.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Intervju

Vladimir Aćić: U klubu se osećam kao kod kuće

22.03.2016.

U Novi Sad uskoro stiže veliki Cristian Varela, a posle njega će, u ranim jutarnjim časovima, na žurci u SKC Fabrici nastupiti i jedan od najuspešnijih srpskih di-džejeva Vladimir Aćić. Muzikom se bavi već 15 godina, a kako kaže, u klubovima se oseća kao kod kuće. Na početku intervjua za O radio pitali smo ga koliko je bilo lako (ili teško) probiti se i koliko je važna podrška kolega?

.

Počeo sam '99. ili dvehiljadite, čoveče, davno beše (smeh). Bilo je teško i to je uvek tako. U to vreme nije bilo toliko di-džejeva u Srbiji, pa je u neku ruku možda bilo lakše da izađu na površinu i da rade u Novom Sadu. Mislim da je bitno imati dobrog mentora, ja sam ga imao i veoma brzo sam uspeo da savladam sve. Zapravo je najbitnije ono što izlazi iz zvučnika i originalnost, da imaš svoj stil.

Recimo da si davne 2003. postao poznat širom sveta. Koliko ti je iskustvo u klubovima značilo i na open air nastupima?

Klubovi su prisniji i dosta je bliža publika. Festivali su opet druga priča, širi su i otvoreni, a publika je malo dalje. Nemaš taj ambijent da se osećaš kao kod kuće, a to pruža nastup u klubu. Svi su ti blizu i na dohvat ruke i brže otvoriš atmosferu. 

Šta je tebi omiljeno?

Lepo je i jedno i drugo, klub ima svoj vajb, a opet je lep osećaj raditi na velikoj bini na Open air-u. Ipak ima nešto i u klubu i tom osećaju kao da si kod kuće, tako da se ipak ne bih mogao odlučiti. 

Dugo si na sceni i obišao si ceo svet, da li postoji nešto što bi kod nas menjao?

Uvek možeš nešto oduzeti ili dodati i promeniti, najbitnije je šta zaista ostavimo iza nas, prvenstveno to treba preneti na mlađe kolege. Kod nas je scena na nivou, izvođači vole da nastupaju u Srbiji, kažu da je naša publika energična i eksplozivna, tako da uvek znaju šta ih ovde čeka.

Da li postoji neki producent sa kojim bi radio muziku, a nisi imao prilike?

Izdvojio bih Rødhåd, on mi je jedan od favorita, radi berlinski tehno i inače je iz Berlina. Nastupa u Beogradu 22. aprila, tako da ću definitivno otići.

Do kad si u andergraundu?

Do kad hoćeš (smeh). Šalim se. Tehno muzika je nekako moj stil, tu sam potpuno slobodan kao muzičar. Ta vrsta muzike mi daje mogućnost potpune slobode i eksperimentisanja i to je ono što mi se zapravo najviše dopada.

Jednom prilikom si rekao da ti je omiljeni bend Coldplay, šta sada voliš da slušaš?

Fink su strava i obožavam ih, pogotovo zbog one odlične numere koju su napravili za film "Selma" čini mi se. Tako da, definitivno Fink, čak sam išao da ih slušam kad su bili u Beogradu.

Jedan si od predavača u muzičkoj školi Kulturno Sklonište, koliko je teško preneti znanje na polaznike?

S obzirom na više od 15 godina karijere, imam mnogo toga da im ispričam. Krećem od nekih osnovnih informacija, pa širimo znanje. Mislim da je potrebno ići polako, od opšteg ka nekim sitnijim stvarima.

Da li je postojao neko ko prosto nije naučio da miksa?

To je dobro pitanje. Generalno svako ko voli i želi da nauči, mislim da može. To je osnovni beat to beat ritam i sa vežbom neko to nauči brže neko sporije. U svakom slučaju te osnovne stvari su savladive, a dalje je na vama da li će te se razviti u odlične di-džejeve.

Ne znaju te mnogi kao atletu, a bio si veoma uspešan u basketu.

Sport te definitvno vaspitava, a muzika te opet izmesti iz svega (smeh). Mislim da sam ja te dve stvari prilično dobro uklopio na kraju. Nadam se da sam dosta naučio iz sporta, preneo to na muziku i obrnuto. Mogao sam da odem u Hrvatsku taj poslednji ugovor da odigram, ali sam ipak odlučio da ostanem ovde i bavim se muzikom.

Provodiš dosta vremena sa mladim ljudima, da li primećuješ da im nešto nedostaje?

Mislim da mnogo toga propuste, upravo jer je muzička industrija takva danas. Sve se brzo dešava i menja, muzičari prave hit za hitom, a zapravo nijedan hit ne može da se zadrži. Mislim da treba malo više vremena da provedu kopajući muziku. Poslušajte recimo šta su vaši roditelji slušali.

vladimir acic jpg

Uvek nešto radiš, da li sada imaš neka zanimljiva izdanja?

Imam par izdanja koja će se pojaviti uskoro, za mesec do dva dana. Već dugo dogovaramo neke saradnje koje će se konačno sad desiti. Radim puno na zvuku, na tom berlinskom tehnu tako da sam dosta otišao na tu stranu i to je definitivno stil koji ću prezentovati na žurkama. Mislim da sam se konačno pronašao kao umetnik.

Ukoliko naša publika želi da te čuje gde treba da dođe?

Možeš da me poslušaš u Fabrici 9. aprila, radiću sa Cristianom Varelom. Neće biti oldies goldies kao što sam najavio, ali će biti tvrdi tehno zvuk i očekujem u tim jutarnjim satima (smeh) mnogo publike, poznavalaca tehno muzike.

Lea Kotlica

Dragan Vukmirović

Maja Leđenac (VIDEO)

.
Grad Nju Sidling, inspirisan Novim Sadom, ima problem. Svi ljudi u njemu su lenji. Gari, koji se tek doselio, hoće da radi. Postaje…
.
"Ošišao sam dredove jer sam dobio ponudu za posao u nekoj ozbiljnoj firmi, a to je bio jedan od uslova. Kad sam došao u tu firmu…
.
Ukoliko želite da savladate prve korake tango plesa Ana Nauparac Despotović iz udruženja Todo Tango je prava osoba za vas. Tango…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?