...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Gde je zakon koji će istrebiti neplaćene radne prakse?

24.11.2022.

Zakon o radnoj praksi prošao je krajem decembra 2021. godine konsultacije između nadležnog Ministarstva i omladinskih organizacija. Usledili su izbori i od tada se taj zakon više ne pominje.

.

Ova pravna regulativa trebalo bi da reši položaj praktikanata koji stiču prva radna iskustva po firmama i kompanijama u Srbiji po završetku srednje škole ili studija. Mladi bi njegovom primenom trebalo da dobiju obavezno potpisivanje ugovora, adekvatnu zaradu i beneficije koje imaju i drugi radnici u državi.

Nova Vlada Srbije nije se još oglašavala po ovom pitanju i nepoznanica je hoće li i kada ovakav Zakon biti stavljen na razmatranje.

A, situacija sa radnom praksom u Srbiji ravna je katastrofi.

posao1 jpg

Goran Radlovački, istraživač u Beogradskoj otvorenoj školi (BOŠ) za Oradio kaže da postoje neke mere zapošljavanja za mlade, poput “Moja prva plata”, ali to je samo za ograničen broj mladih.

“Za one koji ne budu deo nekog programa ,praksa zavisi od poslodavca. Ako on ponudi plaćenu praksu, super, ali uglavnom to nije slučaj. Svaka četvrta mlada osoba na praksi nije bila plaćena, a svaka treća nije imala bilo kakav ugovor sa poslodavcem”, kaže Goran.

Prema njegovim rečima, praksa podrazumeva mentorstvo, učenje kroz rad, a učenici bi morali imati osiguranje, platu i neki vid potvrde da su uspešno završili praksu i da mogu da apliciraju za posao.

Goran kaže da je Zakon o radnoj praksi izrađen, radna grupa je formulisala određene predloge, ali zbog izbora je sve zaustavljeno.

“Od tada nemamo nikakvih novosti, šta se događa sa tim zakonom, važe li i dalje ti predlozi ili će novi ministar imati svoja rešenja, ništa od toga još ne znamo", kaže Goran.

U EU je pitanje plaćene prakse rešeno. U većini zemalja prakse su plaćene, mladi imaju osiguranje i sve benefite.

“Sprovodi se trenutno inicijativa Evropskog foruma mladih da se zakonski zabrane neplaćene prakse na teritoriji EU. U regionu je zakon donela Makedonija i to rešenje nam je poslužilo kao uzor za naše predloge”, objašnjava Radlovački.

Milica D. je bila deo pokrajinskog programa plaćene radne prakse u opštinama sa teritorije Vojvodine i kaže da joj je to iskustvo mnogo pomoglo da stekne prva iskustva.

“To što smo za praksu dobijali platu, koja nije velika, ali je dovoljna da se ne osećamo iskorišteno, samo je plus u ovoj priči. Pored toga što stičemo neka znanja, mi na tim praksama radimo često i ono što nema nikakve veze sa našim poslom, pa je fer i da budemo plaćeni”, kaže Milica.

U Srbiji ima oko 10.000 mladih koji se trenutno ni ne obrazuju, ni ne rade. UNICEF u Srbji je inicirao zbog toga program "Biram uspeh" UNICEF u Srbiji u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku Gi Groupe.

intervju posao job jpg

Milena Manojlović iz Gi Grupe kaže da je cilj tog programa bio da osnaži mlade da, kroz namenski razvijenu on-line platfromu, uče kako da se prilagode radnom okruženju i steknu veštine neophodne za karijerni razvoj.

"Mladi možda nisu dovoljno usmereni ka poslovima koji postoje. Mi smo stvorili platformu koja bi trebalo da umreži mlade i poslodavce koj traže praktikante. Tržište rada se ozbiljno promenilo poslednjih godina i sigurni smo da će i mladi i poslodavci imati koristi od te platforme”, kaže Milena.

Pitanje radnih praksi i njihovog regulisanja ne gubi na značaju imajući u vidu, sa jedne strane, njihov potencijal za učenje i sticanje radnog iskustva, a sa druge strane ogromnu pretnju po zloupotrebe mladih. Stoga je važno, saglasni su naši sagovornici, da se zakonski regulišu kvalitetne radne prakse, po uzoru na EU.

 P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prijavi se za stručnu praksu u javnoj upravi

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izbor studenata za pohađanje Studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/23. godine.…

.

Nauči kako da pokreneš svoj biznis

U okviru projekta "YoungInnov - Podsticanje mladih da učestvuju u inovacijama i preduzetništvu u prekograničnom regionu SRB-HU kroz prenos znanja…

.

Pronađi posao ili praksu online

U okviru Francuske nedelje, Francusko-srpska privredna komora organizuje sedmi Onlajn sajam zapošljavanja u periodu od 17. do 23. novembra.

.

Konkurs za BG praksu

Univerzitet u Beogradu i Grad Beograd pozivaju studente završnih godina osnovnih i master studija da postanu deo jedanaesete generacije polaznika…

.

Sajam poslova i stručnih praksi u Nišu

Organizacija BEST po četrnaesti put omogućila je studentima, diplomicima i postdiplomcima šansu da lakše stupe u kontakt sa poslodavcima kompanija…

.

Moja prva plata - velika šansa za mlade

Program "Moja prva plata" nastaviće se i u 2021. godini, kako najavljuje Ministarstvo za rad i zapošljavanje. U prethodnoj godini,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo