...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Društvo

Danas izbori na Filozofskom, nema liste Studentske reakcije

13.04.2022.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održavaju se danas bez neformalne organizacije studenata tog fakulteta Studentska reakcija. Njihova lista, pored žalbi, protesta i razgovora sa dekanicom, nije prihvaćena, tako da učestvuje jedino lista Saveza studenata. 

.

Predstavnici Studentske reakcije, uprkos tome što nisu kandidati na izborima, okupili su se danas od 8 časova na fakultetu kako bi podsetili studente da je postojala još jedna lista.

"Studentska reakcija nije danas tu da bojkotuje izbore, već da pokažemo da smo tu i da smo nezadovoljni što nismo kandidati. Izbori bez izbora nisu izbori, jer se već godinama kandiduje samo Savez studenata. Čovek koji nam je odbio listu je predsednik Studentskog parlamenta i samim tim smatramo da su ovi izbori nelegitimni i neetički", ističe Selena Pradić ispred Studentske reakcije.

Podsećamo, lista Studentske reakcije odbijena je zbog navodno nevažećih potpisa nakon čega je  dobila rok od 48 sati da ponovo skupi potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora. Kao odgovor, usledili su blokada prostorija Saveza studenata i protest ispred Rektorata, ali uprkos tome lista nije prihvaćena.

Članovi Studentske reakcije biće danas na Filozofskom fakultetu do 18 časova, do kada i traje glasanje za Studentski parlament, kako bi odgovarali na pitanja studenata.

"Ne možemo da zabranimo ljudima da glasaju, ne možemo da im oduzmemo to pravo. Ko hoće da glasa, neka glasa", kaže Selena.

Da bi izbori bili validni, potrebno je da izađe preko 250 studenata, odnosno 5 odsto od ukupnog broja studenata na Filozofskom fakultetu. Nakon toga, rok za formiranje Parlamenta je do oktobra. Kako kaže Selena, do tada još uvek mogu da se ponište izbori, na čemu oni rade.

"Radimo na tome da se izmeni pravilnik, jer ne valja. Po pravilniku predsednik Parlamenta raspisuje izbore i bira komisiju koja ocenjuje liste kandidata, što daje mogućnost zloupotrebe položaja. Nama je samo cilj da postoji fer glasanje. Nije nam cilj da Savez studenata ne bude kandidat, već da bilo ko, ko hoće, može da bude kandidat", zaključuje Selena.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo