.
Trenutno
Reflektor
 Marija Marić
Društvo / Aktivizam

Seksualna diskriminacija u udžbenicima

06.04.2015.

Organizacija Labris traži da se iz devet srednjoškolskih udžbenika što pre povuku diskriminatorne lekcije protiv LGBT populacije. Jedan od autora sporne literature Žarko Trebješanin kaže da neće menjati svoj udžbenik, jer nije u pitanju slučajna greška, nego recenziran, stručan, naučni tekst.

.

Istražujući sadržaje važećeg gradiva, Labris je otkrio da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorni sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Srbije, rekla jeTanjugu Aleksandra Gavrilović iz te organizacije za lezbejska ljudska prava.

U spornim lekcijama seksualna orijentacija se, kako je rekla, svrstava u bolest, socijalnu devijaciju ili se negira u potpunosti i tretira kao nenormalna varijacija seksualne orijentacije.

Gavrilović je najavila da će Labris u zahtevu Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) zatražiti da formira komisiju, kako bi sporni sadržaji što pre bili izbrisani.

"Želimo da taj sadržaj nestane što pre", rekla je ona i navela da su krajem februara Ministarstvu prosvete ukazali o kojim udžbenicima se radi i pokušali da pojasne na koji način ti sadržaji pogađaju LGBT populaciju i kako otežavaju rad nastavnika.

 Profesoru Trebješaninu se zamera deo citata "U adolescenciji, seksualno sazrevanje (dostizanje pune zrelosti gonada, lučenje seksualnih hormona i pojava sekundarnih seksualnih karakteristika) prati razvoj snažnog interesovanja za suprotni pol i pojava erotske strasti".

Labris preporučuje da se citirani deo "snažnog interesovanja za suprotni pol" dopuni sa "snažnog interesovanja za suprotan, isti ili oba pola".

"Nikada ne bih pogodio šta u mom tekstu može da bude sporno. Mislim da bi unošenjem preporuke zbunio učenike i doveo ih u zabludu da je to nešto potpuno isto, možemo biti zainteresovni za oba pola i to je nešto što se dešava kod većine. Da se razumemo, to interesovanje se ne dešava kod većine, postoji ono što se zove biološka norma", rekao je poznati pshilogTrebješanin.

Kako je naveo, biološka usmerenost na suprotni pol nije plod njegove lične želje, nego plod evolucije, a osim toga, kako profesor podseća, ako bismo imali društvo gde preovladava homoseksualna orijenatacija, takvo društvo bi vrlo brzo iščezlo.

Za Labris sporan je i profesorov drugi citat u istom udžbeniku "…objekat seksualnog nagona je po pravilu jedinka suprotnog pola". Preporučuju da se citirani deo izmeni rečenicom "objekat seksualnog nagona je jedinka suprotnog i/ili istog pola".

U Ministarstvu prosvete kažu da bi problem trebalo da bude rešen usvajanjem novog zakona o udžbenicima, koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru.

"Novi zakon podrazumeva da svi udžbenici moraju da ispunjavaju Standarde kvaliteta, što sada nije slučaj za udžbenike koju su izdati pre 15 do 20 godina", rekla je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.

(Izvor: Tanjug)

L.K.

.
Akcija zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća biće održana na Spensu od 24. do 26. oktobra u okviru manifestacije "Novosadska…
.
Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u petak, 18. oktobra u Startit centru biće održana sedma Konferencija o trgovini…
.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?