...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

Zvezda pokrenula Kickstarter kampanju

12.01.2015.

   Kampanja za prikupljanje donacija trajaće narednih 30 dana, a iznos koji je postavljen kao cilj je 30.000 dolara. Podrška je već počela da stiže.

.

   Aktivisti neformalnog Pokreta za osvajanje bioskopa iz Beograda pokrenuli su na svetskom sajtu za finansiranje nezavisnih projekata Kickstarter, kampanju za prikupljanje novca za obnovu beogradskog bioskopa "Zvezda".

   Mladi umetnici pozvali su ljude širom sveta, da preko stranice Kickstarter uplate donacije koje će biti uložene u neophodne građevinske radove, koji će omogućiti da "novi bioskop Zvezda" funkcioniše bez prepreka.

   Kampanja za prikupljanje donacija trajaće narednih 30 dana, a iznos koji je postavljen kao cilj je 30.000 dolara. Podrška je već počela da stiže.

   U pozivu donatorima navodi se da će novcem biti zamenjeni delovi krova kako bi se zaustavilo prokišnjavanje u prostorijama bioskopa, zatim će biti očišćena ventilacija i sistem za grejanje, kao i da su potrebne i nove električne i vodovodne instalacije.

   "Ukoliko budemo uspeli da skupimo novac za uspešnu rekonstrukciju koja je zgradi potrebna, i ako preostane novca, uložićemo ga u popravku vrata i prozora ili u nabavku nove opreme za bioskop", piše na Kickstarteru.

   Dodaje se da će "Zvezda" biti renovirana bez garancija da će raditi kao bioskop, zbog "pravne bitke koja se vodi paralelno i koja će najverovatnije trajati godinama".

   "Krajnji cilj je da 'Zvezda' postane javni prostor. Želimo da spasimo bioskope od propadanja", naveli su aktivisti.

   Grupa od oko 200 mladih ljudi nezadovoljna stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa "okupirala" je u novembru 2014. godine bioskop "Zvezda" u Beogradu i tog dana održala nezvaničnu premijeru filma "Neposlušni".

   Bioskop "Zvezda", prodat je kao deo firme "Beograd film" biznismenu iz Londona Nikoli Đivanoviću, koji je zbog malverzacija sa tim preduzećem bio osuđen na tri godine zatvora i novčanu odštetu.

   Od 14 bioskopa "Beograd filma" danas ne radi nijedan, jer su neki zatvoreni, a nekoliko bioskopskih sala prodato je i promenilo namenu.

   M.L.

Možda te još zanima:

.

Novi "Avatar" pomeren za 2025. godinu, "Ratovi zvezda" tek 2026.

Kompanija Dizni u utorak je ažurirala svoj raspored prikazivanja filmova i pokazala da je neke velike filmove otkazala za čak…

.

Mark Hamil se oprašta od uloge Luka Skajvokera?

Glumac Mark Hamil, koji se proslavio ulogom Luka Skajvokera u kultnoj franšizi „Ratovi zvezda“, nedavno je izjavio da je spreman…

.

Najavljeno snimanje tri nova igrana filma iz serijala "Ratovi zvezda"

Filmska kuća Lukasfilm najavila je snimanje tri nova igrana filma iz serijala "Ratovi zvezda", a vest o tome saopštila je…

.

Dizni sprema nastavak "Ratova zvezda"

Sve obožavaoce jedne od najuspešnijih filmskih franšiza svih vremena obradovaće vest da se počelo sa radom na novom nastavku "Ratova…

.

The Mandalorian: Četvrta sezona se već sprema...

Treća sezona jedne od najuspešnijih serija iz franšize "Ratovi zvezda" - "The Mandalorian" počela je sa prikazivanjem 1. marta na…

.

Stiže treća sezona serije "Mandalorian"

Treća sezona jedne od uspešnijih serija iz franšize "Ratovi zvezda" - "Mandalorian", počinje sa prikazivanjem 1. marta na platformi Dizni…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo