...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Aktivizam

Zvezda pokrenula Kickstarter kampanju

12.01.2015.

   Kampanja za prikupljanje donacija trajaće narednih 30 dana, a iznos koji je postavljen kao cilj je 30.000 dolara. Podrška je već počela da stiže.

.

   Aktivisti neformalnog Pokreta za osvajanje bioskopa iz Beograda pokrenuli su na svetskom sajtu za finansiranje nezavisnih projekata Kickstarter, kampanju za prikupljanje novca za obnovu beogradskog bioskopa "Zvezda".

   Mladi umetnici pozvali su ljude širom sveta, da preko stranice Kickstarter uplate donacije koje će biti uložene u neophodne građevinske radove, koji će omogućiti da "novi bioskop Zvezda" funkcioniše bez prepreka.

   Kampanja za prikupljanje donacija trajaće narednih 30 dana, a iznos koji je postavljen kao cilj je 30.000 dolara. Podrška je već počela da stiže.

   U pozivu donatorima navodi se da će novcem biti zamenjeni delovi krova kako bi se zaustavilo prokišnjavanje u prostorijama bioskopa, zatim će biti očišćena ventilacija i sistem za grejanje, kao i da su potrebne i nove električne i vodovodne instalacije.

   "Ukoliko budemo uspeli da skupimo novac za uspešnu rekonstrukciju koja je zgradi potrebna, i ako preostane novca, uložićemo ga u popravku vrata i prozora ili u nabavku nove opreme za bioskop", piše na Kickstarteru.

   Dodaje se da će "Zvezda" biti renovirana bez garancija da će raditi kao bioskop, zbog "pravne bitke koja se vodi paralelno i koja će najverovatnije trajati godinama".

   "Krajnji cilj je da 'Zvezda' postane javni prostor. Želimo da spasimo bioskope od propadanja", naveli su aktivisti.

   Grupa od oko 200 mladih ljudi nezadovoljna stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa "okupirala" je u novembru 2014. godine bioskop "Zvezda" u Beogradu i tog dana održala nezvaničnu premijeru filma "Neposlušni".

   Bioskop "Zvezda", prodat je kao deo firme "Beograd film" biznismenu iz Londona Nikoli Đivanoviću, koji je zbog malverzacija sa tim preduzećem bio osuđen na tri godine zatvora i novčanu odštetu.

   Od 14 bioskopa "Beograd filma" danas ne radi nijedan, jer su neki zatvoreni, a nekoliko bioskopskih sala prodato je i promenilo namenu.

   M.L.

Možda te još zanima:

.

Gejming scena raste, ali još treba ulagati u nju

Esport doživljava svoju ekspanziju u Srbiji, pa zbog toga i ne čudi da su se pojavili domaći profesionalni gejming igrači.…

.

Filip Baloš: Cilj je da se izgradim kao sopstvena ličnost

Filip Baloš je osamnaestogodišnjak iz Novog Sada. Ide u umetničku školu, a bavi se crtanjem i muzikom. Ovog meseca objavio…

.

FIFA postaje veliki eSport

FIFA Football je serijal fudbalskih video igara proizvođača EA Sports, koja je zvanično prošle godine prestala da bude samo igrica…

.

Najbolje reklame inspirisane Star Wars serijalom

Ekipa O radija je zajedno sa urednikom jedinog portala na srpskom jeziku o Star Warsu, Vladimirom Jakšićem, pred samu premijeru…

.

Sto dana okupacije bioskopa Zvezda

   "Obaveštavamo ministra kulture Ivana Tasovca da, ukoliko nije imao tu informaciju, on kao resorni ministar ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro…

.

Projekcija filma "Zemlja meda"

Uduženje Off Novi Sad organizuje projekciju dokumentarnog filma "Zemlja meda" danas (ponedeljak 9. mart) u 18.30 u bioskopu Arena Cineplex.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo