...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Društvo

Dan mladosti kroz izložbu "Figure sećanja"

25.05.2015.

Izložba "Figure sećanja", kojom se obeležava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, povodom proslave njegovog rođendana i Dana mladosti, biće otvorena danas u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. 

.

Za postavku je odabrana Kuća cveća, jer predstavlja jedno od najznačajnijih mesta sećanja bivše Jugoslavije i njenog doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita, koji je u njoj sahranjen. Zanimljivo je to što je Tito rođen 7. maja, a 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan.

Autori izložbe su viša kustoskinja MIJ Vesna Mikelić, kustoskinja MIJ Marija Ðorgović i kustos MIJ Radovan Cukić.

Izložba "Figure sećanja" obuhvata period pre i posle Titove smrti, počev od 1945. do 2014, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu i podeljena je u tri celine:

Prva celina posvećena je štafetama koje su Josipu Brozu slate 25. maja, a koje u muzej i danas pristižu. Izloženo je oko 200 štafeta različitih darodavaca - pionira, omladine, pripadnika raznih saveza i udruženja, poljoprivrednika, građana različitih gradova i sela, kolektiva različitih preduzeća, boraca i vojske.

Pored štafeta, posetioci će moći da vide i video instalaciju - kombinaciju arhivskih snimaka nošenja štafete i sletova, kao i snimaka proslave 25. maja danas sa akcentom na Kumrovec i Beograd. 

U delu koji se odnosi na period nakon Titove smrti, u multimedijalnoj formi su prikazani zapisi i poruke različitih pojedinaca i društvenih grupa.

One prvenstveno pripadaju spomen-knjigama od 1982. do danas. Važan segment ovog dela izložbe čine i knjige utisaka sa zapisima građana, radnih organizacija, udruženja i mladih iz nekadašnje Jugoslavije, a danas susednih država i celog sveta.

Poseban segment izložbe sadrži oko dve stotine fotografija i upisa u knjige žalosti šefova država, ambasadora, predsednika i građana.

Specijalni program povodom obeležavanja Dana mladosti danas će biti i emitovanje filmova koje je Tito gledao 25. maja, u bisokopskoj sali Muzeja 25. maj.

Više informacija o izložbi možete pronaći na sajtu Muzeja istorije Jugoslavije.

Izvor: RTV

 

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo