...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Intervju

Promene produžavaju život festivala

16.08.2017.

Kruna novosadskog leta prepunog dešavanja je dobro znani i omiljeni Festival uličnih svirača. Ove godine održava se pod imenom "Gradić fest", jer pored ulične umetnosti nudi još mnogo sadržaja. Lokacija će ponovo biti u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a festival počinje prvog septembra i traje do trećeg. Koje su novine u pitanju i šta nas sve očekuje ove godine, O radiju je ispričala izvršna direktorka festivala Natali Beljanski.

.

Prema njenim rečima, značaj i uloga festivala u Novom Sadu svima dobro je poznata.

"Međutim mislim da se njihov značaj kroz godine menja, a zbog toga se i mi menjamo. Kao što se menja društvo i svet u kom živimo, menjaju se i forme festivala i ne samo njihov značaj, već uopšte cilj postojanja. Zato smo se mi izmestili iz centra grada. Kada je Festival uličnih svirača nastao, pre sedamnaest godina, bio je jedan od možda tri festivala u centru grada. Tada je njegov značaj bio da izvede umetnost na ulicu, dovede strane izvođače i da publici prikaže nešto što nisu imali priliku svakodnevno da viđaju, pogotovo u ono vreme".

Međutim, kako Natali kaže, situacija je sada potpuno drugačija, jer imamo mnogo festivala u centru grada.

"Negde su i naše društvo i zemlja drugačiji, tako da mislim da bi sada svaki festival trebalo da teži tome da učini nešto za svoju zajednicu. To bi trebalo da bude krajnji cilj, jer su prevaziđene te forme da su festivali samo umetničke ili kulturne smotre. U tom smislu vidim značaj našeg festivala za zajednicu, ono što je nekada radio za centar grada, sada nešto malo drugačije radimo za gradić", objašnjava Natali i kaže da, po njenom mišljenju, svi festivali imaju svrhu i poentu. Mišljenja je da bi sve trebalo da postoji u određenom kontekstu, kao i da je veoma važan prostor za odvijanje festivala.

natali beljanski

"Da se ja pitam, mislim da bih neke festivale izmestila iz centra grada. Mi smo navikli da sve radimo u Zmaj Jovinoj ulici, a Novi Sad je ipak prevazišao koncept monocentričnog. I drugi delovi grada žude za pažnjom. Trenutno ima dosta pozitivnih primera, na primer, na Novom Naselju, onda klinci koji su otvorili dom b-612, na Podbari se polako svašta dešava, u Kineskoj četvrti takođe..."

Natali smatra i su male inicijative "zdrave" i potrebne da bi se scena razvijala.

"Ne bih sad širila tu našu novosadsku tužnu priču, za potrebom nekakve strategije, koju smo sad eto i dobili. Pitanje je koliko ćemo se voditi tom strategijom, da li će svi mehanizmi biti napravljeni i namešteni da budemo sigurni da će se ona i poštovatii da će čitava scena raditi za to. Mislim da postoje male, zdrave stvari i da se nešto ipak dešava. Pre sedam, osam godina je bila dosta teža situacija, a sada ima pomeranja, u stvari izlazi nova mlada scena".

Ona dodaje i da bi titula Evropske prestonice kulture Novom Sadu pomogla da se nadoknadi izgubljeno vreme i da podstakne kulturnu produkciju koja sada postoji.

"U stvari to su sve klice koje bi sad trebalo da pronađemo, pa onda da zalivamo i grupišemo na neke pametne načine. Mislim da to nema veze sa njima već da je samoniklo. A ono što je samoniklo je veoma vredno i trebalo bi posebnu pažnju obratiti na to", skreće pažnju Natali i priča o tome koliko je teško u ovom vremenu očuvati tradiciju festivala.

natali beljanski

"Teško je. Svake godine mislimo da je ta najteža (smeh), u ovom periodu uvek kažemo kako nikada nije bilo teže, zato što je svaka godina potpuno drugačija. Naravno, kod festivala vas uvek prati ono da nikada ne može da ispadne onako kako ste planirali i da je onda parola 'samo da ispadne'. A na kraju se sve svede na to da li će biti lepo vreme (smeh). Svake godine se trudimo da razvijamo festival i da unesemo nove stvari. Naravno da nam je bilo teško, ali u stvari te promene drže energiju čitavog tima. I kroz te promene Festival uličnih svirača produžava svoj život. Ono što je sigurno jeste da festivali moraju da se menjaju, jedan koncept može da odgovara dve, tri godine, ali posle više ne odgovara stvarnosti koja nas okružuje".

Šta vi očekujete ove godine? Sa mnogo partnera ste u priči, pa nas zanima šta ćemo imati priliku da vidimo i čujemo?

"Očekujemo da će biti mnogo bolje nego prošle godine, zato što ćemo stvarno imati veliki program. Kreirali smo festival po nama, sedeli smo i pričali na koji bismo mi festival voleli da idemo. Da li bi to bio miks Egzita i Devetke ili tako nekih festivala... Da nije komercijala i da je andergraund. Da možeš da pogledaš dobar film, slušaš koncerte, vidiš predstavu, da bude prezentacija naše jako kul scene, koja nije vidljiva. Da ne bude, jednostavno, samo nešto na šta možeš da naiđeš na ulici. Tako smo ga gradili ove godine. Imamo veliki broj partnera, a ideja je bila da skupimo partnere za koje mi smatramo da su zaista super i da kroz saradnju sa njima predstavimo šta je ono što Novi Sad ima. Ove godine su sa nama Cinema City koji će najverovatnije imati pet bioskopa, ekipa iz Pop Up-a nekima poznata kao ekipa Paberaj, koji će organizovati žurke i muzičke i vizuelne, sa nama će biti i ekipa iz Happy Trash-a koji godinama prave dobre žurke u Izbi, ekipa iz organizacije Fruškać koja sa nama usko sarađuje, festival ekstremnih sportova AAA i dva udruženja koja su i prošle godine bila u gradiću a to su Suburbiom i Scenatorijum", najavila je naša sagovornica.

Sve to videćemo od 1. do 3. septembra u Novom Sadu, na Gradić festu.

Audio razgovor poslušajte u plejeru:

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

MKDSL, Rusty Brass Band i Bojana Vunturišević predvode Gradić fest

Večeras počinje festival uličnih svirača. Kao i obično i ove godine započinje povorkom. Zbog radova u ulici Modene, povorka ne…

.

Festival uličnih svirača uskoro osvaja podgrađe

Kraj leta rezervisan je za još jedan festival i to na novosadskim ulicama. Festival uličnih svirača ili Gradić fest ove…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Australijanac koji je osvojio Gradić

Jedan od izvođača koji je privukao je najviše pažnje publike na nedavno završenom Festivalu uličnih svirača je svakako i Australijanac…

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Poinciana Feels: Osećaj koji dolazi iz muzike

Letnja festivalska sezona ušla je u svoje drugo poluvreme, a krajem avgusta u Novom Sadu počinje Festival uličnih svirača, u…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo