...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Volontersko iskustvo od kog se raste i sazreva

05.04.2017.

Prva asocijacija na volontiranje je neplaćen rad ili volonterski kampovi, međutim ono što nudi Evropski volonterski servis (EVS) mnogobrojne su mogućnosti koje obuhvataju ova dva elementa u najrazličitijim varijantama - od volontiranja na arheološkim nalazištima, sadnje urbane bašte ili izgradnje seoskog puta, do volontiranja u domovima za stare, vrtićima ili pri nekoj neprofitnoj organizaciji. I sve to uz brojne mlade iz raznih krajeva sveta, u nekoj od evropskih zemalja, uz sve pokrivene troškove. 

.

EVS je deo Erasmus plus programa mobilnosti mladih koji je ustanovila Evropska komisija i namenjen je pounoletnim osobama, koje nemaju više od 30 godina. Oni koje privlači volonterski rad mogu uz pomoć EVS-a provesti od dve nedelje do godinu dana u inostranstvu. Ovu priliku iskoristila je, i dalje koristi, studentkinja političkih nauka Ivana Kostadinović, koja je volontirala na četiri kampa, a kasnije je bila koordinatorka na još četiri. Kaže da ko jednom prođe kroz ovo iskustvo, često poželi da ga ponovi jer je jedinstveno, oplemenjujuće, a doprinosi i ličnom razvoju i sazrevanju.

"Zanimala me je istorija, pa sam tražila konkretno arheološke kampove, jer to je nešto što nisam studirala, ali opet na neki način želela sam da mi bude hobi. Na kampovima sam bila u mogućnosti da istražujem i radim sa stručnjacima, a i da upoznam mlade iz celog sveta, to su bili ključni motivi", objašnjava ona.

evs3 jpg

Boravila je dva puta u Nemačkoj, te u Italiji i Španiji. U Nemačkoj se zajedno sa mladima iz drugih krajeva sveta bavila Drugim svetskim ratom, postavljajući izložbu u muzeju pri jednom od starih koncentracionih logora dok je u Španiji učestvovala u održavanju dela staze na poznatom "Putu za Santjago".

"Definitivno bih preporučila svima jer iskustvo je nezaboravno. Ne može da se uporedi ni sa čim, jer u te dve nedelje tu su ljudi iz celog sveta, sa kojima provodiš 24 sata. Zbližite se, probaš hranu iz čitavog sveta, učiš jezik, prevode ti ime na razne jezike, upoznaš ljude koji su lokalci, upoznaš gradonačelnika tog nekog malog grada u Nemačkoj. Kada bi drugačije imao priliku za sve to?", dodaje Ivana.

evs2 jpg

Priliku da učestvuju u ovakvim volonterskim poduhvatima imaju i svi drugi mladi iz Srbije, a sem godina, ne postoje druge propozicije ni po pitanju stepena obrazovanja, a često prepreka nije ni poznavanje jezika, objasnila je Tamara Poparić iz Volonterskog centra Vojvodine, tokom prezentacije EVS-a u novosadskom EU info pointu. Volonterski centar Vojvodine je jedna od organizacija koja je akreditovana za slanje volontera iz Srbije u druge države - članice Evropske unije, a kako Tamara objašnjava, u programu je sve regulisano ugovorima koji sadrže obaveze i odgovornosti sve tri strane - volontera, organizacije koja ga šalje i one koja ga prihvata.

"Ne smete da radite nikakav posao koji donosi profit, dakle ne možeš da odeš u Nemačku da volontiraš, a da onda imaš posao sa strane. Ove godine vreme volonterskog angažmana podignuto je na 40 sati nedeljno, što je mnogo jer to je osam sati dnevno, ali i to nije isto kada si recimo u Kuterevu sa medvedima osam sati prođe brzo jer se iscepka na ceo dan, a sasvim je drugačije kada radiš u kancelariji, tu je šest sati plafon. Iako je 40 sati maksimum, u većini slučajeva ne prelazi trideset", dodaje ona.

dsc00571 jpg

EVS volontiranje obuhvata i učenje stranog jezika tokom boravka na programu, a kada su u pitanju troškovi, situacija je veoma motivišuća.

"Pokriveni su troškovi smeštaja, hrane, puta tamo i nazad, troškovi zdravstvenog osiguranja i troškovi vize, što je veoma bitno. Sve bude refundirano", kaže Tamara.

EVS može obuhvatati volontiranje kao rad na projektu u nekoj neprofitnoj organizaciji, volontiranje u nekim socijalnim ustanovama, volontiranje u prirodi ili na festivalima. Prvi korak je pretraživanje baze volonterskih programa koja se nalazi na stranici European youth portal, a za svaku pomoć mladi se mogu obratiti Volonterskom centru Vojvodine čiji članovi i volonteri pomažu u procesu prijavljivanja. I na kraju, možda je korisno poslušati savet Ivane Kostadinović kao osobe sa značajnim volonterskim iskustvom:

"Nemojte se bojati, prijavite se i biće vam super!"

Audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

Foto: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Zapisi iz podzemlja"

Studentkinja sociologije Jelena Andrić ove nedelje nam preporučuje knjigu Dostojevskog "Zapisi iz podzemlja".

.

Izložba makedonskih džez fotografija “Džeztetika”

U glavnom holu Doma omladine Beograda 24. novembra biće otvorena izložba "Džeztetika" Tatjane Rantaše, fotografa iz Makedonije. Izložbu sačinjava izbor…

.

Makedonska muzika za ceo svet

Prva knjiga Nenada Georgievskog na engleskom jeziku, u kojoj se nalaze kritički tekstovi o savremenoj makedonskoj muzici, nosi naziv "Press &…

.

Gusarske avanture

Obucite svoje plavo-bele majice, stavite marame i krenite na gusarsku avanturu, doduše u virtuelnom svetu. Ovo vam omogućava igra Sea…

.

Razmišljaj kao preduzetnik

Ukoliko razmišljate o tome kako da započnete svoj poslovni poduhvat, a ne znate baš da li imate potreban preduzetnički stav…

.

LGBT: Borba za jednaka prava i dalje traje

Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne. Novosadska…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo