...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Da li mesta na koja izlaze određuju i ponašanje mladih?

08.08.2018.

Svaka generacija stvara nešto svoje. Baš zato, muzika, stil oblačenja, umerenost, neumerenost, očekivanja i ciljevi izlaska veoma zavise od mesta provoda koje mladi posećuju. Od keja do klubova, mladi imaju mogućnost da posete i poslušaju nešto novo, te da tako odrede šta im se najviše sviđa, ali i da budu upoznati i sa drugim vrstama muzike, što bi moglo da utiče na njihovo odrastanje i izbore u životu.

.

Kada je u pitanju takozvana "mejnstrim" mesta, mladi izlaze u klubove u kojima se pušta tehnotronik. Zbog ove inovacije, devojka koja izlazi po ovakvim mestima Isidora Pilipović kaže za Oradio da se generacije koje su nedavno postale punoletne uglavnom ponašaju u skladu sa tekstovima u ovoj vrsti muzike.

"Najčešće mesta gde mladi izlaze imaju dj-eve koji puštaju tu vrstu nove muzike, koju ne znam ni kako bih nazvala. Ona je često vulgarna, ima dosta ružnih reči i izraza koje mladi sve više ubacuju u rečnik i koriste. Videla sam i na društvenim mrežama i u izlasku da se deca mnogo slobodnije ponašaju, onako kako prethodne generacije nisu i to mi je, iskreno, ružno. Uvek je bilo ružno, ali danas je u mnogo većoj meri", rekla nam je Isidora. 

Iako je svaka generacija različita, ono što utiče na psihologiju i odrastanje mladih je okruženje na koje mogu da se ugledaju. Apsolvent na psihologiji Marko Nikolić kaže da je upravo ono što mladi oko sebe imaju u izlasku model na koji se ugledaju, odnosno, to je nešto što veoma utiče na njihov razvoj.

"Izlasci mladih u grad, pored toga što predstavljaju zabavu, svakako jesu važan vid socijalizacije. Osim što su prilika za sticanje poznanstava i veza, izlasci služe i kao vid učenja po modelu. Mladi u svom formativnom periodu u gradu pored sebe imaju osobe na čije ponašanje mogu da se ugledaju, tako da će razlika između onih koji izlaze u lokale gde se, na primer, pušta turbo folk muzika i onih koje izlaze na neka alternativnija mesta biti sve veća. Globalno gledajući, mesta za večernje izlaske predstavljaju pravu malu kratkotrajnu podelu stanovništva, ko zna koju u Srbiji, ali na svu sreću u ovoj nema ništa loše i ona postoji u svakom delu planete", rekao nam je apsolvent psihologije. 

izlasci1 jpg

Pored pomenute mejnstrim muzike, postoji i druga strana, odnosno, alternativna scena. Dom b-612 je jedno od alternativnih mesta koje okuplja mlade zahvaljujući svom raznovrsnom programu. Odnedavno su uveli trep žurke koje okupljaju mlađe generacije. Nataša Ivaneža iz Doma b-612 kaže nam da je vidljiva razlika između publike na trep žurkama i ostalim programima koji dom pruža.

"To jako zavisi od programa, dok program čine bendovi, džez svirke i tribine, publika jeste naše godište i malo starija. Kada se priča okrene na žurke, pogotovo na trep žurke, tu baš dolaze klinci 14, 15, 16 godina... Na trep žurkama je jako čudna situacija, baš se vidi da su tek počeli da izlaze i da nemaju svest o tome da taj prostor neko vodi i da neko to mora da održava", kaže naša sagovornica.

Nataša zaključuje da takvim ponašanjem oni pokazuju vrlo malo poštovanja prema ljudima koji se tu nalaze, ali i prema samom prostoru. 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo