...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Irie FM: Našli smo pravo mesto regeu u našoj muzici

06.08.2016.

Terminal Arts and Music festival prvi put je ove godine održan u Somboru, a među izvođačima se našao bend Irie FM, koji je od početka 2016. godine veoma aktivan. Bend je izdao dva nova singla, a do kraja godine to neće biti jedini materijal koji ćemo čuti od njih. Osim toga, u najavi su mnogobrojni nastupi na letnjim festivalima u zemlji i regionu, a o tome da li je jednom rege bendu mesto na Terminalu, koji je više usmeren na jazz, pričali smo sa pevačem Vukašinom Markovićem.

.

Irie FM na Terminal Arts and Music festivalu

Čini mi se, sudeći po tvojim ranijim izjavama, da je Terminal fest pravo mesto za Irie FM, jer ste počeli da u svoju muziku mešate i neke druge prizvuke. Sve više se uklapate i među, recimo, džezere.

Kada se radi o našoj muzici, nema tu više neke žanrovske sistematizacije. Postoji više stilskih dimenzija po kojima možeš da grupišeš i odgrupišeš bendove. Lično mi se sviđa ukus čoveka koji je selektor ovog festivala, jer je dobro ljudima davati različitu muziku na jednom mestu. To je kao neka raznolika ishrana. Festivali koji postoje u našoj zemlji su veoma jednobrazni i dosadni. Kada ljudima ponudiš šarenilo, zainteresuješ ih i daš im priliku da čuju nešto novo i nešto što nisu planirali, to su situacije koje su jako zabavne i pamte se ceo život. Mislim da je to benefit ovog festa, što je šaren i nema neku jasnu logiku pri odabiru izvođača.

Kada pričamo o žanrovima, gde sada spada Irie FM?

Mi smo se nekada, kao i festivali koje pominjem, držali slepo jednog žanra, ali smo prošli školu i sada smo bend koji svira muziku s namerom da ona bude - što više muzika tog benda. Ima tu dosta različitih motiva. Uslov da oni postoje u toj konstelaciji je da to "radi" i da zvuči dobro. Ne znam koji je to žanr, ali će odgovor na to pitanje biti još teži kada izađu nova dva ili tri singla koja planiramo, jer su zaista različiti u zvuku, tretmanu, aranžmanu, a povezuje ih samo isti glas.

irie

Irie FM na Terminal Arts and Music festu u Somboru

Ove godine smo već imali priliku da čujemo dva vaša nova singla. Znači, možemo se nadati da ćete izbaciti još novog materijala?

Da, ove godine izašla su dva singla u formi livera. Shvatili smo da su ti liveri dosta važni, kvalitetni, ali i krajnje iskreni. Tako da smo se oslonili na njih i jako nam je drago da smo radili za emsijiu Tri boje zvuka i to dva puta, za razliku od drugih bendova. To je vrlo iskoristivo i zato smo smatrali da su to naša dva nova singla. No, uskoro izlazi novi spot za pesmu "Oda", a nakon "Ode", planovi su da do kraja godine izdamo još dve nove pesme. Prva bi trebala da se pojavi već sredinom septembra, a druga do kraja godine.

A da li to znači i novi album za Irie FM?

Nismo se ni u jednom trenutnku bavili stvaranjem novog albuma, već se bavimo singlovima i istraživanjem o tome gde ćemo da odemo sa našom muzikom. O albumu ćemo verovatno razmišljati tek od sledeće godine.

Bend je 2012. godine u Italiji osvojio laskavu titulu najboljeg rege sastava. Koliko ta nagrada utiče na vašu karijeru, a s obzirom da ste sada počeli da eksperimentišete i sa drugim muzičkim pravcima?

Igra veliku ulgou na nivou jednog značajnog iskustva, koje nam je ukazalo na mnoge stvari koje mi hoćemo ili nećemo. Ta nagrada i festivali na kojima smo posle nje nastupali, dosta su nam pomogli u tom smislu. Nismo mi pobegli od regea, mi se ne stidimo regea, nismo ga omrzli, samo smo mu našli mesto. Mnogo smislenije mesto u našoj muzici.

Svi mediji su tada objavili da ste osvojili nagradu, a ono što nam fali je mali insajderski pogled na to šta se u bendu desilo nakon nje?

Posle toga je bend otišao na pauzu. Imali smo godinu dana pauze, jer smo zapravo došli do mesta o kom smo sanjali, a onda smo shvatili da ne želimo da budemo na tom mestu. Pauza nam je bila potrebna da se izborimo sa svim tim. Mnogo je zeznuto kada ti misliš da znaš šta hoćeš, a onda se ispostavi da to nije baš tako. Dakle, usledio te totalni smiraj benda, promenili smo i neke članove, slušali neku drugu muziku. Desila se reforma.

vule

Pred vama je još uvek festivalsko leto iako smo već dobro zagazili u avgust i bićete dosta zauzeti svirkama. Gde sve fanovi mogu da vas pronađu u narednom peridu i poslušaju vaše live nastupe?

Sviramo na Love festu u Vrnjačkoj Banji, zatim smo 19. avgusta smo na Beer festu u Beogradu, 20. avgusta nas možete čuti na Divčibarama, pa 25. avgusta na Bedem festu u Nikšiću. Nakon toga sledi svirka na festivalu Rokanje u Beogradu 26. avgusta, pa 28. avgust Šipovo (Bosna i Hercegovina), a nakon toga imamo zakazane svirke po inostranstvu.

Deo atmosfere sa svirke Irie FM na Love festu u Vrnjačkoj Banji moći ćete da vidite i na O radiju i našim društvenim mrežama, a ukoliko propustite i ovaj nastup, sačuvajte ovaj link i bend potražite u narednom periodu na mestima koje je Vukašin najavio.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Muzika je put kojim želim da idem

Vukašin Marković, pevač, trombonista i vođa bedna IRIE FM pre nekoliko dana boravio je u Novom Sadu, promovišući novi album…

.

IRIE FM 15. aprila u Novom Sadu

Beogradski bend IRIE FM će u subotu 15. aprila održati svoj prvi veliki solistički koncert u Novom Sadu. Posle više…

.

irie FM: Pravimo pesme koje volimo

Sedamnaesti novosadski Koncert godine održava se u subotu u Velikoj dvorani Spensa. Program počinje u 16 časova, a nastupaju Goblini,…

.

Objavljen line up Koncerta godine

Sedamnaesti NS Koncert godine biće održan u subotu 10. decembra u Velikoj dvorani Spensa.Prethodnih godina na ovom koncertu nastupali su…

.

Terminal fest: Entuzijazam u srcu Sombora

Prvo izdanje Terminal Arts and Music festivala u Somboru prošlo je u znaku neizmernog entuzijazma - i organizatora i publike.…

.

Mora da te loži posao koji radiš

Marina Milanović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, predaje na beogradskom FMK i autorka je velikog broja radova. Zajedno sa…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo