...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Seksualna diskriminacija u udžbenicima

06.04.2015.

Organizacija Labris traži da se iz devet srednjoškolskih udžbenika što pre povuku diskriminatorne lekcije protiv LGBT populacije. Jedan od autora sporne literature Žarko Trebješanin kaže da neće menjati svoj udžbenik, jer nije u pitanju slučajna greška, nego recenziran, stručan, naučni tekst.

.

Istražujući sadržaje važećeg gradiva, Labris je otkrio da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na 18 mesta nalazi eksplicitno diskriminatorni sadržaj, čime se krši Ustav i niz zakona Srbije, rekla jeTanjugu Aleksandra Gavrilović iz te organizacije za lezbejska ljudska prava.

U spornim lekcijama seksualna orijentacija se, kako je rekla, svrstava u bolest, socijalnu devijaciju ili se negira u potpunosti i tretira kao nenormalna varijacija seksualne orijentacije.

Gavrilović je najavila da će Labris u zahtevu Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) zatražiti da formira komisiju, kako bi sporni sadržaji što pre bili izbrisani.

"Želimo da taj sadržaj nestane što pre", rekla je ona i navela da su krajem februara Ministarstvu prosvete ukazali o kojim udžbenicima se radi i pokušali da pojasne na koji način ti sadržaji pogađaju LGBT populaciju i kako otežavaju rad nastavnika.

 Profesoru Trebješaninu se zamera deo citata "U adolescenciji, seksualno sazrevanje (dostizanje pune zrelosti gonada, lučenje seksualnih hormona i pojava sekundarnih seksualnih karakteristika) prati razvoj snažnog interesovanja za suprotni pol i pojava erotske strasti".

Labris preporučuje da se citirani deo "snažnog interesovanja za suprotni pol" dopuni sa "snažnog interesovanja za suprotan, isti ili oba pola".

"Nikada ne bih pogodio šta u mom tekstu može da bude sporno. Mislim da bi unošenjem preporuke zbunio učenike i doveo ih u zabludu da je to nešto potpuno isto, možemo biti zainteresovni za oba pola i to je nešto što se dešava kod većine. Da se razumemo, to interesovanje se ne dešava kod većine, postoji ono što se zove biološka norma", rekao je poznati pshilogTrebješanin.

Kako je naveo, biološka usmerenost na suprotni pol nije plod njegove lične želje, nego plod evolucije, a osim toga, kako profesor podseća, ako bismo imali društvo gde preovladava homoseksualna orijenatacija, takvo društvo bi vrlo brzo iščezlo.

Za Labris sporan je i profesorov drugi citat u istom udžbeniku "…objekat seksualnog nagona je po pravilu jedinka suprotnog pola". Preporučuju da se citirani deo izmeni rečenicom "objekat seksualnog nagona je jedinka suprotnog i/ili istog pola".

U Ministarstvu prosvete kažu da bi problem trebalo da bude rešen usvajanjem novog zakona o udžbenicima, koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru.

"Novi zakon podrazumeva da svi udžbenici moraju da ispunjavaju Standarde kvaliteta, što sada nije slučaj za udžbenike koju su izdati pre 15 do 20 godina", rekla je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.

(Izvor: Tanjug)

L.K.

Možda te još zanima:

.

Atmosfera uoči Prajda bolja, ali i dalje ne dovoljno dobra

Organizatori Beograd Prajda kažu da postoje pozitivni pomaci kada je reč o atmosferi u društvu i medijima koja prati najavu…

.

Drag queen show više od zabave

U okviru Novosadske nedelje ponosa, koja je upravo završena, održan je i „Drag queen show“.  Iako su „drag queen“ predstave…

.

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje…

.

Novosadska nedelja ponosa: U fokusu zapošljavanje LGBT osoba

Novosadska nedelja ponosa se ove godine održava od 15. do 21. maja. Kako navode organizatori, samoj nedelji će prethoditi i…

.

Čovek nekad mora da prođe golgotu da bi ostvario ideju

Nakon osvojenih nagrada u Španiji i Francuskoj, film "Kristina" stigao je i u Srbiju, gde je već dobio i domaće…

.

Politika u Srbiji nije naklonjena LGBT zajednici

Pre 12 godina u Srbiji je prvi put započeta priča o zakonskom prepoznavanju istopolnih zajednica. To znači da više od…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo