...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Muzika i putovanja doprinose kreativnosti

11.09.2017.

Autentičan američki trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao, ove sezone je u uobičajen godišnji raspored ubacio i nedavno održani Gradić fest. Kristofer Pol Steling i njegova tročlana ekipa digli su publiku na noge druge večeri festivala. Mi smo iskoristili priliku nakon nastupa da popričamo sa Kristoferom o putu od uličnog izvođača do frontmena benda. 

.

Autorska muzika na tragu prekookeanskog folklora, uz pratnju tročlanog sastava ili solo uz gitaru, podjednako pokreće i čini da ta fuzija ne može da se sluša prekrštenih ruku stojeći u mestu. Kristofer i ekipa su nas pomerili do te mere da nismo mogli da odolimo razgovoru sa ovim momkom sa Floride. Pitali smo ga kakav je osećaj nastupati na bini nakon karijere uličnog svirača.

"Kada imaš prave ljude divno je imati bend. Nisam žurio da ga oformim. Svirao sam sam mnogo godina, ali onda sam upoznao prave ljude i pomislio 'Ok, oni to mogu'. Ali je dobro prvo napraviti temelje solo, ja i dalje sviram i sam, ali je odlično biti u bendu".

Kako si uspeo u tome da te neko primeti i na kraju da budeš pozvan na Gradić fest?

"Mnogo sviramo po Evropi, mislim da mi je ovo deseti put da sviram u Evropi. Posle nekog vremena je prirodno da te neko zapamti i prepozna. Prosto, te stvari dolaze prirodno".

Nebrojene svirke po barovima, kafeima, pozorišnim salama i festivalima, ali i na trgovima i ispod mostova, dovele su ga, konačno i do većih koncertnih prostora kao i diskografskih uspeha - tri albuma, "Songs of Praise and Scorn", "False Cities" i "Labor Against Waste" objavljena su između 2012. i 2015. godine. Nas je zanimalo da li su u pitanju samo autorske pesme?

"Da, sve pesme su moje. Jednostavno imate osećaj šta je bolje sa bendom, a šta kada sam sam na bini. Osluškujete pesmu i shvatite Aha, ovo bi bilo odlično sa ekipom, a ovo je ipak samo za mene".

Kako nam je rekao, mnogo ljudi putuje kako bi svirali, dok on svira da bi putovao.

"Obožavam da putujem i sada kada mi se pružila prilika da dođem na mesta daleko od kuće za mene je to velika čast. Imam priliku da upoznajem ljude, a putovanja su veoma važna za ljude, zbog njih postaješ bolja osoba. Ako si izolovan i nikada ne napuštaš kuću, grad, zemlju onda misliš da su svi veoma drugačiji. Kada putuješ shvatiš da su svi poput tebe, iako pričaju drugačiji jezik ili se drugačije oblače. Svi smo isti i želimo iste stvari. Da budemo kreativni i da se izrazimo".

Šta si naučio tokom svih putovanja i nastupa?

"Upravo to da smo svi slični i imamo velike snove. Kada mene neko vidi da sam ostvario svoj san, možda pomisli da je i njegov moguć. A to je veoma posebno. Mislim da ću nastaviti ovom da se bavim. Možda bih poželeo više publike (smeh) ali me i sada sviranje čini veoma srećnim".

Kristofer nam je rekao da turneja ne završava u Novom Sadu. Naprotiv. Ovaj četvoročlani bend u godinu dana ima više od 250 svirki, a kako kaže, nada se da će ga put ponovo nenati u Novi Sad. Možda u solo izvedbi a možda ipak sa bendom.

 Tonski intervju poslušajte u prilogu.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Drugi dan Gradić festa pobedio kišu

Drugog dana Gradić festa atmosfera se poprilično usijala uprkos kiši koja je umalo poremetila planove. Ipak, na odličnoj večeri možemo…

.

Gradić fest - dan prvi

Gradić fest, koji je ove godine objedinio Festival uličnih svirača, Cinema city i još nekoliko manifestacija počeo je sinoć karnevalskom…

.

Human Jukebox: Od šale do atrakcije!

Ako ste bili na Festivalu uličnih svirača, onda ste sigurno primetili i tačku Human Jukebox! Jedina humana džu-boks mašina na…

.

Intima izvođača i publlike

Gužva, ples, žurka, smeh – sve što čini jedan festival, bilo je i sinoć u Podgrađu, a Festival uličnih svirača…

.

Festival uličnih svirača mi je promenio život

Umetnički direktor Festivala uličnih svirača od samog početka je Novosađanin koji je pre više od dvadeset godina otišao iz Srbije…

.

Abortus je i dalje tabu tema

Protesti u Poljskoj traju već danima. Počeli su odmah nakon odluke Ustavnog suda da je abortus u slučaju kada je…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo