...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Uskoro Omladinski kokus u parlamentu

02.02.2017.

Uz ocenu da mladi nedovoljno učestvuju u donošenju odluka, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je pokrenula kampanju "Misli na mlade", koja ima više ciljeva, ali je formiranje Omladinskog kokusa u Skupštini Srbije u posebnom fokusu. Ovo je neformalno telo čiji bi zadatak bio da okupi narodne poslanike zainteresovane za rešavanje problema mladih.

Prednost osnivanja neformalnih grupa poput Omladinskog kokusa je u tome što im poslnici pristupaju dobrovoljno, zbog znanja ili interesa da se dodatno bave određenim temama. Na ovaj način bi mladi u skorijem periodu mogli dobiti "poslanike lobiste", koji će omogućiti da se njihov glas čuje u Skupštini, ukazivati na greške koje u omladinskoj politici prave donosioci odluka, kao i zastupati njihove interese pri donošenju zakona koji se tiču mladih.

.

U Skupštini Srbije već postoji jedan i to Ekonomski kokus, a slično funkcionišu i Ženska parlamentarna mreža i Zelena parlamentarna grupa. Na osnovu iskustva ovih tela, još jedna od prednosti je i ta što je rad kokusa iznad političkih interesa, i u njemu bez problema mogu da sarađuju predstavnici pozicije i opozicije.

Predstavnik KOMS Đorđe Jovićević kaže za O radio da su tokom praznika poslali 250 čestitki poslanicima Skupštine Srbije sa porukom da podrže osnivanje ovog tela i budu njegov deo, te da je određeni broj njih već podržao inicijativu.

"Nekih 20 ljudi nam se javilo i zahvalili su na čestitkama. Oni su već potvrdili da možemo da računamo na njih. Mi takođe razgovaramo sa njima i imamo sastanke, tako da već imamo određenu podršku za inicijativu", objašnjava Đorđe.

Kako je Đorđe kazao, ideja je da u roku od dva meseca, odnosno na proleće 2017. godine, bude održan konstitutivni sastanak Omladinskog kokusa, a kada bude osnovan planirano je da se sastaje jednom mesečno ili jednom u dva meseca, u zavisnosti od dinamike poslanika.

pismo jpg

pismodva jpg

KOMS: Poruke poslate poslanicima u Skupštini Srbije (Foto KOMS Facebook)

Novinar koji se dugo bavi izveštavanjem iz skupštinskih klupa Denis Kolundžija, pozdravlja inicijativu za osnivanje još jednog neformalnog tela, ali upozorava da postoje i realni rizici, kao što je sam sastav kokusa i obnavljanje njegovog rada u svakom novom skupštinskom sazivu.

"To je slučaj i sa ženskom mrežom, zelenom grupom i Ekonomskim kokusom, tako da bi bilo dobro da u ovom omladinskom kokusu bude što više visoko pozicioniranih poslanika, za koje se može očekivati da će biti aktivni i u narednom sazivu, što bi omogućilo kontinuitet i omladinskog kokusa, kao i drugih neformlnih grupa", kaže Denis.

Đorđe Jovićević smatra da je veoma važno da se u zakonodavnom telu Srbije čuje i glas mladih, pa će kokus omogućiti da mladi među poslanicima dobiju saveznike, koji će bez obzira na političku opredeljenost i stranku iz koje dolaze, reagovati svaki put kada su povređeni interesi omladine.

"Nadamo se da će u naredna dva meseca biti održan konstitutivni sastanak Omladinskog kokusa. Ono što je važno reći je da, pošto to nije nužno Odbor za omladinu, njegovo osnivanje ne mora da izglasa Narodna skupština. Dovoljno je samo da dobijemo formalno odobrenje i krenemo u akciju", objašnjava on.

Kolundžija navodi i da je za dinamiku rada i polje delovanja kokusa, veoma važno ko će biti članovi, kao i ko će predsedavati.

"Onaj ko bude predsedavao Omladinskim kokusom, nekako je učtivo pretpostaviti da je zainteresovan za tu problematiku, što bi moglo da utiče na dinamiku rada i češća okupljanja. Polje aktivnosti može da bude široko. Kokus može da organizuje razna slušanja, da dodvodi recimo omladinske organizacije koje će izneti probleme, a da onda poslanici kroz neke već uhodane kanale unutar Skupštine, eventualno utiču na određenu zakonodavnu inicijativu i da svoj doprinos daju na taj način", kaže Denis.

KOMS: Kampanja za jaču međusektorsku saradnju i osnivanje Omladinskog kokusa (sva tri videa pronađite na ovom linku)

Đorđe iz KOMS-a dodaje da će kokus okupiti mlade političare, te da upravo u tome leži i ozbiljnost i težina inicijative.

"Mi mislimo da će kokus imati veliku političku težinu, baš zato što će okupiti mlade iz različitih političkih stranaka, koji će tu prevashodno da budu zato što su mladi i zato što pripadaju toj kategoriji, a ne zato što su pripadnici određenih stranaka", kaže on.

KOMS će svima omogućiti da prate njegov rad i predlažu teme putem sajta i društvenih mreža. Izveštaji sa zasedanja kokusa biće redovno objavljivani na njihovim mrežama, jer je u Srbiji potrebno što jače i aktivnije zalaganje mladih za učešće u donošenju odluka. Osim toga KOMS će tokom kampanje zastupati i mišljenje da je potrebna što bolja međusektorska saradnja, jer su problemi mladih kompleksni i tiču se promene regulativa i akcija u više različitih oblasti u isto vreme.

M. Leđenac


Možda te još zanima:

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Pad podrške uvođenju vojnog roka, mladi žele platu od sto hiljada

Krovna organizacija mladih Srbije i ove godine priprema „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih”. Teme koje su u fokusu…

.

Odlične ocene za Oradio u izveštaju KOMS-a o mladima u medijima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) predstavila je u četvrtak najnoviji izveštaj “Mladi u medijskom ogledalu 2021”. To je istraživanje koje…

.

Forum omladinske politike o zdravlju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije poziva sve zainteresovane mlade sa teritorije Republike Srbije da se prijave za ovogodišnji Forum omladinske politike. Ove…

.

KOMS te poziva da IM kažeš šta imaš

Krovna organizacija mladih otvorila je poziv za Dijalog mladih sa donosiocima odluka. Ovi Dijalozi nastali su iz potrebe da mladi…

.

Trening "Mladi i sektor bezbednosti"

Ako imaš između 18 i 28 godina i želiš da naučiš i razumeš šta sektor bezbednosti podrazumeva, ali i da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo