...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Društvo

Građani će da regulišu medije

17.07.2015.

Platforma "Publika", na kojoj građani mogu da podnesu prijavu za neprikladan sadržaj u elektronskim medijima (televizija, radio) regulatornom telu koje bi trebalo na osnovu tih prijava da reaguje, počela je sa radom, a u koordinatori tog projekta očekuju prve rezultate u oktobru.

.

Platforma "Publika" nastala je da bi se podstakao vidljiviji rad reguilisanja medija koji sprovodi Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i podstakli građani da učestvuju u procesu regulacije medija.

"Sajt REM-a ne odgovara potrebama građana, zato što je to regulatorno telo u potpunosti zanemarilo jedno od svojih osnovnih funkcija - da odgovara na predstavke (prijave) građana koji imaju određena nezadovoljstva ili pitanja u vezi sa sadržajem programa elektronskih medija i da reaguje po tim predstavkama", kaže za O radio koordinator medijskog programa u Fondaciji za otvoreno društvo Dragan Kremer i dodaje da se nakon slanja prijave preko sajta REM-a gubi svaki njen trag.

Platforma je napravljena tako da bude što jednostavnija, odnosno da korisnici ne mogu u formalnom smislu da pogreše. Tako, na primer, kada želite da prijavite neki medij, iz ponuđene liste svih prijavljenih medija u Srbiji možete da izaberete koji želite, a takođe su iz nekoliko zakona koji se odnose na medije izvučene situacije u kojima oni krše te zakone, pa možete da budete sigurni da li je to što ste videli/čuli i zasmetalo vam je, zaista i kršenje zakona.

"Imamo i stranicu sa statistikom, odnosno postoji prikaz koji je medij primio žalbu, koliko ima tih prijava, na koliko je odgovoreno, ali podaci korisnika koji su podneli prijavu ne mogu da se vide", kaže Aleksandar Krstić iz udruženja "Zaječarska inicijativa" koje je pokrenulo projekat.

Platforma će služiti i kao javna arhiva svih prijava građana, njihovog statusa, kao i odgovora Regulatornog tela.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

.

Zanimljivi tutorijali za Apple korisnike

U vreme pandemije Apple je poželeo da nešto korisno uradi za svoje korisnike. Zbog toga je ova kompanija napravila je…

.

Napravi besplatan sajt

Nikad nije bilo lakše napraviti sajt nego danas. Postoji nekoliko platformi koje nude ovakvu opciju, ali smo za vas izdvojili…

.

Youtube ukida poruke

Društvene mreže koliko god da služe za šerovanje fotki, statusa ili tvitova, u velikoj meri navikle su nas i na…

.

Prijavi se za letnju Rails Girls Beograd radionicu

Ukoliko želiš da iskoristiš leto za sticanje novih veština, prijavi se za besplatnu radionicu uvoda u web programiranje Rails Girls…

.

Microsoft zatvorio svoju biblioteku eknjiga

Od 2. aprila 2019. godine knjige se ne mogu dodavati u biblioteku kompanije Microsoft, a od početka jula 2019. godine…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo