...
TRENUTNO21:00 - 22:0090 u 60

Društvo / Intervju

Studiranje otvara puno mogućnosti

22.07.2019.

Izuzetna nagrada za postignut uspeh tokom studiranja je velika potvrda da se trud i rad isplate. Na ovaj način Fakultet tehničkih nauka nagrađuje svoje studente svake godine, a ovogodišnji dobitnik je student druge godine osnovnih studija Luka Radujević. Sa njim smo pričali o raznim temama, između ostalog, o tome na koji način motivisati sebe u studiranju da bi se došlo do ovakve nagrade.

.

Šta te motiviše da budeš odličan student?

Još pre početka studiranja dve stvari su me vodile ka tome da postanem odličan student. Pre svega tu je želja za ličnim usavršavanjem, odnosno, da postanem cenjen stručnjak u svojoj oblasti. Sa druge strane tu je odgovornost koju osećam prema budućim saradnicima, ljudima kojima će koristiti moj proizvod. Verujem da samo kroz valjano učenje i valjani rad mogu da ispunim tu svoju odgovornost prema njima. Sada na kraju druge godine studija, uvideo sam da neke stvari za koje nisam verovao u kolikoj meri mogu da motivišu čoveka, doprinose tome da on nastavi i istraje na tom putu kojem je krenuo. Poštovanje koje uživam od strane svoje porodice, prijatelja i kolega neizmerno doprinose tome da nastavim dalje. Sa druge strane, tu su prelepi gestovi Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i samog Univerziteta u Novom Sadu koji su nesebično znali da nagrade studente koji su ostvarili uspeh i stave im do znanja da neko ipak ceni to što su oni uradili. 

Koji su najveći problemi koje postoje u studiranju?

Učenje je najmanji problem u toku studiranja. Za čoveka kao što sam ja koji je došao iz daleka, iz malog mesta, tamo ostavio porodicu, studiranje predstavlja jedan novi život, period osamostaljenja u kom se čovek formira, pa to prilagođavanje najveća prepreka tokom studiranja. Sa druge strane, tu su mogućnosti koje veliki grad nudi i pored te svoje pozitivne strane, one mogu da dovedu do toga da čovek izgubi fokus i zaboravi zašto je ustvari tu gde jeste. 

Kako balansiraš između studija i privatnog života?

Nije lako balansirati između studija i privatnog života, pogotovo u periodu kakav je ispitni rok ali ja znam svoje prioritete, znam zbog čega sam tu gde jesam i tek nakon ispunjenja svojih obaveza tu ostane vremena za privatan život. Ne želim pogrešno da me shvatite, tu je dovoljno vremena i za druženje, sportske aktivnosti, uživanje u svim mogućnostima koje nudi grad kakav je Novi Sad. Jednostavno, potrebno je samo malo bolje organizovanje svog vremena. 

luka2 jpg

Šta ti je najzanimljivije u akademskom životu?

To da on nudi ogromnu, široku lepezu mogućnosti počevši od tog profesionalnog smisla gde je studentu omogućeno da se usavršava u svakom mogućem pogledu, ode na različite stručne konferencije, na razmene studenata, potom tu je društveni život koji je ponuđen, različita putovanja, takozvane IJADE, jednostavno, studiranje predstavlja niz mogućnosti. 

Koje su vannastavne aktivnosti kojima se baviš i koliko su one doprinele tvom usavršavanju?

Rado posećujem radionice i kurseve koje organizuju studentske organizacije i fakulteti i ovaj vid aktivnosti omogućava sticanje novi vid znanja koje student ne bi stekao tokom studija, a ujedno i sticanje novih prijateljstva i kolega. Pored ovih aktivnosti vezanih za fakultet tu je veliki broj hobija, da život bude jedna skladna celina profesionalnog i onog ljudskog. 

Šta je ono u čemu greše studenti u ophođenju prema studiranju, po tvom mišljenju?

Studenti pre svega greše u neiskorišćavanju mogućnosti koje im fakultet pruža, počevši od predavanja koje drže profesori koji su priznati u svojim oblastima, potom konsultacije sa istim tim profesorima. Zatim, tu su mnoge druge mogućnosti, poput razmena. Na stranu to što svako ima svoje ambicije i svako ulaže u sebe koliko želi, generalno je ne iskorišćen pun potencijal koji fakultet nudi. 

S.P.

fotografije: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Oči u oči sa pozorišnim svetom

Akademija umetnosti u Novom Sadu biće u periodu od 6. do 8. decembra domaćin studentima dramske umetnosti iz regiona, u…

.

Prijavi se za #AmChamps007-Mladi lideri promena

Konkurs za sedmu generaciju programa AmChamps predstavlja jedinstveni program profesionalnog usavršavanja koji će okupiti 40 odabranih učesnika, 20 studenata i…

.

Mlad čovek treba da se bori

Združenu akciju "Krov nad glavom" čine mladi ljudi koji se bore protiv postojeće situacije u kojoj je privatnim izvršiteljima omogućeno da…

.

Erasmus kafe u Rektoratu 14. novembra

Erasmus kafe biće održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak, 14. novembra, sa početkom u 20 časova. 

.

Ima li kraja redovima ispred menze?

Za mnoge studente Univerziteta u Novom Sadu, odlazak u menzu od početka ove godine traje duže nego inače. Mala menza…

.

Zakorači u svet novih ideja

Sredinom oktobra, raspisan je konkurs za najbolju studentsku inovativnu ideju u okviru projekta "Space4Women – Zakoračimo u svet novih ideja". 

  • 18:00 Dnevna soba
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo