...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Ice New Now: Klizanje kakvo niste videli

19.12.2016.

Grupa mladih ljudi, zaljubljenika u klizanje i sportove na ledu, pokrenula je udruženje koje se bavi sportsko-umetničkim ali i akrobatskim izražajima. Pod zanimljivim nazivom Ice New Now okupilo se se desetak vrsnih kizača, među kojima je i Marko Valentini: “Mi se bavimo freestyling ice skatingom, disciplinom malo popularnom i u svetu i kod nas. Sastoji se iz tehnike klizanja koja obuhvata umetničko klizanje i elemente hokeja. Svašta radimo na ledu, ima tu i skokova i okreta, zahtevno je, ali i  zabavno...”

.

Koliko dugo postojite i koliko vas ima u grupaciji?

Postojimo od 2007. godine, a ekipa koja radi i nastupa dosta se menja. Svima je ovo prvenstveno hobi, dešava se da ljudi nemaju dovoljno slobodnog vremena, nadju posao, pa prestanu sa radom ali uvek nas ima desetak. Generacije se smenjuju i vremenski, ali ovaj broj od nekih deset članova je uvek prisutan.

Ko kreira šta ćete tačno raditi na ledu?

Uglavnom na netu gledamo šta naše kolege širom sveta rade, nešto kopiramo od njih, dodamo svoje kreacije, uglavnom, svi podjednako doprinosimo tom performansu.
 markoii jpg

Šta bi mogli da pomenemo od takmičenja na kojima ste bili, nagrade, uspesi?

Ove godine smo bili smo na takmičenju u Budimpešti, na njihovom otvorenom klizalištu ogromnih dimenzija. Bilo je to medjunarodno takmičenje, a učesnici su bili iz Nemačke, Portugala, Engleske, Belgije... Imali smo predstavnika koji je praktično podelio prvo mesto sa takmičarem iz Nemačke, sve su toliko podjednako dobro radili da su na kraju podelili prvo mesto.

Kako izgleda takmičenje, od čega se ono sastoji?

Uglavnom se rade prvo skokovi, gde se naravno gleda dužina skoka a nakon toga se radi kopiranje pokreta. Dakle, jedan takmičar uradi figuru a ovaj drugi mora da ga što bolje iskopira i obrnuto. Sve se sastoji u tome da se smišlja što bolja, teža i komplikovanija figura koju je teško iskopirati.

Koliko smo daleko u odnosu na konkurenciju širom sveta?

Tehnički gledano, u tom delu koji je blizak umetničkom klizanju, pletenju nogu i sličnih stvari nismo najbolji. Medjutim, kada je reč o hokejaškom načinu klizanja, tu smo drastično bolji jer niko od naše konkurencije ne igra hokej niti ga trenira, što mi vrlo često praktikujemo pa smo u tom sektoru mnogo bolji od ostalih. Može se reći da je naša škola i pristup ovome potpuno drugačiji od ostalih konkurenata širom sveta.
 markoiiii jpg

S obzirom ne to da svi dolazite iz klizačkih sportova ima li tu i doze gimnstike, baleta ili nekih plesova?

Imamo člana koji trenita breakdance i to mu jako pomaže u nastupima i koreografiji, izgleda ekstra. Ostali nisu imali nikakve dodirne tačke sa baletom ili gimnastikom. Većina nas je došla sa hokeja ali ne svi, dođe to samo od sebe. Ako imaš talenat samo će se pokazati. 

Ekstremni sportovi su popularni među mladima. Kako ti gledaš na to? Zašto je to tako?

Iz ličnog ugla, mi ćemo ići i dalje u tom smeru, planiramo da se prijavimo na Red Bull crash. To je spuštanje niz zaleđenu ulicu, pravi ekstremni sport. Trenutno smo u pregovorima sa klizačkim savezom kako bi dobili sve potrebne papire za to takmičenje.

Geeneralno, što se tiče ekstremnih sportova mislim da mladi to vole jer u njima budi neki bunt, ide se na drugu stranu pravila, sve je dozvoljeno. Zbog toga se okreću tim sportovima, koji često mogu da budu i opasni.

Postoji li opasnost od povreda, da li razmišljaš o tome i da li ti se već nešto desilo?

Svima nam se svašta izdešavalo, potres mozga, slomnjeno koje rebro, sve su to stvari koje se dešavaju normalno i u sklopu hokeja, recimo. Potrebno je da se o tome ne razmišlja. Čim počneš da misliš o tome verovatno će se i desiti. Kao da se priziva...

Ima li nekih nastupa u planu?

Pre par dana smo otvorili Ledenu Šumu spektakularnim nastupom koji još nije viđen u Novom Sadu uz specifičan light show i podršku našeg drugara DJ JustKenedija. Sličan ali dosta manji nastup imali smo u Paraćinu takođe na otvaranju klizališta. Očekuje nas odlazak na evropsko prvenstvo u freestylingu a nadam se da će se ostvariti i odlazak na već pomenuti Red Bull crash.

Gde zainteresovani mogu da vas nađu?

Ima nas na Facebooku pod nazivom Ice New Now, a mogu nas naći i na klizalištu na Spensu, tamo smo svakog dana. Od nedavno smo i u Ledenoj Šumi.

Jovan Marajnović

Možda te još zanima:

.

Kad jedva čekaš zimu i led

Novi Sad, kao izrazito ravničarski grad uz malo pogleda na Frušku goru, ne nudi mnogo mogućnosti za razvoj zimskih sportova…

.

Klizanje - kad padnete, ustanite brzo!

Umetničko klizanje u Srbiji spada u nerazvijene sportove. Ova činjenica ne smeta Svetlani Trešnjić da i pored svih problema, već…

.

Izmenjene smene klizanja i plivanja na Spensu

Ako ste planirali da na Badnji dan ili za Božić idete na plivanje ili klizanje na "Spensu" treba da znate…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo