.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Intervju

ProleteR: Od fabrike do elektrosvinga

11.07.2017.

ProletreR je fransuski DJ koji se pre nekoliko nedelja predstavio i ovdašnjoj publici, na Terminal festivalu u Somboru. Njegovi eletkrosving ritmovi osvojili su publiku, a mi smo iskoristili priliku za razgovor sa ovim zanimljivim umetnikom. 

.

Prvi put si u Srbiji? Kakvi su ti utisci?

Veoma je kul, mada je i čudno. Imaš jednu sliku u glavi dok ne dođeš i onda shvatiš da je skroz drugačije. Veoma ste brzi.

Da li je publika drugačija nego u Francuskoj ili bilo gde drugde u svetu?

Teško je reći. Sedneš u avion, odeš u jednu državu, pa u drugu, pa više ne znaš ni gde si bio ni gde krenuo. Teško je analizirati ali mi se čini da je ova publika super.

Kako si odlučio da puštaš baš elektrosving?

Nisam odlučio (smeh). Dogodilo se pre nego što sam i shvatio šta se dešava. Tražio sam zvuk koji će biti moj, ali mislim da sam bio pod uticajem Parov Stelara. Tražio sam svoj vajb i odjednom je kliknulo. To je bio to.

Mnogi prvo počinju sa bendom, a nakon toga postanu didžejevi. Da li je to i tvoja priča?

Apsolutno. Godinama sam bio gitarista u bendu, ali sam onda odlučio da ne želim da budem u grupi od petoro ljudi, da bih ipak solo karijeru.

2 jpg

Možeš li uporediti karijeru u bendu i ovu sada?

Ne baš. Bio sam tinejdžer kada sam bio u bendu, a to i nije bila baš profesionalna karijera. Išli smo i mi po turnejama, ali ne u ovoj meri kako je sada kada sam DJ. Teško je uporediti, ali osećaj na bini je potpuno drugačiji. Svirati instrument sa bendom i nastupati sam pred ogromnom publikom je potpuno druga stvar.

Sada si DJ i puštaš muziku širom sveta. Kako si došao do Srbije?

Gde god da odem bude fantastično. Pre četiri godine sam radio u fabrici i onda sam shvatio da mogu da živim samo od muzike, mogu i da putujem zahvaljujući njoj.

Kako si odlučio da više ne želiš da budeš radnik u fabrici već da je tvoj poziv puštanje muzike? Da li je ta odluka bila teška?

Ne, nije bila teška. Ceo život osećam muziku i želim time da se bavim. Kada sam radio u fabrici osećao sam da to nije mesto za mene, da to nije život za mene. Tada sam rekao sebi 'Čoveče, samo to uradi. Samo idi odavde'.

Imaš li poruku za mlade koji žele da se bave muzikom?

Najvažnije je da ne pokušavaju da budu neko drugi, znam da zvuči kao kliše ali je istina.

Kakav je osećaj kada si na bini i vidiš da radiš pravu stvar i da je svi osećaju?

Potpuno je magičan. Srećan sam čovek jer imam taj osećaj.

Audio intervju možete da poslušate u plejeru.


Jelena Mijatović

.
Posle dugo godina, podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija izgled koji zaslužuje. Reastauriranjem i renoviranjem ovog dela Novog…
.
Nova sezona u Pozorištu Promena krenula je sa predstavom "Život provincijskih plejboja". Puna sala i neprestan smeh publike ukazali…
.
Mladi pijanista Uglješa Brkljač, koji je nedavno završio Muzičku akademiju u Novom Sadu, na odseku klavira, oduševaljava kako…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?