...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

Bitno je prihvatiti mogućnost pravljenja greške

15.10.2019.

Lako je odlučiti koji film želimo da pogledamo ili u kom kafiću ćemo popiti kafu. Međutim, koliko nam je proces donošenja odluka teži kada su u pitanju neke ozbiljnije životne stvari?

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji  Pokretač


Koji fakultet upisati? Dati otkaz ili ostati na trenutnom poslu? Raskinuti vezu ili sačekati, pa možda bude bolje? Ovo su samo neke od bitnih životnih dilema, koje rešavamo najčešće uz pomoć prijatelja ili nekog od koga tražimo savet, jer nas je strah da ćemo sami napraviti grešku. Psiholog Marko Nikolić kaže da je često lakše odgovornost za sopstvene odluke podeliti, iako ističe da to nije uvek dobar put, jer treba prihvatiti rizik za svoje postupke.

"Mladi se kriju iza trendova, roditelja, pravilnika i zakona, kreirajući tako liniju manjeg otpora koja ih drži ušuškanim. Gotovo po pravilu, osobe koje su postigle nešto poput biznisa, putovanja oko sveta i slično, ističu da su sami doneli te odluke. Sa druge strane, to nije čest slučaj kod većine karijera", rekao je Marko.

On je dodao da je prebacivanje krivice na druge iluzija živenja, ali i lakši put. Ipak, kako kaže, to je krajnje pogrešna odluka. Prilika za autonomno donošenje odluka za čoveka nikad nije bila veća, a današnji potencijal za slobodu takođe. Stoga je na mladima da naprave sledeći korak u evoluciji i dodatno se oslobode stega autoritarnog načina mišljenja.

thinking jpg

Mlade Novosađane pitali smo koliko su samostalni kada donose neke važne odluke.

S obzirom na to da sam jako neodlučna u životu, pre nego što donesem bilo kakvu odluku, nebitno da li je velika ili mala, uvek volim prvo da se posavetujem sa nekim.

Uglavnom svoje životne odluke donosim sam, ali naravno da se konsultujem sa porodicom, devojkom i prijateljima. Smatram da ljudi koji se plaše da promene svoj život i donesu neke važne životne odluke imaju problema sa samoopouzdanjem i da to treba pravovremeno rešiti, jer neće uvek biti tu neko da ti pomogne.

Jako sam samostalna osoba, bukvalno još od malena. Sve životne odluke do sada, a nisu bile neke preozbiljne, donela sam zaista sama. Naravno uz podršku roditelja.

Naravno, donošenje većih životnih odluka može biti veoma stresno. Za mene, najveći razlog za taj strah je činjenica da te odluke mogu da imaju veliki uticaj na dalji tok života, i ukoliko donesem pogrešnu odluku uvek se plašim njenih posledica. Što se tiče odluka vezanih za fakultet, odabir karijere i slično, trudim se da uvek slušam svoje želje, ali se uvek preslišam sa roditeljima, da proverim koliko su te moje odluke realne. Za neke druge odluke iz drugih polja života konsultujem se i sa prijateljima.

Iako većina naših sagovornika smatra da nema problem sa samostalnim donošenjem odluka, postoje oni koji imaju. Kako da naučimo samostalno da donosimo odluke i kako da se oslobodimo tog oseća koji nas parališe? Odgovor ima Sonja Zeković, jedna od voditeljki radionice "Kako da donosim svoje odluke?"

odluke jpg

"Da bismo naučili kako da budemo samostalni prilikom donošenja odluka, prvo bi trebali da znamo kako da postavimo i dobro definišemo cilj kojim težimo. Pored definisanja ciljeva, moramo biti svesni i faktora koji nas ometaju pri odlučivanju. To su, na primer, raspoloženje, konflikti i pritisak sredine. Strah se često povezuje sa odlukama i procesom odlučivanja. Baš zato što je strah tipična blokada koja je najčešće uzročnik problema pri odlučivanju", kaže Sonja.

Ona dodaje da je u osnovi straha to da mi sami sebi šaljemo poruku da naša odluka mora 100 odsto da bude ispravna i da nikako i nikada ne smemo da pogrešimo. Kako je navela, na taj način u stvari sami sebi stvaramo anksioznost koja nas usmerava da mislimo o negativnim ishodima odluke. Mnogo korisniji stav za donošenje odluke jeste da prihvatimo mogućnost greške jer kada odustanemo od zahteva nepogrešivosti, mi zapravo redukujemo i anksioznost.

Savete psihologa sa kojima smo razgovarali, nemojte pogrešno razumeti. Naravno da je dobro o važnim temama porazgovarati sa nekom bliskom ili stručnom osobom, ali ostati svestan da odgovornost za svoj život i važne odluke moramo na kraju snositi sami.

M.M.

Možda te još zanima:

.

Osamostaljivanje počinje u glavi

Samostalnost nije stvar životnog prostora niti plaćenih računa, samostalnost je nešto što se nalazi (ili ne) u glavi pojedinca.

.

Nauka za sve ili dostupna svima?

Otvorena nauka je sintagma koja obuhvata veliki broj aktivnosti koje menjaju pristup naučnom istraživanju i rezultatima naučnog rada i doprinosi…

.

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine…

.

FundCon - Back to the future

OPENS i ove godine organizuje Nacionalni fandrejzing kongres OPENS FundCon, koji je nastao iz želje da odgovori na potrebe omladinskog sektora, ali…

.

Za vreme nema leka, prilagođavajmo se

Meteoropatija ili "bolest vremena" danas pogađa i zdrave osobe, mlade ljude, čak i - decu. Pasivne meteoropate na osnovu tegoba…

.

Šesti rođendan Oradija!

Ne čini se ovo kao godina za slavlje, ali je itekako godina da sednemo, vidimo ko smo i gde idemo.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Škripa
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo