.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Intervju

Muzika i putovanja doprinose kreativnosti

11.09.2017.

Autentičan američki trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao, ove sezone je u uobičajen godišnji raspored ubacio i nedavno održani Gradić fest. Kristofer Pol Steling i njegova tročlana ekipa digli su publiku na noge druge večeri festivala. Mi smo iskoristili priliku nakon nastupa da popričamo sa Kristoferom o putu od uličnog izvođača do frontmena benda. 

.

Autorska muzika na tragu prekookeanskog folklora, uz pratnju tročlanog sastava ili solo uz gitaru, podjednako pokreće i čini da ta fuzija ne može da se sluša prekrštenih ruku stojeći u mestu. Kristofer i ekipa su nas pomerili do te mere da nismo mogli da odolimo razgovoru sa ovim momkom sa Floride. Pitali smo ga kakav je osećaj nastupati na bini nakon karijere uličnog svirača.

"Kada imaš prave ljude divno je imati bend. Nisam žurio da ga oformim. Svirao sam sam mnogo godina, ali onda sam upoznao prave ljude i pomislio 'Ok, oni to mogu'. Ali je dobro prvo napraviti temelje solo, ja i dalje sviram i sam, ali je odlično biti u bendu".

Kako si uspeo u tome da te neko primeti i na kraju da budeš pozvan na Gradić fest?

"Mnogo sviramo po Evropi, mislim da mi je ovo deseti put da sviram u Evropi. Posle nekog vremena je prirodno da te neko zapamti i prepozna. Prosto, te stvari dolaze prirodno".

Nebrojene svirke po barovima, kafeima, pozorišnim salama i festivalima, ali i na trgovima i ispod mostova, dovele su ga, konačno i do većih koncertnih prostora kao i diskografskih uspeha - tri albuma, "Songs of Praise and Scorn", "False Cities" i "Labor Against Waste" objavljena su između 2012. i 2015. godine. Nas je zanimalo da li su u pitanju samo autorske pesme?

"Da, sve pesme su moje. Jednostavno imate osećaj šta je bolje sa bendom, a šta kada sam sam na bini. Osluškujete pesmu i shvatite Aha, ovo bi bilo odlično sa ekipom, a ovo je ipak samo za mene".

Kako nam je rekao, mnogo ljudi putuje kako bi svirali, dok on svira da bi putovao.

"Obožavam da putujem i sada kada mi se pružila prilika da dođem na mesta daleko od kuće za mene je to velika čast. Imam priliku da upoznajem ljude, a putovanja su veoma važna za ljude, zbog njih postaješ bolja osoba. Ako si izolovan i nikada ne napuštaš kuću, grad, zemlju onda misliš da su svi veoma drugačiji. Kada putuješ shvatiš da su svi poput tebe, iako pričaju drugačiji jezik ili se drugačije oblače. Svi smo isti i želimo iste stvari. Da budemo kreativni i da se izrazimo".

Šta si naučio tokom svih putovanja i nastupa?

"Upravo to da smo svi slični i imamo velike snove. Kada mene neko vidi da sam ostvario svoj san, možda pomisli da je i njegov moguć. A to je veoma posebno. Mislim da ću nastaviti ovom da se bavim. Možda bih poželeo više publike (smeh) ali me i sada sviranje čini veoma srećnim".

Kristofer nam je rekao da turneja ne završava u Novom Sadu. Naprotiv. Ovaj četvoročlani bend u godinu dana ima više od 250 svirki, a kako kaže, nada se da će ga put ponovo nenati u Novi Sad. Možda u solo izvedbi a možda ipak sa bendom.

 Tonski intervju poslušajte u prilogu.

Jelena Mijatović

.
Sezona vožnje motora, koja ove godine nikad nije bila duža, ipak se polako završava. Bajkeri, ljubitelji dvotočkaša, bez obzira…
.
U novosadskoj kafe galeriji Izba pre nekoliko dana otvorena je izložba Bojana Đurišića, koji svojim foto aparatom i kamerom godinama…
.
Rens Polman je dvadesetšestogodišnji momak iz Holandije koji kreira edukativne Youtube sadržaje o načinu na koji droga utiče…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
Anketa

Koliko dana obično jedete pasulj/sarmu/punjene paprike?