.
Trenutno
Muzički kalendar
 Dušan Majkić
Društvo

Da li mesta na koja izlaze određuju i ponašanje mladih?

08.08.2018.

Svaka generacija stvara nešto svoje. Baš zato, muzika, stil oblačenja, umerenost, neumerenost, očekivanja i ciljevi izlaska veoma zavise od mesta provoda koje mladi posećuju. Od keja do klubova, mladi imaju mogućnost da posete i poslušaju nešto novo, te da tako odrede šta im se najviše sviđa, ali i da budu upoznati i sa drugim vrstama muzike, što bi moglo da utiče na njihovo odrastanje i izbore u životu.

.

Kada je u pitanju takozvana "mejnstrim" mesta, mladi izlaze u klubove u kojima se pušta tehnotronik. Zbog ove inovacije, devojka koja izlazi po ovakvim mestima Isidora Pilipović kaže za Oradio da se generacije koje su nedavno postale punoletne uglavnom ponašaju u skladu sa tekstovima u ovoj vrsti muzike.

"Najčešće mesta gde mladi izlaze imaju dj-eve koji puštaju tu vrstu nove muzike, koju ne znam ni kako bih nazvala. Ona je često vulgarna, ima dosta ružnih reči i izraza koje mladi sve više ubacuju u rečnik i koriste. Videla sam i na društvenim mrežama i u izlasku da se deca mnogo slobodnije ponašaju, onako kako prethodne generacije nisu i to mi je, iskreno, ružno. Uvek je bilo ružno, ali danas je u mnogo većoj meri", rekla nam je Isidora. 

Iako je svaka generacija različita, ono što utiče na psihologiju i odrastanje mladih je okruženje na koje mogu da se ugledaju. Apsolvent na psihologiji Marko Nikolić kaže da je upravo ono što mladi oko sebe imaju u izlasku model na koji se ugledaju, odnosno, to je nešto što veoma utiče na njihov razvoj.

"Izlasci mladih u grad, pored toga što predstavljaju zabavu, svakako jesu važan vid socijalizacije. Osim što su prilika za sticanje poznanstava i veza, izlasci služe i kao vid učenja po modelu. Mladi u svom formativnom periodu u gradu pored sebe imaju osobe na čije ponašanje mogu da se ugledaju, tako da će razlika između onih koji izlaze u lokale gde se, na primer, pušta turbo folk muzika i onih koje izlaze na neka alternativnija mesta biti sve veća. Globalno gledajući, mesta za večernje izlaske predstavljaju pravu malu kratkotrajnu podelu stanovništva, ko zna koju u Srbiji, ali na svu sreću u ovoj nema ništa loše i ona postoji u svakom delu planete", rekao nam je apsolvent psihologije. 

izlasci1 jpg

Pored pomenute mejnstrim muzike, postoji i druga strana, odnosno, alternativna scena. Dom b-612 je jedno od alternativnih mesta koje okuplja mlade zahvaljujući svom raznovrsnom programu. Odnedavno su uveli trep žurke koje okupljaju mlađe generacije. Nataša Ivaneža iz Doma b-612 kaže nam da je vidljiva razlika između publike na trep žurkama i ostalim programima koji dom pruža.

"To jako zavisi od programa, dok program čine bendovi, džez svirke i tribine, publika jeste naše godište i malo starija. Kada se priča okrene na žurke, pogotovo na trep žurke, tu baš dolaze klinci 14, 15, 16 godina... Na trep žurkama je jako čudna situacija, baš se vidi da su tek počeli da izlaze i da nemaju svest o tome da taj prostor neko vodi i da neko to mora da održava", kaže naša sagovornica.

Nataša zaključuje da takvim ponašanjem oni pokazuju vrlo malo poštovanja prema ljudima koji se tu nalaze, ali i prema samom prostoru. 

S.P.

.
Prezentacija studentske organizacije AEGEE biće održana u sredu 24. oktobra u 16:30h na Filozofskom fakultetu u učionici 107.…
.
Da li znate da je 3. decembra Međunarodni dan osoba sa invaliditetom? Tog dana se pokreću razne teme u vezi sa svakodnevnim životom…
.
Nevladina organizacija "Srbija 21" nedavno je predstavila rezultate istraživanja na temu zašto ljudi odlaze iz Srbije. Podaci pokazuju…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?