...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Srbija treći put bira mlade delegate za UN

01.08.2019.

Verovatno do sada niste čuli za omladinske delegate u Ujedinjenim nacijama, ali Srbija već treći put bira svoje predstavnike koje šalje na zasedanja u Njujork. U pitanju je projekat koji sprovodi Udruženje Ujedinjene nacije Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnjih poslova Srbije. 

.

Jedan od predstavnika Srbije u minulom mandatu bio je Nikola Petrović. On kaže da se to iskustvo ne može meriti sa bilo čim drugim.

"Program omogućava mladima da budu izloženi znanju i iskustvu za koje je inače potrebna desetogodišnja karijera. On mladom čoveku omogućava da predstavlja Srbiju, da upozna mlade iz sopstvene zemlje, a onda sa nadležnim ministarstvima sublimira politiku koju predstavlja u Ujedinjenim nacijama", kaže Nikola.

un3 jpg

Prema njegovim rečima, on i njegova koleginica Tijana Čupić učestvovali su na nekoliko važnih događaja u svetu.

"Prvi je bio u oktobru i bili smo na trećem komitetu Generalne skupštine UN koji se bavi pitanjima ljudskih prava i mladih. Tu smo predstavili položaj i poziciju mladih Srbije i uporedili je sa primerima dobre prakse u ostalim državama. U novembru smo učestvovali u radu Saveta za ljudska prava u Ženevi, gde smo pokušavali da pronađemo neke bolje mehanizme za funkcionisanje Parlamenta kao reprezentativa društva, gde bi mladi trebalo da budu više uključeni. U februaru smo bili u Njujorku, u Komisiji za socijalni razvoj, gde smo usvajali Rezoluciju o mladima, dvogodišnji dokument koji izražava stanje svetske svesti o položaju i ulozi mladih. I u julu smo bili na Visokom političkom forumu, gde je Srbija predstavljala svoj dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja", objašnjava Nikola.

un2 jpg

Kako nam je rekla direktorka Udruženja Ujedinjene nacije Srbije Biljana Vukosavljević, još od početka 80-tih, Ujedinjene nacije više pažnje posvećuju mladima i temama od značaja za mlade.

"Države-članice UN odavno su prepoznale da stvaralaštvo, energija i ideali mladih ljudi imaju vitalan značaj za razvoj društava u kojima žive. Tokom 1995. godine, na desetu godišnjicu Međunarodne godine mladih, UN su osnažile svoju posvećenost mladima kroz usvajanje 'Svetskog programa akcije za mlade'. Program poziva vlade da podrže učešće mladih u međunarodnim forumima, putem uključivanja mladih predstavnika u državne delegacije na Generalnoj skupštini i drugim skupovima za mlade u sistemu Ujedinjenih nacija na kojima učestvuju mladi", objasnila je Biljana Vukosavljević.

Ovih je dana završen i konkurs za izbor novih delegata i do jeseni ćemo dobiti nove mlade predstavnike u UN.

Nikola preporučuje naslednicima da daju svoj doprinos i pokušaju da poboljšaju položaj mladih u zemlji i prdstave ih u svetu na najbolji mogući način. Program "Omladinski delegati u Ujedinjenim nacijama" je jedan od zvaničnih kanala za učešće mladih u Ujedinjenim nacijama i već je uspostavljen više od 30 zemalja širom sveta.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Raspisan konkurs za nagradu "Refleksija"

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisala je konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

.

Treći maj: godinu dana tuge i raspadanja

Prošlo je godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Na žalost, taj događaj pratila je još…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

.

Jedina zaštita koju radnici imaju je u brojnosti i kolektivu

Neke od prvaih asocijacija na Prvi maj su odmor, roštiljanje, zabava, mamurluk koji će doći sutradan, priroda i provođenje vremena…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo