...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo

I polovna odeća postala skupa

30.04.2015.

Kupovina u second hand radnjama odavno nije tabu. To potvrđuje i sve veći broj radnji koje niču po gradovima i koje u svom izboru imaju odeću različitih cena. Bez obzira na broj prodavnica, cene se ne čine nižim. A, dokle god Novosađani  imaju naviku da kupuju jeftiniju robu, vlasnici prodavnica sa polovnom robom moći će da diktiraju cene koje žele.

.

U novosadskim radnjama prodavci tvrde da su građani zadovoljni cenama i nije im teško da za pojedine komade odeće izdvoje u proseku 500 dinara, koliko koštaju letnje polovne majice. No, na pitanje kako se formiraju cene i ko ih određuje, da li je to po klasi kvaliteta odeće, brendu ili starosti materijala, prodavci su uglavnom neodređeni i kažu da to nije na njima da znaju. Prodavačica u jednom od second handova Mirjana Radin kaže da se građani do sada nisu žalili na cene.

"Neki građani dođu i kažu kako im je generalno skupo, ali to su oni kojima je inače sve skupo", izjavila je Radin, koja kaže da broj građana koji kupuje raste, u zavisnosti od perioda u mesecu.

Međutim, Novosađani kažu da ipak sve zavisi od toga koja je radnja u pitanju i da gledaju koji je second hand jeftiniji. Kupci koje smo zatekli u kupovini rekli su kako idu tamo gde jeftinije, ali da misle kako nema pravila kada su cene u pitanju.

Iz Asocijacije za zaštitu potrošača Srbije kažu da se kupci do sada nisu žalili jer ne razmišljaju o tome da li bi trebalo da se žale na kvalitet ili samu cene odeće.

"Bez obzira da li se cena povećala, ona je i dalje niža u odnosu na prodavnice sa novom odećom, što kod građana stvara svest da su dobro prošli, pa im tako i ne pada na pamet da se žale", tvrdi  predstavnica APOS-a Jovanka Nikolić.

Jedinu zaštitu potrošači imaju u Zakonu o zaštiti potrošača, u članu 53, koji propisuje period reklamacije od godinu dana. Kada je u pitanju reklamacija na polovnu odeću, ostaje nejasno kako to ide sa robom koja je već oštećena samim nošenjem. Ipak vlasnici su slobodni da formiraju cene kako žele zbog pravila slobodne trgovine.

"Polovna roba se prema zakonu slobodno može stavljati u promet isto kao i nova, ali se nikakvim propisom ili zakonom ne može odrediti njena cena", rekla je Nikolić.

Ona kaže kako se polovna roba prema zakonu jednako tretira kao i nova, i da vlasnici radnji jedino krše zakon ukoliko ne prihvate reklamaciju. U dopisu O radiju, tržišna inspektorka Senka Knežević kaže da ne postoji nijedna prijava protiv vlasnika second handova u Novom Sadu.

"Svi vlasnici su slobodni da formiraju cene i do sada nije bilo nijedne žalbe na njihovo poslovanje. Sve što inspekcija može da uradi jeste da proverava poreklo i ispravnost odeće, dok za cenu konkurencija čini svoje", izjavila je Knežević.

Asocijacija za zaštitu potrošača podseća da je polovna roba u Srbiji primamljiva i tražena zbog socijalno – ekonomskih problema građana. Zbog toga nije čudno da se stvara i crno tržište polovne robe, pa je i način određivanja cena netransparentan. Građanima se poručuje da je odabir na njima, jer je roba izložena i kupovina treba da zavisi od njihove slobodne procene. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Second hand: Odeća sa karakterom

Kako se menjaju godišnja doba tako se javlja i nasušna ljudska potreba da menjamo i obnavljamo garderobu. Na nju ne…

.

Second hand šoping u CK13

Ukoliko rado kupujete second hand odeću, ne daje vam se novac za skupe odevne predmete i volite da otkrijete nesvakidašnji…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Red vožnje novosadskog gradskog prevoza za iOS

Postoji nekoliko nezvaničnih apliakcija na kojima možete proveriti red vožnje nekog od novosadskih autobusa. Ove aplikacije su uglavnom namenjene korisnicima…

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

  • 15:00 Album nedelje
  • 16:00 Superoperater
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo