.
Trenutno
Popodne na O radiju
 Oradio ekipa
Društvo / Aktivizam

Sarajevski eFM zajedno sa Oradiom na OPENS State of Exit zoni

06.07.2017.

OPENS tim i Exit i ove godine osmislili su program na OPENS State of Exit zoni na kojoj će se predstaviti omladinske organizacije i institucije koje se bave mladima, važnim društvenim temama i aktivizmom. Na ovogodišnjoj OPENS zoni po prvi put će se naći i radijski studio iz kog će Oradio u saradnji sa kolegama sa sarajevskog studentskog eFM radija emitovati program uživo. 

.

U OPENS-ovoj State of Exit zoni svoje mesto naći će čak 47 organizacija i institucija iz Novog Sada, regiona i Evrope, a sve one biće smeštene na zelenom platou, preko puta Rege stejdža. Valentina Antić iz OPENS-a kaže da će zona biti otvorena sva četiri festivalska dana od 18 časova do pola sata iz ponoći, a posetioci će moći da učestvuju u interaktivnim radionicama ali i da poslušaju diskusije o drušveno važnim temama.

"Ove godine na zoni zajedno sa organizacijama pričamo o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, slobodi kretanja i govora, da promovišemo mir i pomirenje u regionu, posebno u regionu jer ćemo ove godine imati i organizacije iz regiona koje će biti naši gosti. Ideja je da širimo i slavimo ljubav tokom ova četiri dana na festivalu", kaže ona.

efm jpg

Među gostima iz regiona, između ostalih, naći će se Centar za interkulturalni dijalog iz Kumanova, Omladinski savjet iz Republike Srpske, festival "Grafiti na gradele" iz Splita i ekipa studentskog radija eFM iz Sarajeva. Kolege sa eFM-a prošle godine su izveštavale sa Exita, kao i mi, a na OPENS-ovu inicijativu ove godine emitovaćemo zajednički program, koji će kako kaže Boris Čović sa eFM-a, biti spontan i zabavan.

"Pošto će se program slušati kod nas u Bosni i Hercegovini, kod vas u Srbiji, ali i svuda u svetu gde imamo slušaoce, mislim da je najvažnije da im prenesemo festivalsku atmosferu onakvu kakva jeste. Najvažnije je da osete Exit, bez puno palamuđenja i priče u kojoj slušaoci mogu da se izgube. Evo, mi smo na Exitu i donosimo vam Exit, najbolje što može da se prenese na radiju", kaže on.

Zajednička emisija emitovaće se uživo svakog dana od 20 do 22 časa, a nakon emisije, svake večeri prenosićemo uživo koncerte sa Fusion stejdža. Večeras će to biti koncert naše kantautorke Ane Ćurčin, a sve ono što ne stignete da čujete u programu, naći se sledećeg dana na našem sajtu oradio.rs. Dušan Majkić sa Oradija kaže da će u programu podjednako biti zastupljeni i muzički i nemuzički sadržaji.

"Pratićemo najzanimljivija dešavanja i koncerte, imaćemo intervjue sa izvođačima a trudićemo se da pokrijemo sve muzičke žanrove i sve velike stejdževe festivala. Emisija koju ćemo realizovati sa kolegama iz Sarajeva biće posebno zanimljiva jer nismo do sada radili ovakvu vrstu programa, no kada se uzme u obzri da Oradio i eFM imaju slične koncepte te da su nam svima u fokusu mladi, ovo je sasvim prirodna stvar", kaže Majkić.

opens2 jpg

Deo OPENS State of Exit zone rezervisan je za kahoot kvizove, projekcije kratkometražnih filmova, plesne radionice, photoboot, a posetioci festivala imaće priliku da od recikliranog materijala tokom 4 festivalska dana naprave statuu mira i prijateljstva.

"Posetioci će moći ne samo da saznaju neke nove stvari i da učestvuju u radionicama, već mogu i da, kako kažu mladi, iskuliraju, da dođu da se opuste jer smo za njih pripremili i crtanje po telu, pravljenje hipi asesoara, naočara, ogrlica, narukvica i majica", dodaje Valentina Antić iz OPENS-a.

Na OPENS-ovoj zoni ove godine biće reči o položaju žena u sportu, a pored toga, u saradnji sa organizacijom "Civil Rights Defenders" biće postavljena izložba "We exist!", koja se bavi temom roda, seksualnosti i rodnog identiteta, kao i izložba "The Balkan route", koja se bavi migrantskom krizom. 

Audio prilog poslušajte u plejeru: 

 

 

Jovana Zdjelarević

.
Panel diskusija pod nazivom "Ti u očima poslodavca" biće održana u sredu 13. juna od 18 časova u Startit centru. 
.
Radionica pod nazivom "Osmišljavanje i razvoj poslovnih ideja", koja podrazumeva oblast zelene ekonomije i održivog razvoja, biće…
.
Dilema o sterilizaciji domaćih životinja, pre svega pasa i mačaka, stara je koliko i sama procedura. Ljude prilikom razmatranja…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?