...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Lagana sreda: rokenrol bez kompromisa

12.08.2019.

Lagana sreda je mladi bend koji je ove godine imao zbog čega da ustaje iz kreveta. Pobedili su na Bunt rok festivalu, u prilično žestokoj konkurenciji, nastupili su na Exitu, Rok Vilidž festivalu, Domu omladine... Trojac koji čine: Stefan Niketić (gitara, vokal),  Filip Janjić (bas) i Ognjen Martinović (bubanj) za kratko vreme ustanovio je imidž benda koji sa bine rasipa energiju pravog, rasnog, rokenrola.

.

Finale Bunt rok festivala ugostilo je 12 odličnih mladih bendova, ali je žiri u sastavu: Vlada Janković Džet, Nikola Čuturilo, Vukašin Marković, Maja Cvetković, Aleksandar Popov - dr Pop, Miloš Georgijević Gera i Bojan Slačala, odlučio da Lagana sreda ima nastup i pesme sa najviše kvaliteta.

"Mi imamo desetak naših stvari u koje verujemo i verujemo u naš vajb i fazon. Na Buntu jeste bilo jako teško, gledajući polufinala takmičenja nisam baš bio siguran da mi tu možemo da uzmemo neko od prva tri mesta. Međutim, kada smo stigli do nastupa u finalu, bili smo izuzetno nabrijani i isprštali smo pesmu i pobedili. To iskustvo mi je možda jedno od najboljih u životu. Konkurencija je bila strašna, a sa druge strane, nastupaš u takmičenju na nacionalnoj televiziji i treba sebe da predstaviš u najboljem svetlu. Drago mi je što smo se združili sa nekim od tih bendova, to su sjani ljudi, pa moram da pohvalim i konkurenciju", objašnjava Ognjen Martinović, bubnjar Lagane Srede. 

Ovaj bend nastao je 2017. godine i do sada ostao trojac koji svira garažni rok.

"Mi nemamo neku preteranu istoriju u našem autorstvu. Izbacili smo jednu stvar sa spotom za pesmu 'Ne razumem', imamo desetak pesama za svirke, ali to su pesme iza kojih stojimo i kojima smo veoma zadovoljni", kaže Ognjen.

laganasreda1 jpg

Energični i glasni nastupi koji krase Laganu sredu samo će se se množiti kako bend bude sazrevao, ali u današnje vreme ostaje dilema koliko ova vrsta muzike ima prolaza na našem tržištu. Ognjen je uveren da rokenrol odumire.

"Činjenica je da rokenrol izdiše i teško je stvarati u okruženju sa nekim muzičkim pravcima koji su sada ušli u mejnstrim vode. Mi se trudimo da odašiljemo snažnu energiju. Dosta bendova koji sviraju rokenrol to čine tako da pokušavaju da imaju savršene izvedbe, ali mi smo odlučni da publici damo sirovu energiju, jer mislim da je to ono što dopire do ljudi, a da je žanr manje važan", kaže sagovornik Oradija.

 Ali, ako rokenrol izumire, ostaje pitanje šta je to što pokreće momke iz Lagane srede.

"To nas loži! To nas je ložilo i kao klince i mislim da ne bi trebalo da pravimo kompromise. Niko ne bi trebalo da pravi kompromise u muzici već da bude iskren u svom nastupu", kategoričan je Ognjen.

On kaže da će i za nekoliko godina biti sasvim dovoljne gitara, bas i bubanj za dobru svirku, baš kao i sada.

"Taj minimalizam je dopadljiv ljudima, a sve zavisi od toga kakve aranžmane napraviš. Mošeš napraviti pesmu sa jednom gitarom i vokalom. Ako je dobra poruka, doći će do ljudi i biće prihvaćena, zato se i ne plašim za koncept koji se nama dopada", objašnjava Ognjen.

laganasreda2 jpg

Lagana sreda najčešće pravi ljubavne pesme koje pišu Stefan i Filip.

"Trudimo se da pravimo što razumljivije pesme. Da sve što kažemo dođe do publike, bez ikakve intelektualne onanije", kaže Ognjen.

On kaže da je činjenica da su sva trojica iz različitih mesta i različitih muzičkih bekgraunda, njihova prednost.

"U savremeno doba, ako sva trojica dolazimo iz rokenrol korena, pravićemo najkonvencionalnije pesme na svetu, što nikako nije dobro za bend danas. Filip dolazi iz Leskovca, Stefan iz Arilja, a ja iz Novih Banovaca. Našli smo se u Beogradu i naša potpuno različita iskustva su tu stvorila odličnu osnovu za pravljenje dobre muzike", kaže Ognjen.

Laganu sredu u narednom periodu čeka objavljivanje EP-a i snimanje nekoliko spotova za aktuelne pesme. Do jeseni bi trebalo da bude gotov bar jedan aranžman, ako ne i ceo EP, poručuje bubnjar benda.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Studiraj u Beču

Centralnoevropski univerzitet (CEU) u Beču raspisao je konkurs za upis na osnovne, master i doktorske studije sa stipendijom za narednu…

.

Mladi ne beže od stvarnosti nego od dezinformacija

Mladi su: "neodgovorni, bahati, ne poštuju preporuke i pravila i najveći su izvor zaraze virusom KOVID19". Ovo su samo neke…

.

Nastavi studije u Francuskoj

Otvoren je konkurs za stipendije Vlade Francuske i Instituta Francais u Srbiji za studiranje u toj zemlji tokom školske 2021/22.…

.

Nepoverenje u vakcine posledica je pogrešnih poruka

Vakcina se smatra jednim od najvećih medicinskih dostignuća. U prošlosti je pomogla suzbijanju mnogih zarazanih bolesti. Godinama unazad, neke vakcine…

.

Istina zavisi od onog ko ti priča priču

Predstava "O Srđanu - koje nacionalnosti je istina", otvara nova i stara pitanja o ovom događaju iz devedesetih, na vrlo…

.

Proverite koliko ste dobri u Korejskom

Zbog TOPIK ispita, odnosno testa poznavanja korejskog jezika, više nećete morati da putujete u Mađarsku ili Bugarsku. Filozofski fakultet u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo