...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

22.07.2024.

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine Viktor Stojanovski (bubnjevi), Rade Bikovski (bas), Martin Djorlev (glavni vokal i gitara), Andrej Dimovski (gitara i vokali), Ivo Nikolovski (gitara, sintisajzer i vokali), te Luka Jovanoski (gitara i vokali). Iako su relativno mladi, mogu se pohvaliti sa četiri albuma. Njihova muzika je prepoznatljiva po eksperimentalnom i agresivnom stilu, čime se uspešno suprotstavljaju žanrovskim ograničenjima i monotoniji konformističke muzike. Uoči njihovog nastupa na EXIT festivalu, članovi benda Lufthansa su bili gosti našeg programa.

.

Zanimljivo je da ste izdali čak tri albuma tokom 2021. godine. Odakle je potekla tolika inspiracija i kreativnost?

Mi smo veliki tim, šest ljudi, šest umova koji rade na svoj način. Martin je bio odgovoran za to. "Demotape I" i "Demotape II" su počeli s njim. Potom je bend formiran da odsvira te albume, i tada smo nastavili da stvaramo muziku zajedno. Kada smo snimili prvi album, nastavili smo da sviramo zajedno.

Neki bendovi ne izdaju toliko albuma za deset godina, posebno danas, kada je album postao nešto kao sedmo svetsko čudo. Zašto ste odlučili da idete tim putem?

Bilo nam je dosadno, posebno tokom karantina, kada baš nemaš šta da radiš. Ako tvoje telo ne može da hoda, ni tvoj um ne može da hoda. Potrebno je da odleti negde. A za mene lično i za moju braću ovde, muzika je najvažnija i najpotrebnija stvar da odletiš negde. Mislim da su ovi albumi rezultat prethodno neizraženih misli i neizdatih pesama na vreme. Bila je to kreativna navala.

Kada pogledamo šta se dešava na makedonskoj sceni, posebno na alternativnoj, imate puno zanimljivih bendova koje publika voli da čuje, a i vi ste jedan od njih. Kako vam izgleda makedonska scena trenutno?

Pa, ima puno bendova, puno kreativaca, puno genijalaca. Ali nemamo dovoljno kulturnih prostora i prostora za sviranje. To je problem. U Skoplju se dešava da se prostori često zatvaraju, nažalost.

Zato postoje bendovi koji pokušavaju da organizuju svirke, da naprave tu scenu, i u Skoplju je tako. Pa, recite nam neke bendove koje bi nam preporučili.

KEM, Zanadu, ATA, Stoj, Posle!, Divogradba, Vagina Corporation, Harakiri, bend koji više ne postoji - Hajka, zatim Corrosion, Kenopsija, Nindra, ima ih mnogo. Izvinjavamo se ako smo nekog zaboravili.

Nastupali ste sada u Novom Sadu na EXIT festivalu. Da li vam više odgovara festivalski nastup ili više volite klupsku svirku?

Svakako da su klupski nastupi intimniji i stvarniji. Na festivalima ljudi dolaze na 5-10 minuta, pa odu da vide sledeću binu. Na klupskim nastupima se posveti više pažnje, više ljubavi i više se sluša muzika. Mislim da su festivali veći i interesantniji, ali klupski nastupi su stvarniji.

Gde publika bolje reaguje, na festivalima ili u klubovima?

Ako ima više publike, onda na festivalima. Ako je manje publike u klubu, ima više energije. Svakako sve ima svoje prednosti i nedostatke.

Razgovor sa bendom Lufthansa poslušajte u plejeru:

A.N. / M.L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Nova Energija na EXIT-u: Tam i Jymenik o muzici, prijateljstvu i supermoćima

Novu dimenziju pop zvuka na domaću scenu donose dve mlade autorke tam & Jymenik, koje su poslednje večeri ovogodišnjeg EXIT…

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo