...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Tražimo publiku sa sličnom poetikom

31.07.2019.

Kikindski trio Drvo Truo koji poslednjih nekoliko godina uživo nastupa i kao petočlani akustični/rok bend postoji od 2008. godine. Posle albuma sa obradama, momci su konačno realizovali materijal sa sedam autorskih kompozicija. Sada sledi promocija, uz izbor odgovarajućeg izdavača. Mi smo ove sveže vesti iskoristili za razgovor sa jednim od osnivača ovog romantično orijentisanog benda, gitaristom Aleksandrom Lipovanom – Šanjikom.

.

Zašto vam je trebalo toliko vremena da realizujete prvi album sa autorskim pesmama?

Mi smo shvatili da je vreme za tako nešto još na početku naše karijere ali, iskreno, možda smo bili malo lenji. Drugo, pored muzike, mi se bavimo različitim stvarima, poslovima i raznim projektima. Nismo imali vremena za taj kreativni rad. Redovno smo izbacivali autorske singlove, počevši od kompozicije "Zima" 2012, onda je na red došla prva verzija pesma "Neka je neka" 2014. pa još dve... Tako da smo sada okupili sve te naslove i dodali još tri nove kompozicije, a na albumu se nalazi sedam pesama.

Kompozicija "Zima"

Koji zvuk donosi novi album i da li ste tu nešto menjali?

Mi smo se okupili kao "ad hok" sastav. Završili smo fakultete, vratili smo se u Kikindu, bilo nam je dosadno i tada smo rešili, kao, da sviramo. Nismo očekivali da će od toga biti nešto ozbijnije, ali evo, prošlo je deset godina i mi smo još tu. U startu smo se bavili akustičarskim zvukom, a 2011. smo izdali album "Reprodukcija" koji je bio sastavljen isključivo od autentičnih obrada. Međutim, za autorski rad se nismo nikada ograničavali da bude striktno akustičarski. Jednostavno smo u glavi sklapali aranžmane i instrumente, tako je ovaj materijal snimljen u kvintet sastavu. Najšire rečeno, sve to nekako pripada žanru rokenrola. Najjasnija bi bila odrednica: Indi pop koji je u ljusci rokenrola, ali pre svega autorska muzika. Što se tiče bendova, mi bi se svrstali u grupu sa imenima koo što su to Letu Štuke, Darko Rundek, čak i Artan Lili ili Nikola Vranjković. Ima tu i angažovanih tekstova, uz kombinaciju sa neuobičajenim harmonijama i melodijama. Ali sve to je napravljeno za širi krug publike.

dt675 jpg

Trio koji sadi nove pesme: Srđan Stojanović, Aleksandar Lipovan i Jovan Bajkin

Album još nije zvanično izašao. Koji su planovi pred vama?

Finalni miks smo završili pre par dana, ali smo i dalje u fazi preslušavanja, nama je to sve jako dobro, ali još nemamo naslov izdanja. Taj deo ćemo prepustiti dizajneru omota, nešem prijatelju Nikoli Puzigaći. Njemu se materijal sviđa, pa će posle detaljnog preslušavanja odlučiti o logotipu, vizuelnom rešenju, pa i o samom naslovu. Snimanje albuma i patnja koja je trajala šest meseci zapravo je lakši i lepši deo kreativnog posla. Sada predstoji ono u čemu mi nismo stručni, a to su digitalni marketing i izdavaštvo. U procesu smo i traženja izdavačke kuće, pod čijim imenom bi se najbolje uklopila naša muzika. Imali smo samo jednu predpromotivnu svirku u Kikindi, ali ja smatram da ćemo sve te izdavačke stvari rešiti do koncertnih promocija u Novom Sadu, Beogradu i ostalim gradovima.     

Za vašu grupu se može reći da nema frontmena, jer baš delujete kao celina. Koliko ste zajedno sklapali novi album i da li su uvek svi za bend?

Violinista (Srđan), pevač (Jovan) i ja sviramo zajedno duže od deset godina, a ni kao kvintet ne radimo malo, a da ne govorim kako se poznajemo ceo život. Mogu slobodno da kažem da Srđan, Joca i ja sklapamo sve pesme zajedno.

Drvo Truo uživo!

Ono što svirate je čist pop, sa primesama rokenrola. Zašto mladi muzičari danas beže od melodije, pa im samim tim fali pesma?

Mislim da je to sve zbog toga što muzička industrija, usled konzumerističkog pristupa, uništila pravu kreativnost. A onda su ljudi/muzičari shvatili da nešto što je hit deklarativno mora da bude nešto što je loše. Mi nikada nismo pravili pesme sa idejom da one kasnije budu komercijalne. Ja ni ne očekujem da će album biti hit, ali očekujemo da će naći put do prave publike. Verujem da je to izdanje dovoljno alternativno za neku pop scenu i obrnuto. Siguran sam da postoji ciljna grupa i jedan krug bendova, starih i novih, koji u sebi nose sličnu poetiku.

Nove pesme benda Drvo Truo možete poslušati na njihovom Bandcamp profilu, a na linku ispod i preslušati deo intervjua sa Aleksandrom Lipovanom.

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo