.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Aktivizam

Srbija treći put bira mlade delegate za UN

01.08.2019.

Verovatno do sada niste čuli za omladinske delegate u Ujedinjenim nacijama, ali Srbija već treći put bira svoje predstavnike koje šalje na zasedanja u Njujork. U pitanju je projekat koji sprovodi Udruženje Ujedinjene nacije Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnjih poslova Srbije. 

.

Jedan od predstavnika Srbije u minulom mandatu bio je Nikola Petrović. On kaže da se to iskustvo ne može meriti sa bilo čim drugim.

"Program omogućava mladima da budu izloženi znanju i iskustvu za koje je inače potrebna desetogodišnja karijera. On mladom čoveku omogućava da predstavlja Srbiju, da upozna mlade iz sopstvene zemlje, a onda sa nadležnim ministarstvima sublimira politiku koju predstavlja u Ujedinjenim nacijama", kaže Nikola.

un3 jpg

Prema njegovim rečima, on i njegova koleginica Tijana Čupić učestvovali su na nekoliko važnih događaja u svetu.

"Prvi je bio u oktobru i bili smo na trećem komitetu Generalne skupštine UN koji se bavi pitanjima ljudskih prava i mladih. Tu smo predstavili položaj i poziciju mladih Srbije i uporedili je sa primerima dobre prakse u ostalim državama. U novembru smo učestvovali u radu Saveta za ljudska prava u Ženevi, gde smo pokušavali da pronađemo neke bolje mehanizme za funkcionisanje Parlamenta kao reprezentativa društva, gde bi mladi trebalo da budu više uključeni. U februaru smo bili u Njujorku, u Komisiji za socijalni razvoj, gde smo usvajali Rezoluciju o mladima, dvogodišnji dokument koji izražava stanje svetske svesti o položaju i ulozi mladih. I u julu smo bili na Visokom političkom forumu, gde je Srbija predstavljala svoj dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja", objašnjava Nikola.

un2 jpg

Kako nam je rekla direktorka Udruženja Ujedinjene nacije Srbije Biljana Vukosavljević, još od početka 80-tih, Ujedinjene nacije više pažnje posvećuju mladima i temama od značaja za mlade.

"Države-članice UN odavno su prepoznale da stvaralaštvo, energija i ideali mladih ljudi imaju vitalan značaj za razvoj društava u kojima žive. Tokom 1995. godine, na desetu godišnjicu Međunarodne godine mladih, UN su osnažile svoju posvećenost mladima kroz usvajanje 'Svetskog programa akcije za mlade'. Program poziva vlade da podrže učešće mladih u međunarodnim forumima, putem uključivanja mladih predstavnika u državne delegacije na Generalnoj skupštini i drugim skupovima za mlade u sistemu Ujedinjenih nacija na kojima učestvuju mladi", objasnila je Biljana Vukosavljević.

Ovih je dana završen i konkurs za izbor novih delegata i do jeseni ćemo dobiti nove mlade predstavnike u UN.

Nikola preporučuje naslednicima da daju svoj doprinos i pokušaju da poboljšaju položaj mladih u zemlji i prdstave ih u svetu na najbolji mogući način. Program "Omladinski delegati u Ujedinjenim nacijama" je jedan od zvaničnih kanala za učešće mladih u Ujedinjenim nacijama i već je uspostavljen više od 30 zemalja širom sveta.

P.K.

.
Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u petak, 18. oktobra u Startit centru biće održana sedma Konferencija o trgovini…
.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
.
Od usvajanja Ustava Srbije 2006. godine i donošenja prvog Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, o načelu ravnopravnosti…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?