...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

"Gomila" umetnika na jednom mestu

21.10.2023.

Gotovo svakodnevno se dešava da se nekoliko muzičara udruži u razne sastave ili grupe, stvarajući zajedničku muziku i nastupe. Za razliku od muzičara, ostali umetnici retko kada prave svoja formalna ili neformalna udruženja radeći na zajedničkim projektima ili izložbama. Grupa mladih novosadskih umetnika osetila je potrebu da osnuje svoje udruženje, ne samo da bi realizovali jednu izložbu, već sa idejom da se njihova saradnja nastavi i produbi uz uključivanje i drugih protagonista. Pod nazivom "Gomila", ova grupa uskoro otvara svoju prvu samostalnu izložbu u beogradskom KC Gradu. U našoj "Dnevnoj sobi" gostovali su Lara i Bojan.

.

"U ponedeljak 23. oktobra biće otvaranje naše prve zajedničke izložbe u Beogradu, u KC Gradu. Pripremamo se užurbano, radićemo do posledenjeg trenutka kako bi sve bilo onako kako smo zamislili", ispričali su nam na početku našeg razgovora.

Izložba je kolektivna, ali je koncept zajednički. Koja ideja vezuje vas i vaše radove?

Bojan: Ovo je naša prva velika izložba, ona je kolektivna i multimedijalna, šta znači da ćemo se baviti jednom temom kroz sve resusre koje imamo. U globalu ta tema je savremenost, današnji trenutak.

Kako ste se podelili oko toga ko će šta da radi na samoj izložbi?

Lara: Vrlo smo otvoreni što se tiče organizacije i podele posla. Svima je data sloboda da rade šta god žele i da realizuju ideje koje su njima u glavi, o kojima oni razmišljaju i koje imaju potrebu da izraze. Mi ćemo se na izložbi potreuditi da sve to spojimo na jedan smislen i zanimljiv način, da i publika, koja dođe da vidi izložbu, to što bolje shvati.

Koliko ste bili u mogućnosti da koristite tehniku, sa neke produkcijske strane?

Bojan: Onoliko koliko poznajemo različite medije. Trudili smo se da za ovu priliku sve to sjedinimo u jednu celinu, što bi moglo čak da se tumači i kao jedan rad. U pitanju su prostorne instalacije, slike, crteži, digitalne slike, montaža, video instalacije, audio instalacije i sve bi to trebalo da funkcioniše kao jedan organizam.

gomila1

Koliko je onda teško da se ideje svih uklope u tu jednu celinu?

Lara: Mislim da se tema tiče svih nas i da zbog toga svako ima svoj stav. Svi smo zbunjeni količinom sadržaja koji nam je dostupan, a ovo je način da sve to pretvorimo u nešto naše. Ideja je da ne ostanemo samo osobe koje konzumiraju i koje ništa ne osećaju, nego da prenesmo sve što osećamo u svakodnevnom životu i da tome damo lični pečat.

Zajednička tema je, dakle, vaše viđenje sveta danas, koliko tu ima kritike?

Bojan: Kritikuje se sve. Ako neko shvata kameno doba kao nešto dobro, dobrodošao je, ali generalno, želja nam je da ljudima osvestimo i tranformišemo svest i ukus, kako bi se bolje snašli u okruženju u kome imaju toliko izbora i sadržaja za unos.

Lara: Nije ideja da ne treba da koristimo sve što nam je dostupno ili da negiramo tehnološki napredak. Neizbežno je da ćemo biti konzumenti sadržaja i da ne možemo da pobegnemo od njega. Želja nam je ipak da od toga ne bežimo i da nešto od svega toga uradimo.

gomila2

Velika se polemika vodi oko toga da li AI i moderna tehnologija koju proizvode mašine mogu da zamene čoveka, posebno umetnika. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

Bojan: To su samo mašine i one mogu da budu samo alat stvaraocaima. One nikad neće moći da stvaraju, ali mogu da nam pomognu i da nam budu produžena ruka i podrška u onome što stvaramo.

Lara: Trudimo se da iskoristimo sve vrste sadržaja, ne vidim zašto bi AI bila neka posebna stvar koju ignorišemo. Na izložbi će, na primer, naš kolega Aleksandar koristiti razne video formate i pretvarati ih u nešto drugo, uz pomoć programa koji uopšte nisu napravljeni za to. Jednostavno rečeno, on "muči" mašine zadajući im operacije i skuplja rezultate toga.

U tehničkom smislu danas su mogućnosti za stvaranje beskonačne. Šta vas lično najviše privlači, koje je vaše polje interesovana?

Bojan: Svako od članova ima nešto u čemu se najbolje izražava, meni je to zvuk. Svi se zajedno bavimo jedni drugima.

Možda bismo mogli da pomenemo i ostale članove Gomile?

Lara: Hajde prvo mi da se predstavimo punim imenom i prezimenom, ja sam Lara Findžanović, pored mene je Bojan Ožegović, a tu su Aleksandar Narežan, Filip Vlahek, Andrej Terzić, Andrej Šimala, Marko Babić i Mateja Janković.

Ko je glavni?

Lara: Nema glavnog, svi smo jednaki. Sve ovo je krenulo vrlo sponatno, baš iz želje da ujednimo našu energiju za stvaranjem, da stvorimo prostor za stvaranje, ali i prezentovanje svojih radova. Vrlo brzo smo krenuli da rastemo i da približavamo publiku nama. Nismo došli do toga da imamo neku preterano ozbiljnu organizaciju unutar Gomile, ali je to definitivno jedna od stvari koja je potrebna.

Koliko vas menjaju, inspirišu, guraju napred ostali članovi ekipe?

Lara: Mene, lično, dosta. Išla sam u umetničku školu koja me je gradila na određeni način, kao i moj ukus i osećaj umetnosti i to u pravcu neke klasične umetnosti. Ograničeno sam gledala na to šta je dobro i zašto je nešto dobro. Ovde je to specifično, pogotovo zbog toga što neki članovi nikada nisu imali kontakta sa vizuelnom umetnošću. Shvatila sam da umetnost ne mora da bude lepa, niti tačna, korektna. Umetnost je jednostavno - umetnost. To me je mnogo otvorilo i sada stvaram onako kako ja mislim da treba. Stvaranje bez ikakvog osuđivanja, menjanja i pretvaranja.

gomila3

Gomila je zatvoren sistem, ne puštate nikog unutra ili ste otovoreni za nove ljude?

Bojan: Apsolutno smo otvoreni za nove ljude, bilo da je to povremeno ili stalno.

Pretpostavljam da se nakon ove izložbe planiraju i neki drugi prostori i aktivnosti?

Bojan: Mislim da je to bio jedan od glavnih motiva da se osnuje Gomila. Prosto, nismo imali adekvatan prostor u gradu u kojem bismo mogli da realizujemo izložbu i da imamo kontakt sa publikom, ali i sa drugim stvaraocima. Takvih mesta nema mnogo u Novom Sadu, a čak i taj mali broj nije u potpunosti iskorišćen. U takvim uslovima čovek ne zna kako da se ponaša i zaboravlja svoje kulturne potrebe, svoju mogućnost da oseća stvari.

Lara: Počeli smo u Novom Sadu i prvu, do sada jedinu izložbu, napravili smo u KC Lab, ali to mesto nije za takve stvari, odnosno, ne koristi se na pravi način. Tamo smo bili samo zato što smo morali negde to da uradimo. Tada smo shvatili da izložbe moramo da pravimo tako da ljudima, posetiocima i nama samima, ostane jak osećaj i da nakon posete izložbi razmišljaju o tome što su doživeli.

Kako je zamišljeno otvaranje u Beogradu i kasnije trajanje izložbe?

Lara: Izložba se otvara u 20 časova, ponedeljak, 23. oktobra u KC Gradu, a sve će biti propraćeno žurkom, kako dolikuje, a možda i da se malo privuče i pažnja. Na otvaranju će biti live nastup naša tri člana, Andreja, Andreja i Mateje, poznatijih kao Teza, Djans & Šimala. Oni će improvizovati elektroniku i na taj način će pokušati da vode kroz izložbu. Planiramo i da tokom izložbe napravimo jedan performans improvizacije, koje se zove "Kamenjem i elektronikom", to će biti 30. oktobra, a i na zatvaranju, 4. novembra ćemo takođe praviti jednu vrstu zvučnog vođenja kroz izložbu i na određeni način ćemo je zatvoriti.

Gostovanje Lare i Bojana u emisiji Dnevna soba možete poslušati ovde:

Jovan Vanja Marjanović

fotografije: Gomila promo

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo