...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo / Aktivizam

Prajd šetnjom skreće se pažnja na diskriminaciju

14.09.2022.

U ponedeljak 12. septembra Europrajd je zvanično otvoren ispred Palate Srbije u Beogradu. Ovogodišnji program sadrži konferencije, izložbe, predstave, revije, a centralni deo je subotnja šetnja, oko čijeg održavanja je bilo dosta polemike. Dan nakon otvaranja Europrajda, Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo šetnju. Organizatori, međutim, kažu da će šetnje biti, a i različite organizacije koje se bave ljudskim pravima su takođe organizovale brojne aktivnosti.

.

Polemisalo se o tome da li je moguće zabraniti šetnju tokom Europrajda, da li će biti održana ili ne. Bez obziran na odluku MUP-a, organizatori Evroprajda kažu - šetnje će biti. Goran Miletić iz Belgrade Prajda podseća i na neka pravila koja važe tokom ulaska.

"Na samom ulasku, svako mora biti pretrešen i proći će kroz detektore, dakle celokupan bezbednosni pregled. Na mesto okupljanja se dolazi između 16 i 17h i onda kreće šetnja (ruta je od Skupštine Srbije do Donjeg Kalemegdana). Bez obzira na bilo kakvu odluku, šetnje će biti", ističe Goran.

On dodaje i da su svi planirani događaji održani bez ikakvih problema, bilo je mnogo posetilaca, kako na predstavama, konferencijama, tako i na fashion show-u. Nema nikakvih izmena. Goran ističe da se pomoću Prajda skreće pažnja na probleme koje LGBT zajednica ima u svakodnevnom životu. 

"Prajd jeste jednom godišnje, traje relativno kratko, ali se pomoću njega skreće pažnja medija i svih ostalih u društvu na to da postoji grupa koja ima dosta problema samo zato što ima jedan identitet s kojim je rođena. Žrtve smo diskriminacije i nasilja samo zato što pripadmo LGBT zajednici", kaže Goran.

lgbt png

Regionlna kancelarija za saradnju mladih ove godine organizuje višednevni trening koji počinje danas, a traje tokom cele nedelje ponosa. Mladi će razgovarati o ljudskim pravima, demokratiji, položaju LGBT zajednice na Zapadnom Balkanu, ali i o tome kako aktivizam može pomoći, a posetiće i kulturno-umetniče događaje, kao i samu šetnju. Programski Savetnik Đorđo Cvijović kaže da aktivizam pomaže izgradnji mira i borbi za ljudska prava.

"Snaga je na mladima iz celog regiona da prepoznaju potencijal koji postoji u svim društvima i da zajednički pokušaju da naprave još veći pritisak za bolje sutra i bolju budućnost. Meni je baš žao kada vidim da mlade odbija cela ova priča, ova fama koja se digla i politički pritisak koji postoji. Kada je reč o aktivizmu iz oblasti ljudskih prava, mladi se često plaše da će biti diskriminisani ili politički gonjeni, ako budu aktivniji u ovoj oblasti. Mi ćemo se potruditi da im objasnimo da to nekad baš i nije slučaj, da ukoliko i dođe do diskiminacije, postoje stručnjaci u regionu koji im mogu pomoći", kaže Đorđo.

lgbtq1 png

On dodaje da je održavanje Prajd šetnje važno prvenstveno zbog vidljivosti. 

"Čini mi se da smo u našim društvima, koja su dosta tradicionalna i patrijarhalna, uglavnom vođeni onom maksimom u svoja četiri zida. Sve što je u svoje četiri zida to je ok, ali samo da se ne vidi i da nije u javnom prostoru. Ova tema je veoma važna i dotiče mnogo ljudi. Zato je važno da bude vidljiva, da se ukaže na diskriminaciju koja postoji, jer situacija nije mnogo bolja, kao što smo mislili", zaključuje Đorđo. 

Goran Miletić dodaje da boljitka ima kada se govori o položaju LGBT zajednice ima, ali da on dolazi sporo.

"One postoje i vidljive su, ali je sve veoma sporo, moralo bi, za jednu državu koja je članica Saveta Evrope da sve ide mnogo, mnogo brže."

Domaćin Evroprajda je obično država koja ima ustanovljenu tradiciju održavanja Parade ponosa. Bitno je i koliko je takav događaj važan za zajednicu, državu i region, ali i prijateljska nastrojenost grada prema LGBT populaciji. Takođe, prema odluci Ustavnog suda iz 2013. godine zabrana parade ponosa 2011. godine je bila neustavna, s obzirom na to da krši član koji se odnosi na slobodu okupljanja.

J. Božić

Foto: Canva.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Atmosfera uoči Prajda bolja, ali i dalje ne dovoljno dobra

Organizatori Beograd Prajda kažu da postoje pozitivni pomaci kada je reč o atmosferi u društvu i medijima koja prati najavu…

.

U redu je biti različit/a

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Parade ponosa koja je bila zakazana za septembar u Beogradu. Prema njegovim…

.

Seksualna orijentacija nije dijagnoza

Homoseksualnost i transseksualnost naše društvo i dalje, iako nisu retke pojave, ne prepoznaje kao odvojene pojmove, zbog nedostatka znanja u…

.

Društvo se menja, ali potrebno je vreme

Ove nedelje počela je prva Novosadska nedelja ponosa. Prajd će biti održan 17. maja na Trgu republike, a osim parade…

.

LGBT: Borba za jednaka prava i dalje traje

Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne. Novosadska…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo