...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Humor u doba Korone

04.04.2020.

Osim vanrednih stanja, krize, panike i karantina, korona je donela i mnogo šala na njen račun. Što sarkastičnih, što ironičnih, što onih koje služe samo zabavi. Na društvenim mrežama vrvi od klipova, statusa, komentara i grupa koje se na humorističan način bave covidom19. Međutim, mnogi postavljaju pitanje da li se treba šaliti sa ovakvim situacijama?

.

Pisac i humorista Miodrag Stošić kaže da nam, kada krenemo da se šalimo, deluje kao da je opasnost prošla.

"Trenutak u kojem smo uspeli da se našalimo, u našoj je podsvesti tačno vreme naše pobede, čak i kada realno nije. Zato se šale čak i pacijenti na operacionom stolu, dok tonu u anesteziju. Neki budu u pravu, a neki ne. Naš život je trenutno takav da ne možemo da muzemo osmeh i energiju iz samo jednog slogana, jednog vica ili jedne motivišuće pesme Mitra Mirića. Moramo da se borimo za osmeh svakoga dana, koliko god puta trebalo. Nije lako, ali niko nije rekao ni da je život Megatrend", ističe Miodrag.

On kaže da je junak filma "Džoker" pokazao da je humor reakcija organizma na svet oko nas, a ne nešto što se planira.

"Nešto nam se učini smešnim bez naše volje, pa onda to delimo sa svetom. Ipak, ni ostale fiziološke reakcije ne možemo da obnarodujemo tek tako, pred svima i uvek. Humor ne treba prosipati na sve strane. On u sebi mora da nosi empatiju, saosećanje sa ljudima, da bi uopšte funkcionisao. Tako da stvari sa kojima se ne šali svakako postoje, ali one zavise isključivo od konteksta i nemoguće ih je nabrojati jednom za sve prilike. Recimo, ako čujete da sin jedva čeka da njegova mama umre, to je svuda neporecivi greh, ali je u slučaju princa Čarlsa čista komedija", kaže Miodrag.

miodragstosic png

Foto:Privatna arhiva

Pesnik Željko Vukašinović susreo se sa osudama i negativnim reakcijamana na društvenim mrežama zbog svojih šala na račun korone. Sve je krenulo kroz poeziju i poneku doskočicu.

"Valjda im je virus srušio svet kakav su gradili na društvenim mrežama. Polako se nas nekolicina, koji smo se i dalje šalili, pretvaralo u njihovim očima u glupe i neodgovorne ljude. Ako nisam stavio 'StayatHome' oko profilne, nisam igrao za naše kolektivno zdravlje. I konačno je sve puklo kad su, dok sam ja očajnički tražio način da odem da vidim ženu i decu, masovno po društvenim mrežama počeli da podržavaju političare u tome da smo svi mi koji smo napolju opasni i zarazni. Na početku nisam želeo da verujem u to. Pomirio sam se sa situacijom, nastavio da radim i čekam. Ovaj put sam počeo više da se bavim satirom, da kritikujem društvo, sistem, besmisao i naleteo sam na vređanja", kaže Željko.

Prema Željkovim rečima ljudi se sada dele na one što se sprdaju i one kojima više ništa nije jasno.

"Ko ne bude počeo da se šali, pući će. Svi su na početku mislili 'proći će to brzo', daj da se malo uvučemo u stanove i odmorimo. Šipak, tek je počelo i niko ne želi ni da naznači kad će proći. A kad izađemo iz svega ovoga nasmejani, nekima će biti žao što nisu iskočili iz zadatih okvira i okrenuli tu situaciju u svoju korist", ističe Željko.

Siniša dodaje da je njegova savest mirna onda kada zna da nešto nije napisao kako bi lično provocirao nekoga za koga zna da bi ga ta šala puno pogodila.

"Budući da danas delimo iste vrednosti, na nivou sveta, nemamo prava da se javno šalimo sa tragedijama, jer one danas, više nego ikad, pogađaju sve nas. Ja se trudim da pišem o nekim našim dobroćudnim naravima, manama prosečnog čoveka suočenog sa zabranama, o tome kako se penzioneri maskiraju i izlaze, kako kupujemo na tone toalet-papira", ističe Miodrag.

Medijski radnik i aktivista Siniša Obrenić kaže da je doza humora  uvek dobrodošla. Prema njegovim rečima važno je održati vedrinu i optimizam i kad naiđu vanredne okolnosti.

"Humor nam pomaže da ne utonemo u mulj negativnih informacija koje nam serviraju, bitan je da održi i poboljša povezanost među prijateljima, da osmehom podstaknemo druge na preko potrebnu solidarnost i razumevanje. Ne znam precizno u kojoj meri je to u drugim društvima, ali imam utisak da je ovde kod nas, na turbulentnom Balkanu, humor uvek postojao u toj meri da održi ljude, da im osmeh koji on izmami pruži nadu da će isplivati i da će biti bolje", kaže Siniša.

Širenje zdravog humora i pozitivnih stavova, pom njegovim rečima, pomaže da se bolje osećamo i da umanjimo uticaj stresa koji je često neizbežan.

"Istakao bih i tvit čiji je autor Voja Žanetić: More, dobro smo i prošli. Mogao je da naiđe virus kod koga je obavezna fizička aktivnost napolju."

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Postali smo imuni i na priču o koroni

Građani mahom ne haju za upozorenja o sve raširenijoj epidemiji kronavirusa. Ušli smo u četvrtu sezonu COVID pandemije, pojava novog…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

.

Pandemija postaje izgovor za sve naše promašaje i muke

Pandemija koronavirusa poremetila je sve. Pune dve godine određuje bezmalo sve naše poteze, planove, preslikava se u svakoj našoj težnji,…

.

U 2021. godini reagovali smo na vakcine, zagađenje i kulturu otkazivanja

U protekloj godini, od tema kojima smo se bavili u emisiji "Za i protiv", tri su se izdvojile po vašim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo