...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Društvo / Intervju

Studiranje otvara puno mogućnosti

22.07.2019.

Izuzetna nagrada za postignut uspeh tokom studiranja je velika potvrda da se trud i rad isplate. Na ovaj način Fakultet tehničkih nauka nagrađuje svoje studente svake godine, a ovogodišnji dobitnik je student druge godine osnovnih studija Luka Radujević. Sa njim smo pričali o raznim temama, između ostalog, o tome na koji način motivisati sebe u studiranju da bi se došlo do ovakve nagrade.

.

Šta te motiviše da budeš odličan student?

Još pre početka studiranja dve stvari su me vodile ka tome da postanem odličan student. Pre svega tu je želja za ličnim usavršavanjem, odnosno, da postanem cenjen stručnjak u svojoj oblasti. Sa druge strane tu je odgovornost koju osećam prema budućim saradnicima, ljudima kojima će koristiti moj proizvod. Verujem da samo kroz valjano učenje i valjani rad mogu da ispunim tu svoju odgovornost prema njima. Sada na kraju druge godine studija, uvideo sam da neke stvari za koje nisam verovao u kolikoj meri mogu da motivišu čoveka, doprinose tome da on nastavi i istraje na tom putu kojem je krenuo. Poštovanje koje uživam od strane svoje porodice, prijatelja i kolega neizmerno doprinose tome da nastavim dalje. Sa druge strane, tu su prelepi gestovi Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i samog Univerziteta u Novom Sadu koji su nesebično znali da nagrade studente koji su ostvarili uspeh i stave im do znanja da neko ipak ceni to što su oni uradili. 

Koji su najveći problemi koje postoje u studiranju?

Učenje je najmanji problem u toku studiranja. Za čoveka kao što sam ja koji je došao iz daleka, iz malog mesta, tamo ostavio porodicu, studiranje predstavlja jedan novi život, period osamostaljenja u kom se čovek formira, pa to prilagođavanje najveća prepreka tokom studiranja. Sa druge strane, tu su mogućnosti koje veliki grad nudi i pored te svoje pozitivne strane, one mogu da dovedu do toga da čovek izgubi fokus i zaboravi zašto je ustvari tu gde jeste. 

Kako balansiraš između studija i privatnog života?

Nije lako balansirati između studija i privatnog života, pogotovo u periodu kakav je ispitni rok ali ja znam svoje prioritete, znam zbog čega sam tu gde jesam i tek nakon ispunjenja svojih obaveza tu ostane vremena za privatan život. Ne želim pogrešno da me shvatite, tu je dovoljno vremena i za druženje, sportske aktivnosti, uživanje u svim mogućnostima koje nudi grad kakav je Novi Sad. Jednostavno, potrebno je samo malo bolje organizovanje svog vremena. 

luka2 jpg

Šta ti je najzanimljivije u akademskom životu?

To da on nudi ogromnu, široku lepezu mogućnosti počevši od tog profesionalnog smisla gde je studentu omogućeno da se usavršava u svakom mogućem pogledu, ode na različite stručne konferencije, na razmene studenata, potom tu je društveni život koji je ponuđen, različita putovanja, takozvane IJADE, jednostavno, studiranje predstavlja niz mogućnosti. 

Koje su vannastavne aktivnosti kojima se baviš i koliko su one doprinele tvom usavršavanju?

Rado posećujem radionice i kurseve koje organizuju studentske organizacije i fakulteti i ovaj vid aktivnosti omogućava sticanje novi vid znanja koje student ne bi stekao tokom studija, a ujedno i sticanje novih prijateljstva i kolega. Pored ovih aktivnosti vezanih za fakultet tu je veliki broj hobija, da život bude jedna skladna celina profesionalnog i onog ljudskog. 

Šta je ono u čemu greše studenti u ophođenju prema studiranju, po tvom mišljenju?

Studenti pre svega greše u neiskorišćavanju mogućnosti koje im fakultet pruža, počevši od predavanja koje drže profesori koji su priznati u svojim oblastima, potom konsultacije sa istim tim profesorima. Zatim, tu su mnoge druge mogućnosti, poput razmena. Na stranu to što svako ima svoje ambicije i svako ulaže u sebe koliko želi, generalno je ne iskorišćen pun potencijal koji fakultet nudi. 

S.P.

fotografije: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

.

Preživeti otrovnu kišu tabloida

Tabloidi u Srbiji najotrovniji su deo javnog mnjenja.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo