...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Senka Bajić: Menjam dasku u odnosu na godišnje doba

31.07.2017.

Novosađanka Senka Bajić osvojila je zlato na nedavnom Svetskom prvenstu u mountainboardingu u Francuskoj. O ovom takmičenju, o svim dosadašnjim uspesima, ali i o ovom ekstremnom sportu uopšteno Senka je pričala za Oradio.

.

Posle dva druga i dva treća osvojena mesta na svetskim prvenstvima i posle tri uzastopna zlata na evropskim, Senka je napokon prvakinja sveta i još uvek sumira utiske.  

"Mislim da zaista još uvek nisam svesna te pobede, s obzirom na to da sam još uvek pod utiskom i trke i svega što se dešavalo pre i koliko sam radila za to. Mislim da se još uvek nije sve sleglo, ali polako se sleže i shvatam veličinu zadatka", rekla je Senka za O radio.

Kaže da do Svetskog prvenstva u Francuskoj nikada nije vozila na takvoj stazi. Kraća je od one u Bukovcu na kojoj trenira, tehnički dosta zahtevna, sa mnogo skokova i manje tolerantna na greške. Ipak kaže da je bilo veoma zabavno voziti je, a i konkurencija je bila dobra. 

"Bilo je desetak žena ove godine, ali uglavnom ih i bude toliko na takmičenjima. Došle su iz Poljske, Rumunije, Francuske, Nemačke, Srbije, tako da je uvek slična konkurencija i već se poznajemo, nekad se pojavi neko novo lice ali to je to u suštini. Sve smo tu i trkamo se."

senka1 jpg

Senka se ove godine mnogo ozbiljnije posvetila treninzima nego prethodnih godina i to se isplatilo. Uslovi za treninge u Srbiji nisu baš najbolji, ali je Senka ipak uspela da postane svetska prvakinja. 

"Što se tiče tehničkih treninga, postoji samo staza u Bukovcu i nekad treniramo na Tvrđavi iza Lovotursa. Ali ta staza u Bukovcu je najbolja i bukvalno nama je jedina u Srbiji na kojoj možemo da imamo tehnički trening. Ali pored tehničkog treninga, vežbamo i u teretani i na Đačkom i to su treninzi snage i izdržljivosti koji su sastavni deo svakog sporta", kaže Senka

Mountainboardingom je počela da se bavi 2010. godine. Kako kaže, sve je počelo od skijanja sa kog je prešla na snowboard. Zatim je Predrag Marcikić pozvao da proba mountainboard, za koji do tada nije ni znala da postoji. Počela je da trenira, a brzo su stigli i prvi uspesi na takmičenjima. Da treba da bira između mountainborda i snowboarda, kaže da ne bi mogla da se odluči. 

"Jednostavno, jako je velika prednost to što jedan mogu da vozim zimi, a drugi leti. Ne smem da se odlučim za jedan, naljutiće se ovaj drugi. Mislim da mi ova kombinacija mnogo pomaže. Snowboard mogu leti da vozim samo ako idem na glečere, pa tad vozim mountainbord, a preko zime sam na snegu. Samo menjam daske u odnosu na godišnja doba i to mi je dobro."

Senka do sada ima dve bronze, dva srebra i jedno zlato na svetskim prvenstvima. Pre mesec dana osvojila je i Evropsko prvenstvo u Sloveniji i to joj je treće uzastopno zlato na tom takmičenju. Osvajala je titule na balkanskim i domaćim prvenstvima. Prošle godine su svi očekivali da će osvojiti svetsko zlato na domaćem terenu u Bukovcu, ali se to na žalost nije desilo i morala je da sačeka još godinu dana. 

"I ja sam isto to očekivala. Super sam odvezla kvalifikacije i onda me je u finalu neka devojka srušila, vozačica iza mene. Jednostavno, posle sam pokušavala da je stignem, ali imali smo puno padova do dole. To je takav sport. Trkamo se nas četiri na stazi koja nije toliko široka, da bi svaka mogla da hvata svoju putanju, dešava se. Došla je bronza, ali eto, sad je došlo zlato. Naučila sam iz te bronze očigledno mnogo stvari."

senka3 jpg

Da li to znači da ti više prija promena terena?

Mislim da je sada stvarno bilo sve do toga da sam maksimalno spremna i fokusirana. Jako sam mnogo stvari promenila i na sebi i u treningu, tako da mislim da je zbog toga i došlo do ovakvog rezultata. Videćemo kako ću sledeće godine proći u Bukovcu, verovatno će tamo biti Svetsko prvenstvo. Volim tu stazu pa što ne bi i kod kuće osvojila zlato. 

I stranci vole našu stazu?

Da, stranci baš vole našu stazu, zato što je dosta drugačija. Dugačka je i jako tehnički zahtevna, gornji deo se razlikuje od donjeg dela, ima nekoliko segmenata i stranci baš vole da dolaze svake godine. Čak i kada se ne održava prvenstvo, oni vole da dođu i vide malo šta se dešava, ali jednostavno svake godine ih je sve više. Drago mi je da su momci u Bukovcu stvorili tako nešto.

Senka dodaje da je mountainboarding jako mlad sport u Srbiji i da ima dosta prostora i potencijala da se razvija. Ipak, da bi sve bilo kako treba, trebalo bi da u sport ulažu i država i sponzori jer od finansiranja zavisi koliko će moći da odlaze na takmičenja, pa samim tim i postižu rezultate. 

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Elektronska koža koja rekreira osećaj dodira

Naučnici iz Singapura su napravili elektronsku kožu koja može da se koristi na robotima i pirotetičkim pomagalima. Njena specifičnost je…

.

Viber nudi nove opcije

Viber će od sada omogućiti svojim korisnicima da automatski filtriraju poruke i odlučuju ko ih može dodavati u grupe, pored…

.

Tviter ograničava broj odgovora na tvitove

Tviter od sada ima mogućnost ograničenja broja ljudi koji mogu da odgovore na tvitove.

.

Postani čuvar prašume

Ako ste veliki ljubitelj prirode, jedna od želja u bucket listi vam je da posetite prašume, onda je sajt Save…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo