...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Društvo

Dom B-612 traži novi prostor

26.07.2022.

Dom B-612 je jedno od naprepoznatljivijih mesta na kulturnoj mapi Novog Sada. Za skoro sedam godina postojanja, održali su gomlile koncerata, tribina, predavanja i dva puta menjali lokaciju. Kako sada stvari stoje, od septembra će ovaj kolektiv morati da pronađe novu adresu.

.

Foto: Facebook / Dom B-612

„Tu nema nikakvih spornih detalja. Vlasnici objekta su već neko vreme planirali da urade nešto sa tim prostorom i sada su skupili sve potrebne dozvole i dobili su projekat za rekonstrukciju u stambeni objekat u postojećim gabaritima“, priča za Oradio Arsenije Rašić iz Doma B-612.

Počeli su u Kineskoj četvrti, pa su jedno vreme bili u Jeverjeskoj ulici kod Sinagoge, a na sadašnjoj adresi su od 2018. godine. Za to vreme Dom B-612 je postao jedan od najomiljenijh mesta za izlaske u Novom Sadu. Mesto na kome ćete se uvek dobro zabaviti ali i naučiti nešto novo. Puno je razloga da ova priča nastavi da živi.

“Cela ekipa i kolektiv koji se nalazio u kući, nismo tu bili samo mi nego i studio, svi smo živeli kao kolektiv veći od Doma B-612, kao neki hub gde se zajednički radi i zajedno rešavaju poslovi. Tu ideju i energiju koja je nastala bi trebalo sačuvati. Želimo da celu kuću preselimo negde, to je sledeća ideja”, objašnjava naš sagovornik.

publika dom b612 jpg

Publika u bašti Doma-B612 (Facebook)

Ekipa Doma B-612 se do sada više puta obraćala posetiocima za pomoć. Skupljao se novac za kiriju, novo ozvučenje, sve u cilju boljeg funkcionisanja prostora.

“Benefiti su uvek dolazili kada je bila neka frka. U početku su bili problemi sa kirijom, dok nismo stali na noge, bili smo na ivici dugova, međutim postavili smo sve na noge. Posle toga smo dve godine imali opremu iz SKC Fabrika, kada su je oni uzeli nazad, trebalo nam je nešto na sličnom nivou, pa smo pravili benefit za to. Kada smo se zatvorili zbog korone radili smo online koncerte kako bi ljudi imali šta da čuju i vide a i mi dobili neki novac”, podseća  Rašić.

domb612

Dom B-612 na staroj lokaciji (arhiva Oradio)

Dom je dobio ime po asteroidu iz knjige „Mali princ“. Kao što je ova planeta bila dom Malog princa i ovaj prosotor u centru Novog Sada je dom svih onih koji vole alternativnu scenu. Mesta gde se može užvati u ovakvim sadržajima je, na žalost, sve manje i manje a i oni koji postoje se redovno suočavaju sa problemima. Zato je i važno podržati i pomoći ekipi iz Doma B-612 kako bi još jedna selidba prošla sa što manje problema.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. oktobra

Prva nedelja oktobra donosi nam mnogo zanimljivih i raznovrsnih događaja, tako da će svako moći da nađe nešto što mu…

.

"Čovek patka": Početak novosadskog panka iz ugla glavnih aktera

Sinoć je u Kulturnom centru Novog Sada publici predstavljena knjiga "Čovek patka" koja treba da čitaocima da detaljniji uvid u…

.

Nedeljni vodič od 26. septembra do 2. oktobra

Navikavanje na jesenji period može da bude teško i depresivno, ali tu je gomila zanimljivih događaja koji će vam pomoći…

.

Decenija "Državnog posla": Kako opstaje najdugovečniji TV serijal?

Pre deset godina, na programu Radio-televizije Vojvodine emitovana je prva epizoda "Državnog posla", jednog od najdugovečnijih i najomiljenijih televizijskih serijala…

.

TAKT promoviše mlade neafirmisane kantautore

Predstojećeg vikenda na Indeksovoj tribini u Novom Sadu održava se 11. izdanje Tradicionalnog akustičnog kompozitorskog takmičenja (TAKT). Kako i sam…

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. septembra

Došlo je vreme da se oprostimo od leta i dočekamo jesen koja nam stiže u petak, 23. septembra. Da lakše…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo