...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Društvo / Intervju

5 minuta slave objavili novi album

09.09.2019.

Bend 5 minuta slave izdao je početkom septembra svoj prvi album, rađen u kućnim uslovima i bez ozbiljnijeg budžeta. Logičan korak za bend koji stasava na tragovima novosadske pank scene osamdesetih i devedesetih godina. Oni su javnosti predstavili  sedam novih pesama, jednu obradu i dve pesme koje su snimili na demo albumu iz prošle godine.

 

.

Vid Malbašić, pevač i gitarsista benda za Oradio kaže da je bend sazreo za jedan pravi autorski album te su se, pet godina nakon okupljanja, otisnuili i u tu avanturu. Početkom septembra, on je mogao samo da kaže da je zadovoljan šta su napravili.

"Album smo radili u sobi bubnjara Petra Marinovića koji je završio prvu godinu Muzičke akademije. Album smo radili na najskromnijoj tehnici koju možete naći. Bukvalno na jednom kompjuteru, instrumentima, solidnom mikrofonu i to je to. Album je sniman letos, Petar je uradio produkciju. Album ima 10 pesama među kojima su dve sa našeg demo albuma za koje smo se odlučili da utegnemo i ponovo ponudimo publici", kaže Vid.

Na albumu koji nosi naslov „PMS u kući“ našla se i pesma Nena Belana „Vino noći“ u pank fazonu.

"Ta pesma odlično je legla na pank ritam i čini mi se čak i da mnogo bolje zvuči uživo nego na snimku", tvrdi Vid.

Osim njega u bendu je i basista Milan Bogosavljević, gitarista Ivan Žiković i bubnjar Petar Marinović. Ova četvorka zajedno svira pet godina iako im počeci, kako Vid kaže, nisu bili obećavajući.

"Kada smo osnovali bend bili smo klinci od 15 godina. Ja sam znao četiri akorda, basista nije imao bas gitaru, a bubnjar je znao otprilike dva ritma da odsvira. Ono čega smo u izobilju imali bila je želja da se bavimo muzikom i vrlo brzo smo došli na svoje", kaže Vid.

petminuta2 jpg

Prema njegovim rečima bend nije imao dve i po godine priliku da stvara autorske stvari već su svirali šta god im padne na pamet.

"Pokušavali smo da skinemo Ateist Rep, Hladno pivo, KUD Idijote. Tek kad smo naučili dobro da sviramo krenuli smo u pravljenje autorskih stvari. Što se tekstova tiče, ja nemam plan kada krenem da pišem tekst, nemam u glavi konkretan problem o kojem želim da pišem, odnosno nemam agendu i ta pesma ne mora obavezno biti neka kritika. Mi imamo odnos prema društvu i okolini i problemima koje svi delimo. Nekako gledam da mojim tekstovima izbacujem energiju iz sebe. Da ne idem na ulicu da se derem, da se tučem. Kad mi se skupi sve sednem i napišem tekst", kaže Vid.

Naš sagovornik kaže da tu ima i društveno i politički angažovanih pesama iako im nije cilj da sviraju samo takvu muziku.

"Ima tu i pozitivnih stvari, čak smo odsvirali i jednu tipično ljubavnu pesmu koja je bila iskaljivanje potpuno pozitivne energije", kaže pevač 5 minuta slave. "Oslanjali smo se na bogatu tradiciju pank bendova u Novom Sadu, ali ne samo na njih već i na one iz regiona. Oni su na neki način bili prekretnica za nas kada smo odlučivali kakvu muziku želimo da pravimo", kaže Vid.

petminuta jpg

Bend je do sada imao dosta sreće sa svirkama zbog čega su i odlučili da snime album.

"Svirali smo na Beer festu, Rok vilidžu, Kulpin festu, Buntu... Zadovoljan sam reakcijom publike koja počinje sve bolje i bolje da reaguje na nas jer vidim da su komentari na društvenim mrežama pozitivni", objašnjava Vid.

Sagovornik Oradija kaže da ne zna šta je sledeći korak za bend. Kako kaže voleo bi da snime album u profesionalnom studiju, ali ne obavezno 'PMS u kući'. Nove stvari se već smišljaju i, kako kaže, logično je da posle demo snimka i albuma u kućnoj radinosti, sledeće poglavlje bude profesionalno. 

P. K.

Možda te još zanima:

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo