...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Društvo / Intervju

Evropska unija traži splet veština

08.05.2016.

Osim kao Dan pobede nad fašizmom, 9. maj se obeležava i kao Dan Evrope. Pre tačno 66 godina, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman pročitao je u Parizu deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika. To je bio početak onoga što danas znamo kao Evropska unija (EU). Tri i po decenije kasnije, na Savetu Evropske unije u Milanu, odlučeno je da se 9. maj svake godine obeležava kao Dan Evrope. Tim povodom gošća O radija bila je Snežana Pupovac, menadžerka EU info kutka u Novom Sadu.

.

Snežana Pupovac, menadžerka EU info kutka

Kako EU info kutak obeležava Dan Evrope?

Spremili smo brojne aktivnosti koje će se dešavati čitavog meseca. Naše kolege u Beogradu i Nišu imaće veliki koncert, narednih dana mnoštvo izložbi i muzičkih performansa. Mi počinjemo muzičkom atrakcijom, koja se zove flash mob, a koja će se od 17 do 18 sati desiti u Katoličkoj porti. Nakon toga, 12. maja, počinje Evropski filmski festival, na kome će članice Evropske unije prikazati svoja filmska ostvarenja. Istog dana, u Zrenjaninu ćemo uručiti nagrade učenicima, koji su učestvovali na konkursu "Koliko poznajem EU".

Koliko danas mladi poznaju EU?

Mogu reći da su mladi dosta dobro informisani, čak i više nego što očekujemo. Ali, još uvek traže informacije i ne libe se da dođu kod nas u EU info kutak, na Bulevaru Mihajla Pupina 17, i da pitaju sve što ih interesuje.

Koja su to najčešća pitanja?

Oni su vrlo proaktivni. Dolaze srednjoškolci koji žele da upisu fakultet ili studenti koji žele da nastave studije u zemljama Evropske unije. Dakle, najviše ih zanima obrazovanje.

Koje mogućnosti pruža EU mladima što se tiče obrazovanja, a koje što se tiče posla?

U okviru velikog programa "Erasmus +" postoji nekoliko potprograma. Na primer Erasmus za mlade preduzetnike, i to ne nužno mlade po godinama, već mlade u biznisu. Namenjen je svima koji žele da budu gosti neke kompanije u EU i da vide kako se radi tamo, pa znanja primene ovde. Takođe, dostupan je i Evropski volonterski servis, koji mladima pruža mogućnost volontiranja u nekoj od organizacija EU. Mogućnosti za zaposlenje su ipak ograničene, jer Srbija nije članica. Postoje određeni sajtovi na koje upućujemo zainteresovane kandidate, pa vidimo koja su to deficitarna zanimanja. Dobro je što se sve više traži splet veština i manje je važno šta je neko završio, a više šta zna da radi.

Šta mlade najčešće sprečava da odu u neku od zemalja EU?

Mladi kao najčešće prepreke navode procedure kroz koje moraju da prođu da bi konkurisali na neki od programa. Takođe, uvek misle da će biti izabran neko drugi, a ne oni. Te predrasude se trudimo da razbijemo i uglavnom uspevamo, jer radije gledaju prednosti poput školovanja, učenja jezika, upoznavanja nove kulture ili sticanja radnog iskustva.

Nedavno je u EU info kutku u Beogradu bila debata "Odgovor EU na izbegličku krizu – perspektiva mladih". Kakva je danas perspektiva mladih izbeglica, koje svakodnevno pristižu u zemlje EU?

Dobro je što su mladi pokrenuli tu debatu i počeli da razgovaraju o temama koje ih tište. Imali smo prilike da razgovaramo sa mladima koji su prošli kroz izbegličku krizu i njihov najveći problem je integracija u novo društvo, upoznavanje novih prijatelja, adekvatno školovanje, korišćenje slobodnog vremena... Mogu da kažem da EU izdvaja mnogo novca, u te svrhe da bi mladi što bezbolnije prošli proces integracije u novo društvo.

Koje su aktivnosti EU info kutka nakon što se završi obeležavanje Dana Evrope?

Barem jednom nedeljno ugostićemo učenike, srednjoškolce i studente i upoznavati ih sa svime što radimo. Organizovaćemo događaje gde ćemo promovisati različite evropske programe. Organizovaćemo izložbe, konferencije, tribine, različite manifestacije, i podržavati događaje, koji ne moraju nužno biti u našem prostoru, a sve u cilju da na jedan pristupačan način približimo EU svim našim sugrađanima i sugrađankama.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Tviter kažnjen sa 450 hiljada evra

Zbog propusta u poslovanju, čime su neke privatne objave postale javnog karaktera, iz Regulatornog tela za zaštitu podataka u Irskoj…

.

Pravda za bloatware

Očekuje se da će Evropska unija odobriti takozvani "Digital Service Act" koji, između ostalog, korisniku omogućava veću kontrolu nad tim…

.

Erazmus + program: Puno administracije, ali vredi

Razmena studenata Erazmus+ mnogim studentima pružila je šansu da provedu jedan ili više semestara studirajući u inostranstvu i pritom se…

.

U četvrtak Evropska škola debate

Takmičenje za srednjoškolce i studente u veštini debatovanja "Evropska škola debate" biće održano u četvrtak 21. februara od 12 do 13…

.

Erasmus+ chat: saznajte sve o razmenama

Panel pod nazivom "Erasmus+ chat" biće organizovan u petak 26. oktobra u 17h u novosadskom EU Info Pointu. Studenti koji…

.

Konkurs za Evropsku školu debate

Informacioni centar Evropske unije raspisao je konkurs za petu generaciju polaznika "Evropske škole debate", koja je namenjena srednjoškolcima i studentima.…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo