...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Intervju

Strip je ljubav od najmanjih nogu

04.07.2022.

Zoran Jovičić je strip umetnik koji potiče iz Mrkonjić Grada, a danas živi i radi u Novom Sadu. Bavi se ilsutracijom od početka karijere, ali posebnu ljubav gaji prema devetoj umetnosti. Kako kaže, stripom je opsednut od najmanjih  nogu. Nedavno je na festivalu balkanskog stripa "Fumeti“ u Arhivu Vojvodine promovisao svoju grafičku novelu "Memento mori“ koju je crtao za italijansko tržište i to je tek jedan od sjajnih primera njegovog talenta.

.

"Kupovina, čitanje, sve je to bilo podsticano od mojih roditelja od najranijih dana. Čitanje je preraslo u preslikavanje i to je jedina stvar o kojoj sam razmišljao kao klinac. Ceo život mi je bila želja da živim o crtanja stripova i evo, polako mi se ta želja i ostvaruje", kaže Zoran.

Pre rata si imao čitavu Zlatnu seriju i sve je krenulo od Bonelijevih junaka.

"Sve je krenulo od Teksa. Imao sam komšiju od kojeg sam nasledio neke stripove, pa sam počeo da čitam i druge junake poput Dilana Doga, Zagora i slično. Nadalje, starija braća i stestre su mi ostavljali svoje stripove kako su odrastali, razmenjivao sam gde god sam mogao i u jednom trenutku sam imao sve iz Zlatne serije i veći deo Lunov Magnus stripa. Kada je počeo rat, morao sam sve to da ostavim iza sebe u izbeglištvu i to ni danas ne mogu da prebolim. Jednog dana ću sve ponovo sakupiti, znam da će mi trebati mnogo novca za to, ali biće prilike."

zoran6 jpg

Imao si saradnju sa piscem Aleksandrom Tešićem na njegovoj mitskoj trilogiji „Kosingas“. Kako je došlo do toga?

Kosingas nije bio nešto naročito promovisan kod nas. U to vreme sam smo svi čitali Martinovu "Igru prestola" i drugar mi kaže da batalim to i počnem da čitam pravu epsku fantastiku aludirajući na "Kosingas". Kada sam pročitao prvu knjigu odmah sam potražio nastavke. Počeo sam da crtam neke scene iz knjige i poslao ih Tešiću s pitanjem da radimo strip. Teško je dobiti angažman u Srbiji, kuca se na hiljade vrata, najčešće ne dobiješ ni odgovor, a on je odgovorio odmah - pozitivno. Seli smo i razradili strip. Prvi i drugi deo su bili fino prihvaćeni od publike, treći već ne tako. Mnogo je to bilo posla za mene, sve sam sam radio mimo svog redovnog posla, a domaći izdavači taj posao i ne plaćaju dovoljno. No, vratiću se tom serijalu sigurno.

Jedan od strip serijala koji si radio je i "Memento Mori", mračna priča koju je napisao Danijel Vizi.

Da, planirali smo da ga radimo u četiri nastavka. Potka priče su serijska ubistva koja smo mi za potrebe stripa smestili u Novi Sad. Odlučili smo da sve te strane likove prevedemo u domaće i da radnju prikažemo na našim ulicama. Priča je jako zanimljiva i jedva čekam da nastavimo da je radimo. Novosađanima će sigurno privući pažnju jer je sve što vide poznato, kafei, ulice, Tvrđava... Imali smo plan da proširimo radnju na ostatak Srbije da pokažemo publici naše gradove kroz strip.

zoran3 jpg

Kojim tempom izlazi taj strip?

Prvi strip je izdala "Zbir pivara", pa smo pokušali da nađemo novog izdavača. Danijel je zamislio da pokuša da progura tu priču u Americi jer je njihovo tržište mnogo fleksibilnije, što znači da bismo ga prilagodili njima. Ja sam još uvek za to da ga objavimo ovde, ali videćemo.

Radio si i sa scenaristima iz inostranstva, a jedno od ozbiljnijih dela radio si za američko tržište pod nazivom "Burlap“.

'Burlap' je napisao Džesi Bajer. Glavni junak je kombinacija Majka Majersa i Panišera. Priča prati serijskog osvetnika koji lovi kriminalce, u paktu sa đavolom. Tu ima dosta skokova u vremenu i Džesi, koji je filmski režiser, je to super zamislio i izveo. Prvi tiraž tog stripa je planuo za nekoliko sati i super je prihvaćen od publike. Odmah smo pripremali drugi serijal, a na jesen radim treći deo drugog serijala. Bilo je ideja da se strip prevede na srpski, 'Forma B' je bila zaisnteresovana pa smo na čekanju.

zoran10 png

Strip "Moses“ si crtao za Italijane, da li je on jedan od kandidata za objavljivanje u Srbiji?

Moram reći da sam malo i ja kriv što se sve to nije pojavilo kod nas. Bio sam više koncentrisan na crtanje nego na promociju. Trebalo bi da malo više predstavljam našim čitaocima te stripove, pa će se valjda i izdavači pojaviti. "Moses" je sajber-pank priča iz budućnosti, nema srećan kraj i dosta je brutalan. Mislim da bi bio idealan za prevod. Uradio sam ga za samo pola godine i sad čekam da vidim hoće li neko prihvatiti ovde da ga štampa, jer mislim da bi ga publika dobro prihvatila.

U međuvremenu si radio ilustracije za knjige o Konanu. Predstavlja li ti to izazov, imajući u vidu popularnost ovog lika kod domaće publike?

Već sam radio ilustracije, ali Konan je potpuno druga priča. To je moj omiljeni junak iz detinjstva, a imao sam odrešene ruke da biram motive i scene i onda sam seo i kao malo dete počeo da radim 100 ilustracija po priči, umesti dve ili tri. Ozbiljna ljubav i koncentracija potrošena je na te ilustracije. Ispalo je super, tri knjige su ilustrovane mojim motivima i nadam se da ću jednog dana imati priliku da crtam i strip o Konanu. Evo, sav se naježim kad pomislim na to.

zoran1 jpg

Započeo si i prvi strip na kojem si kompletan autor. Tvoja je i priča i crtež. O čemu se radi?

Strip se zove "Sedam simbola", smišljam ga već sedam godina. Kompletirao sam scenario i počeo da crtam i radim na njemu kad god ugrabim vremena. Strip je povezan sa našom istorijom i mitologijom, ali ne mogu da otkrivam detalje dok ne završim. Tu znam da je moja priča, moj scenario i crtež i jednog dana to će biti moj autorski pečat!

P. Klaić

Tagovi

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo