...
TRENUTNO17:00 - 18:00Pop up

Društvo

Festival pomirenja: Ozbiljne teme u neformalnoj atmosferi

21.06.2022.

Od 25. do 27. juna u Kreativnom distrktu će biti organizovane tribine, filmske projkecije i koncerti sa jednim ciljem - negovanje kulture dijaloga u regionu.

.

"Festival pomirenja" u fokusu će imati obnovu kulture u regionu, ali i uspostavljanje zajedničkog narativa o istoriji koja nas i dan danas prati. Kako navodi jedan od organizatora dr Vladmir Mihić, njihova namera je da se u neformalnoj atmosferi razgovora o ozbiljnim temama.

"Predavači će uvesti publiku u teme, a oni će zajedno sa gostima prolaziti kroz njih i davati svoje mišljenje. Gosti su psiholozi, sociolozi, režiseri... Ono što se meni čini najinteresantnijim je prikazivanje filma 'Muškarci ne plaču', priča o ratnim veteranima i razgovor sa njima i režiserom Alenom Drljevićem. Mislim da je jako važna i priča o holokaustu nad Romima u Drugom svetskom ratu, o kojoj se nije pričalo decenijama", kaže on.

Festival se realizuje uz podršku Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, koji je prepoznao ovu ideju kao priliku za promociju društveno-humanističkih nauka i njihovog značaja za zajednicu. Ideja za organizovanje ovakvog festivala postoji već duže vreme, a godina u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kuture je bila odlična za njenu realizaciju.

"Tokom procesa kanditature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture razmišljali smo da organizujemo događaj sa studentima iz regiona koji bi se našli i pričali o pomirenju, odnosno, različitim perspektivama sukoba iz prošlosti. Naša želja je bila da oni budu u fokusu, jer su rođeni posle ratova i interesantno je kako oni danas vide suživot. Vremenom smo zajedno sa Fondacijom EPK razvili tu ideju tako da ona ne bude namenjena samo studentima", objašnjava dr Mihić.

filozofskifakultet png

Prema njegovim rečima, ono što nama kao post-konfliktnom regionu nedostaje je psihološka priča o pomirenju koja vodi ka razumevanju i prihvatanju drugih.

"Imamo problem da prihvatimo to što se dešavalo devedestih kod nas i da nastavimo da živimo i ne gledamo sve kroz to šta smo jedni drugima činili. Cilj je da pokušamo da nađemo priču koji ćemo da prihvatimo. Ne možemo dalje ako pričamo priče iz devedesetih, kada sadašnji studenti nisu bili ni rođeni", kaže naš sagovornik.

zoster

Zoster nastupa u Novom Sadu (arhiva Oradija)

Svi programi na "Festivalu pomirenja“ su besplatni, a za one koji ne budu u mogućnosti da ih isprate uživo, biće omogućen i strim na zvaničnom YouTube kanalu. Sve neophodne informacije možete pronaći na Fejsbuk stranici. Festival je deo programa Distrikt mira Evropske prestonice kulture koji se održava od 23. do 27. juna.  Pored edukativnog programa, posetioce u Kreativnom distriktu očekuju i koncerti grupa TBF, Helem Nejse i Zoster.

Prilog o Festivalu pomirenja poslušaj u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Za zabavu Štrand, za opuštanje Oficirac

Nedavno je počelo leto, a sa ovim godišnjim dobom kreće i sezona kupanja. Novi Sad ima nekoliko plaža pored Dunava, a…

.

Nedeljni vodič od 27. juna do 3. jula

Kraj juna i početak jula donose nam zanimljive tribine, žurke i muzičke nastupe. Idealan način da provedete ove vrele letnje…

.

Exitov kamp i ove godine na Štrandu

Exitov kamp će i ove godine biti smešten na novosadskom Štrandu, od 5. do 12. jula, najavljuju organizatori. Kako se…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. juna

Konačno stiže leto, a sa njim i gomila interesantnih događaja.

.

Poziv umetnicima da se prijave na konkurs Evropske prestonice kulture

Fondacija EPK Novi Sad 2022 pozvala je mlade umetnike iz Srbije da se prijave na konkurs "Umetnici. Sad!" i tako…

.

Konsultujte se besplatno o svojoj karijeri

Beogradska otvorena škola nudi individualno karijerno savetovanje za sve mlade, onlajn (putem ZOOM-a ili neke druge onlajn platforme) ili uživo…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo