...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Obrazovanjem protiv diskriminacije

08.04.2016.

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma, kako bi se skrenula pažnja na kulturu romske zajednice, ali i podigao stepen svesti javnosti o njihovim problemima. Uprkos tome što su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, gde ih živi oko deset miliona, Romi su i dalje često pogođeni diskriminacijom i društvenom marginalizacijom. Tim povodom gošća O radija bila je Aleksandra Aleksandrović, obrazovana i svestrana mlada Romkinja.

.

Aleksandra ima 24 godine i studira etnomuzikologiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od ranog detinjstva svira harmoniku, a na fakultetu je počela i klavir i prim tamburu. Ljubav prema muzici joj se javila od šeste godine, pa je upisala nižu muzičku, a potom i srednju muzičku školu. Htela je da studira dirigovanje, ali je zavolela etnomuzikologiju.

"To je naučna disciplina, koja se ne bavi samo muzikom i plesom, već i pedagogijom i psihologijom, tradicionalnom muzikom i tradicionalnim plesom celog sveta. Jedan od najdražih predmeta mi je etnokoreologija na kome učimo tradicionalne plesove. Uz to igram i latino-američke i standardne, a omiljeni mi je ča-ča-ča. Od šeste godine sviram harmoniku, a na fakultetu sam počela i klavir i prim tamburu", kaže Aleksandra.

U međuvremenu je bila aktivna u nevladinim organizacijama, u romskom naselju Bangladeš je decu učila osnovama lične higijene, a prilikom upisa na Akademiju umetnosti nije koristila afirmativne mere, kojima država kandidatima romske nacionalnosti garantuje konkurisanje za upis na budžet. Smatrala je da treba da se uzda prvenstveno u sebe i da na prijemnom ispitu pokaže sve zanje koje poseduje. Iako svega 66 odsto Roma upiše osnovnu školu, a 22 odsto od tog broja završi i srednju, u Aleksandrinoj porodici obrazovanje je bilo na prvom mestu.

"Otac i majka su usadili u brata i mene da nikada ne odustajemo i da je put obrazovanja pravi put. Da sam ostala na srednjoj školi pala bih u depresiju. Ne želim da stagniram, već da napredujem. Želim da završim ovaj fakulet, da budem svoj čovek, da budem nezavisna, da se zaposlim, da završim i master studije. Htela bih da radim sa decom muziku i ples", iskrena je Aleksandra.

Tokom svog školovanja diskriminaciju, osim kod učiteljice, nije osetila, ali je čula govor mržnje prema Romima.

"Sećam se da nas je učiteljica razmestila da u prvim redovima sede deca bele puti, pa prazne klupe, pa skroz pozadi deca tamne puti. Iz škole sam došla plačući, pa je tata sutra otišao da razgovara sa učiteljicom. Prebacila me je u prve redove, ali tad nisam razmišljala o drugovima koji su ostali pozadi. Sada se sećam da bi učiteljica, kada bi pregledala domaće zadatke, samo preskočila dečake iz poslednjeg reda", seća se Aleksandra.

Aleksandra se zato trudi da razbije stereotipe koji o Romima neopraavdano vladaju. Smatra da svako treba da se bori za sebe i da se trudi da napreduje, a prema njenom mišljenju najbolji način za to je obrazovanje.

Dan Roma

Međunarodni dan Roma se od obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem delu zelene boje, i simbolizuje zemlju, a u gornjem delu je plava i simbolizuje nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Za himnu je odabrana pesma "Đelem, đelem", što znači "Idem, idem".

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

"Još uvek razmišljam zašto nemam prava na osnovna ljudska prava?"

Romska kultura je bogata tradicijom, običajima, muzikom, pesmom i igrom. Njihova istorija je prošarana mitovima, religijom i stalnim putovanjima. Za…

.

Međunarodni dan Roma u KCNS

Povodom Međunarodnog dana Roma, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata organizuje Dan romologije, 9. aprila u Kulturnom…

.

Predavanje povodom Međunarodnog dana Roma

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, koji nas podseća na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih…

.

Windows boga ne moli

Stari Internet Explorer danas ostvaruje tek oko pet odsto ukupnog internet saobraćaja.

.

Vredi pročitati: "Veliki Getsbi"

Novosađanka Ivana Gromilova bavi se plesom već dugi niz godina. Posvetila se novoj disciplini, ples oko šipke koja je umetnička,…

.

Umetnost plesa zvana “pole dance”

Naša mlada sugrađanka Ivana Gromilova svoju plesnu karijeru počela je još kao dete. Bavila se klasičnim baletom, latino plesovima, trbušnim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo