...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Blamom ću te, blamom ćeš me

07.03.2015.

   U okviru humanitarnog projekta "Petak sa psihoterapeutom", juče je u Studentskom kulturnom centru "Fabrika“ gost bio psihoterapeut Vladan Beara sa temom "Psihologija blama". 

.

Foto: Dragan Vukmirović

   Iako su ovakve radionice zamišljenje da se na dobrovoljcima iz publike demonstrira određena terapija, sinoć, pak, nije bilo onih koji su se usudili da sednu u vruću stolicu.

   Kada je u pitanju blamiranje, svi ga doživljavamo i to je normalan proces odrastanja.

   "Jako je bitno to ne shvatiti tragično i kao kraj sveta. Nema življenja bez blamova. Osnovna stvar je da čovek nauči da ne pravi dramu oko njih", kaže Beara.

   Problem kod mladih je taj što se uvek trude da se uklope u okolinu. Tada često idu van granica svojih mogućnosti, želja i principa, ali to nije najsretnije rešenje. 

   "Savet mladima je da treba da shvate da nije kraj sveta ako se ne uklope u grupu - naići će sledeća. Čak i da vas ne prihvati neka grupa, prihvatiće vas neki pojedinci; a čak i da, na kraju krajeva, ipak ostanete sami, to može da bude cena života u skladu sa samim sobom", savetuje psihoterapeut.

   Budući da je "Petak sa terapeutom" humanitarnog karaktera, voditeljka programa Olivera Sekulić Bartoš kaže da svaki put imaju kutijicu u kojoj publika ostavlja novac koji se preusmerava udruženjima ili organizacijama kojima je to najbitnije. Sinoćni prilog otišao je Udruženju Alchajmer.

   Svakog prvog petka u mesecu u SKC-u je upravo ovakav petak. Radionica je najavljena i za april, ali se još ne zna tačno u kom će terminu biti i ko će gostovati. Za detaljnije informacije pratite fejsbuk stranicu SKC-a "Fabrika".

Lea Radlovački

Dragan Vukmirović

Možda te još zanima:

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

.

Strah od pandemije nije ugrozio studentsku razmenu

Studenti u Srbiji, zbog epidemije koronavirusa, kao i svi ostali, morali su iz korena da menjaju svoje navike. Ipak, stiče…

.

Diskriminacija, digitalno nasilje i borba za prava

Pripadnici LGBT populacije se i dalje bore za ravnopravnost i prihvatanje u društvu. Prva Parada ponosa u Srbiji održana je…

.

Dok ne prorade kampovi, volontiranje onlajn

U Srbiji se svake godine organizuje oko 30 volonterskih kampova iza kojih stoje Mladi istraživači Srbije, odnosno, njihov volonterski servis…

.

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom…

.

Ne živimo u ravnopravnom društvu

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo