...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Tragam za pesmama pod zemljom

16.03.2017.

Sličice naše tragikomične realnosti, provučene kroz gitarsko pojačalo, mogu celoj toj situaciji da daju jedan magičan obrt. Ali, ne nužno i pozitivan! Ipak, zaboravite na ispeglane reklame u kojima se propagira idealan život. Takav ćup sa zlatom pakleni je plan velikih kompanija. Ista stvar je i sa Deda Mrazom. Bolje je, banalno, verovati u sopstvenu viziju zemlje snova, ali na takvo putovanje treba krenuti sa pravim saundtrekom. Sa istančanim osećajem za prepoznavanje situacije u koju je (za)pao današnji čovek, album "Zemlja Snova" ironično se poigrava sa slikama stvarnosti, a kabaretska crta njegovog tvorca donosi muziku koja uspešno objedinjuje bluz, džez i rokenrol sa izraženim socijalnim komentarom. U pitanju je Kralj Čačka. I nemojte da ga brkate sa Nenadom Marićem. 

.

Krenimo odmah od naslova tvog albuma prvenca: "Zemlja Snova".  Jedna ironična, veselo-tragična slika života. Pomalo i šizofrena?

Ta šizofrenija izlazi iz ove realnosti, iz naših života. Tu uključujem i svoj život.  A, sa druge strane, ta veselost predstavlja neki smisao. Jako je teško da ja govorim o tome, treba mi još vremena kako bih video šta sam uradio i šta se konkretno desilo na tom albumu. U svakom slučaju, njega čine te krajnosti. A vreme reši sve ostalo. Ono vam kaže da li nešto zaslužuje da ostane ili ne.

Šta je za tebe dobra muzička priča?

Nisam nikada bio opterećem žanrovima i mislim da je to dobro. A kod pesama koje nastaju i koje pišem mi je najbitnije da one imaju nekakve veze sa životom. Da one meni nešto urade, pomognu u rešavanju mnogih problema. To je glavna stvar! Da li će to da ode u onaj ili ovaj žanr, uopšte se ne opterećujem s tim. Smatram da smo u takvom vremenu koje je, jednostavno, prepunjeno. Neki se vode mišljenjem kako smo duboko zaronili u reciklažu a ipak suština ostaje ista.  

kc4 jpg

"Najbitnije je osećanje odgovornosti prema sebi. Tu dužnost treba da nosi svako od nas"

Da li postoji lajtmotiv u vezi sa tvojom zemljom snova?

Pa, do toga će pre doći neki naš pažljivi slušalac. Mi smo morali da napravimo pažljiv odabir pesama koje će ići na album. Prioritet su imale starije stvari, pa se sve to posle pomešalo sa novijim numerama. A ceo lajtmotiv upravo se vrti oko naslova albuma. To je jedna ironična predstava realnosti.

Zato je takav muzički izraz aktuelan i kod tvoje publike?

Ništa to nije neverovatno, to su samo naši zajednički problemi. Mislim da smo ih samo uhvatili i objedinili u našim pesmama, to intrigira ljude i vuče ih da se upuste u to putovanje. kako na koncertima, tako i kod kuće.

Spot za pesmu "Zemlja snova"

Šta tebe intrigira kod stvaranja pesama/priča?

U pitanju je lična odgovornost i dužnost prema sopstvenom biću i tom nekom unutrašnjem životu. Biti živ. Ostati živ. Od toga kreće duboka potreba za pravim vrednostima i stvaralaštvom čiji je jedini cilj da prodre u srž.

Kada si spomenuo to tvoje unutrašnje bitisanje, logično se nameće pitanje da li je Kralj Čačka tvoj verodostojan alter ego?

Alter-ego, po malo, nosi svako od nas. Ja bih to sve ubacio u formu anagrama. Kralj Čačka, jednako čovek. Dakle, sa svim svojim vrlinama i manama. Sa svim tim blatom unutar sebe i sa tim vertikalnim vrednostima koje su zaboravnjene. Ma, kod njih sada vlada sistem obrnute piramide. One su sada pod zemljom. Sa druge strane, ovo je odlično vreme za stvaranje! Smatram da je uvek bilo tako, samo što je ta ljubav prema smrti društva veoma jaka, pa se težim putem dolazi do stvaralaštva. Jedna je stvar kada takvi procesi kuvaju u čoveku, a druga je kada treba da izađu napolje. Kod nas je takav proces duplo teži. E, zato treba da postoje stabilne infrastrukture i ostala pomagala društva. Kod nas večito škripi taj drugi deo problema, kada nešto treba da se iznese na svetlost dana. Zapravo, to "rođenje" treba da se desi bez ikakvih problema. 

kc2 jpg

Omot albuma "Zemlja snova"

Da li bi bilo dobrih pesama kada ne bi bilo problema?

Nemoguće je bez problema jer, očigledno, mi na zemlji postojimo kako bi iznova rešavali sopstvene probleme. Sa druge strane, bez takvih prepreka dobili bismo nešto što ljudi nazivaju rajem. Ili paklom? Da, dobri su problemi. Pitanje je samo na koji način se rešavaju i šta nose sa sobom.

Retko ko zna da si ti završio likovnu akademiju. Da li po tom kreativnom učenju potencijalne slike zapravo pretačeš u pesme?

Sigurno da je akademija uticala na moj dalji muzički rad. Pesme ne bi bile toliko slikovite da nisam bio u kontaktu sa slikarstvom. Slika, muzika, reč... To se sada sve fino pretače. Jako mi je važno to trojstvo, a svet bi bez takvih stvari bio mnogo gori. Tu još imamo nešto što se zove strpljenje. Vrlo važna stavka, pogotovu kada pričamo o pisanju pesama. Pesme su kao biljke. Neke brzo niknu dok su nekima potrebne godine kako bi sazrele. Te velike pesme onda imaju potencijal da žive pedeset, sto, hiljadu godina!

Spot za pesmu "Moj Avatar"

U nastavku poslušajte deo intervjua sa Kraljem Čačka:

Dušan Majkić

Fotografije: Sepi, D.M.

Možda te još zanima:

.

"Muški sport" na ženski način

Biti sportiskinja u Srbiji nije nimalo lako. Ukoliko se na to doda – baviti se ženskim fudbalom, stvari postaju još…

.

Kolači bez šećera postoje!

Da li možete da zamislite ukusan kolač bez šećera i brašna? Gotovo je nezamislivo. Ukoliko vam kažemo da takve poslastice…

.

Biti pisac u Srbiji daleko je od perspektivnog

Objaviti roman sa 22 godine prilično je veliki uspeh. Mladi pisac Danilo Todorović može da se pohvali ovim dostignućem. Njegov…

.

LinkedIn nudi Al pomoć za pripremu intervjua

Ukoliko tražite posao tokom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći…

.

Pričajmo o filmu

U moru mejnstrim sadržaja na Jutjubu, pre nekoliko meseci pojavio se i kanal koji odudara od takvog sadržaja. Student srpskog…

.

Mladi heroj se ne zaustavlja na trenutnom uspehu

Maša Mišković, mlada asistentkinja na Pravnom fakultetu u Beogradu, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrada Youth Hero. Maša je neko…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo