.
Trenutno
Akademac
 emisija sa Prvog programa Tv-a
Društvo / Intervju

Sonja Petrović: Otpor je moguć

21.02.2018.

"Otpor" je jedna od novijih predstava na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta, igra se na Kamernoj sceni i već je postala popularna i omiljena među mladima. Premijerno je izvedena 15. decembra prošle godine. Tekst je delo kanadskog autora, reditelja i glumca Lija Mekdugala, a režirala ju je Sonja Petrović.

.

Ovo delo prati troje mladih demonstranata koji se bore protiv svega što im nameću oni koji "režiraju" naše živote. Dženi zarobljena u ljubavnom trouglu novac zarađuje kao prostitutka, Geri novac zarađuje sitnim kriminalom, a Oven je "mozak" ovog trojca i veliki borac protiv sile.

Njih troje su marginalci, besni zbog nepravde koja vlada svetom. Svakodnevicu im prekida Stenli, farmaceutski magnat koga su oteli i kriju ga kao taoca. I dok Dženi želi da ga oslobode, Oven i Geri razmišljaju - Kako postupiti kada je onaj protiv koga se boriš u tvojim rukama? Uloge u ovoj drami tumače Igor Pavlović, Milica Grujičić, Marko Savić, Dimitrije Aranđelović i Tijana Marković.

Sonja Petrović koja je ovu priču donela pred domaću publiku, radila je između ostalog i na filmu "Branio sam Mladu Bosnu" i bila je asistent na predstavama "Zdravo živote", "Istraživač noćnih mora" i "Hamlet". Njen kratki film "Kafa" prikazan je na nekoliko međunarodnih festivala, a režirala je dve radio drame – "Ti si taj anđeo" i "Izdajničko srce". Direktorka je Festivala ekološkog pozorišta za decu u Bačkoj Palanci, a godinama unazad i organizatorka "Filmskog fronta". Njena predstava "Praćka" igrala je na prestižnom 11. Internacionalnom festivalu savemene ruske drame "Kolyada plays" u Jekaterniburgu u Rusiji, a glavni glumac dobio je nagradu za najboljeg glumca.

otpor

Sonja Petrović otkriva da je postojala saradnja sa autorom teksta Lijem Mekdugalom dok se predstava pripremala, te da je on bio oduševljen što će taj tekst konačno zaživeti.

"Tekst može da se tumač na razne načine, ali on je vrlo konkretan, odnosi, motivi, likovi, ciljevi i glavna radnja su nešto što je jasno na prvo čitanje. Način na koji ćeš da napraviš taj lik u odnosu na ono kako je autor to zamislio je umetnička sloboda svakog pojedinca, pre svega glumca, pa i reditelja", rekla nam je Sonja.

Rediteljka kaže da je tema kojom se predstava bavi aktuelna i da je naišla na dobar odziv kod publike, ali da očekuje da će ona biti još bolja sa svakim sledećim igranjem.

"Svi misle da je to stvar njihove generacije, svevremenska je priča, što znači da smo svi mi nekad bili ta generacija, ako nismo bili, onda ćemo biti", kaže Sonja Petrović.

Radnja je u samom originalnom tekstu postavljena u motel, ali je rediteljka htela da to bude njihov skvot, jer su oni opisani kao skvoteri, pa je likove smestila u javni wc, što je kako kaže, najgora moguća varijanta u kojoj možeš da živiš. Međutim do nekih većih promena, poput aktualizacije ili stavljanje same priče u lokalnu formu, ipak nije došlo.

"Vraćanjem priče na lokalno gubi se globalno, a ovim globalnim kazivanjem mi dobijamo lokalno samo u sebi. Bilo ko, ko razmisli bar malo, ko da šansu predstavi, napraviće paralelu ili neku komparaciju sa stanjem u Srbiji danas", ističe ona.

otpor

Sonja kaže da je otpor uzaludan samo onima koji su u stanju da rade za dve strane, onima koji su u stanju da budu potkupljeni, ali da je otpor u smislu revolucije sa ljudima koji rade na sebi, sa osobama i individuama koje malo više razmišljaju o onome što rade i za koga rade, vrlo moguć.

Predstava se između ostalog bavi i lažnim moralom, empatijom kojom se razni ljudi često služe kako bi manipulisali drugima, kao i prebacivanjem odgovornosti, što je kako kaže rediteljka oduvek bio problem.

"Sada imate veće šanse i mogućnost da prebacite odgovornost i krivicu na drugog, jer prosto ne postoji neka hijerarhija i sistematizacija stvari i nije jasno ko je za šta tačno odgovoran i ko šta tačno treba da radi. Tako da, sve što je lošija sistematizacija to više imate mogućnost da da prebacite odgovornost i krivicu na drugog, što se danas i šakom i kapom radi", zaključuje Sonja Petrović.

Razgovor sa Sonjom možete preslušati i u emisiji "Pokretač", na podkastu Oradija.

Milica Bikicki i Filip Ilić

Foto: Aleksandar Ramadanović

.
Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije…
.
Nakon bavljenja atletikom, mlada Novosađanka Milana Simić odlučla je da se oproba u sportskoj disciplini koja povezuje trčanje…
.
Somborski bend Neozbiljni Pesimisti stvorio je sopstveni muzički pravac koji su nazvali "anti global etno pank". Osnivač i frontmen…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?