...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Simulacija Evropskog parlamenta mladih u Novom Sadu

17.02.2016.

Evropski parlament mladih Srbije u subotu i nedelju, u Novom Sadu, organizuje 31. regionalno zasedanje, na kome će biti simulirana sednica Evropskog parlamenta. Gimnazijalac Ivan Hladni iz ove organizacije kaže da je to sjajna prilika za sve srednjoškolce da pokažu i nametnu svoje mišljenje na najvažnije probleme koji trenutno muče Evropu. 

.

"Organizujemo jednu konferenciju za srednjoškolce 20 i 21. februara zajedno sa Evropskim parlamentom mladih Srbije i EU info pointom iz Novog Sada. Tema je da mladi imaju priliku da izraze svoje mišljenje o trenutnim problemima Evrope. Učestvuje 60 srednjoškolaca", kaže Ivan.

Prema njegovim rečima, konferencija će na jednom mestu sabrati srednjoškolce iz svih većih mesta u Pokrajini.

"Očekujemo mlade iz Novog Sada i cele Vojvodine, a imamo još šest konferencija u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, tako da đaci iz cele Srbije mogu da se prijave", objašnjava Ivan.

Ovo zasedanje Evropskog parlamenta mladih biće usredsređeno na pet tema koje trenutno muče Evropsku uniju, a srednjoškolci će pokušati da nađu odgovore i rešenja.

 hladni1 jpg

"Tu su zapošljavanje mladih i položaj žena u politici. Treća tema je genetski modifikovan losos. Nedavno je proizveden takav organizam, a Svetska zdravstvena organizacije je prihvatila da je on jednako jestiv kao i losos iz mora. Evropska unija sada treba da odluči da li će prihvatiti modifikovanu ribu kao što je prihvatila biljke. Četvrta tema je položaj LGTB populacije. Videli smo nakon četvrte parade ponosa da javnost u Srbiji razvija svest o tome, pa ćemo raspravljati o merama koje Srbija mora preduzeti da bi uskladila pravila sa Evropom. Peta tema su sirijske izbeglice. Videli smo da je Evropa preplavljena tim ljudima i sada je došlo na red pitanje kako će se rasporediti s obzirom na to da većinom traže azil u zapadnim zemljama EU", kaže Ivan.

Sagovornik O radija kaže da će srednjoškolci prvo simulirati rad radnih grupa koje će pokušati da pronađu rešenja za pet problema koji su na dnevnom redu. Posle toga, u nedelju u Skupštini grada Novog Sada simuliraće i rad Evropskog parlamenta.

"Evropski parlament mladih je nastao u Francuskoj kao projekat jedne učiteljice koja je želela da vidi kako će mladi odgovoriti na probleme u Evropskoj uniji i na kraju je izašao kao ogroman projekat koji EU podržava i finansira. Simulacija služi da mladi imaju priliku da debatuju o važnim pitanjima. Predstavnici radnih grupa će držati govore i braniti svoja rešenja pred Skupštinom. Na kraju se glasa za to. Za sada je samo simulacija u pitanju. Međutim, ako neko od njih želi da nastavi učešće u Evropskom parlamentu, Srbija svake godine šalje 14 predstavnika tamo gde će moći da nastave da zastupaju svoje zaključke na najvišem nivou. Za 30 godina Evropski parlament mladih je uspeo da izgura tri zakona u EU parlamentu."

Ivan kaže dam u je društveni aktivizam veoma važan iako među mladima nije popularan, niti ga društvo podstiče bilo kakvom merom.

beograd jpg

"Mislim da je važno da svaki individualac razvija sebe. U Srbiji aktivizam mladih nije toliko zastupljen i prihvaćen jer  to niko ne ceni. U suštini mladi nemaju ni motivaciju jer pokušavaju da postignu neki uspeh zbog fakulteta i niko ih ne motiviše da se priključe nekim vannastavnim aktivnostima, koje bi im jednog dana bile od velike koristi", objašnjava Ivan.

Kako kaže, školovanje će nastaviti u SAD, a studiraće pravo jer je to oblast koja ga najviše privlači. Upravo angažman u Evropskom parlamentu mladih mu je pri upisu najviše pomogao, jer se takva vannastavna aktivnost na zapadu više ceni nego savršene ocene iz prethodnog perioda.

Hladni još nije siguran hoće li nastaviti da se bavi politikom po završetku studija.

"Ne znam to još. U suštini volim da znam šta se dešava u politici u Srbiji kao i u svetu, ali to je pitanje na koje treba odgovoriti kad završim fakultet i zaista budem znao čime želim da se bavim", napominje Ivan.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo