.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Građani će da regulišu medije

17.07.2015.

Platforma "Publika", na kojoj građani mogu da podnesu prijavu za neprikladan sadržaj u elektronskim medijima (televizija, radio) regulatornom telu koje bi trebalo na osnovu tih prijava da reaguje, počela je sa radom, a u koordinatori tog projekta očekuju prve rezultate u oktobru.

.

Platforma "Publika" nastala je da bi se podstakao vidljiviji rad reguilisanja medija koji sprovodi Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i podstakli građani da učestvuju u procesu regulacije medija.

"Sajt REM-a ne odgovara potrebama građana, zato što je to regulatorno telo u potpunosti zanemarilo jedno od svojih osnovnih funkcija - da odgovara na predstavke (prijave) građana koji imaju određena nezadovoljstva ili pitanja u vezi sa sadržajem programa elektronskih medija i da reaguje po tim predstavkama", kaže za O radio koordinator medijskog programa u Fondaciji za otvoreno društvo Dragan Kremer i dodaje da se nakon slanja prijave preko sajta REM-a gubi svaki njen trag.

Platforma je napravljena tako da bude što jednostavnija, odnosno da korisnici ne mogu u formalnom smislu da pogreše. Tako, na primer, kada želite da prijavite neki medij, iz ponuđene liste svih prijavljenih medija u Srbiji možete da izaberete koji želite, a takođe su iz nekoliko zakona koji se odnose na medije izvučene situacije u kojima oni krše te zakone, pa možete da budete sigurni da li je to što ste videli/čuli i zasmetalo vam je, zaista i kršenje zakona.

"Imamo i stranicu sa statistikom, odnosno postoji prikaz koji je medij primio žalbu, koliko ima tih prijava, na koliko je odgovoreno, ali podaci korisnika koji su podneli prijavu ne mogu da se vide", kaže Aleksandar Krstić iz udruženja "Zaječarska inicijativa" koje je pokrenulo projekat.

Platforma će služiti i kao javna arhiva svih prijava građana, njihovog statusa, kao i odgovora Regulatornog tela.

J.Ž.

.
Naša mlada sugrađanka Ivana Gromilova svoju plesnu karijeru počela je još kao dete. Bavila se klasičnim baletom, latino plesovima,…
.
Tribina pod nazivom "(Pseudo)nauka i mentalno zdravlje" biće održanau petak, 18. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom…
.
Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u petak, 18. oktobra u Startit centru biće održana sedma Konferencija o trgovini…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?