šta kajakaši nisu navikli.

 

.

"Samim tim bilo je više treninga, pa smo nekako nadoknadili taj nedostatak. Trenirali smo dva puta dnevno, celo leto, do državnog prvenstva. Nakon njega su krenuli lakši treninzi i odmor pred takmičenje. S obzirom na situaciju veoma sam zadovoljan medaljom i voleo bih da ovo ponovim i sledeće godine", kaže Mihajlo. 

Kako je izgledalo samo takmičenje?

Trajalo je četiri dana, a učestvovalo je skoro 30 klubova u svim kategorijama. Takmičenje je održano u Bačkoj Palanci. Prva dva dana su posvećeni pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, a druga dva dana kadetskoj i seniorskoj.

kajak png

Koliko ovaj sport zahteva kontinuiteta i istrajnosti?

Ima različitih pripremnih perioda u godini i različitih vrsta treninga koji su bitni za kajak. Prelazni periodi su između zime i leta. Zimi se više radi u teretani, postiže se snaga, a manje se ide na vodu. Leti ima više treninga na vodi, veslanja i nešto su duži treninzi. Dakle cele godine se trenira, samo različitim intezitetom. Posle državnog prvenstva smo smanjili sa dva treninga na jedan dnevno. Biće još jedno takmičenje ove sezone i onda ćemo polako početi sa tim nekim dužim veslanjima, nakon čega se prelazi u zimski period.

Kako si se ti odlučio za kajak?

Krenuo sam pre četiri godine, kada sam imao 12. Delovalo mi je drugačije i hteo sam da probam, upravo zato jer je u priodi, jer je na vodi i vrlo brzo mi se svideo sport. Nije mnogo prošlo i rešio sam da postanem i takmičar. Svima bih preporučio da dođu i probaju. Osim što je zdravo, ovo je sport koji je u prirodi i koji doprinosi razvijanju mlade osobe, a dobar je za sve uzraste i rekreativno i takmičarski.

mihajlopetovic png

Koliko je ovaj sport razvijen u Srbiji?

Srbija ima dosta uspešnih takmičara. Nema mnogo klubova, nije toliko popularan sport. Ali mislim da je sada nešto popularniji nego pre, pogotovo posle Olimpijade kada smo doneli dve medelje. Mislim da je to pomoglo ovom sportu da se razvije u našoj zemlji.

Kakvi su ulovi za treniranje kod nas?

Nije loše, naravno, nisu ni kao u nekim mnogo razvijenijim zemljama. Uglavnom klubovi imaju sve neophodno za razvoj i napredak takmičara. Ima prostora za poboljšanje i unapređenje, ali u suštini možemo da radimo, treniramo i postižemo rezultate i sa tim što imamo.

J. Božić

Foto: rtv.rs

Možda te još zanima:

.

I sa matematičke olimpijade donosimo medalje

Još jedna potvrda toga koliko ih talentovanih i vrednih mladih ljudi ima u našoj zemlji dogodila se na 61. Međunarodnoj…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

.

TAKT Fest od ove godine ima dva podfestivala

Deveti po redu TAKT Fest, Asocijacije Kulturanova održaće se onlajn, a prijave za muzičke stvaraoce su otvorene do 10.09.2020.godine. Festival…

.

Nauka pruža osećaj afirmacije

Filip Koldžić je kao učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj menedeljejevskoj olimpijadi. Pored njega i ostali…

.

Otvoren konkurs za Videomedeju

Organizatori festivala Videomedeja raspisali su konkurs za učesnike i volontere ovogodišnjeg, 24. festivala. Prijavljivanje je isključivo onlajn i traje do…

.

Distanca sprečava zarazu, ali nas otuđuje

Pandemija koronavirusa u naše živote unela je toliko promena, da ćemo ih teško pobrojati. Jedna od njih je takozvana i…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo