...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Aktivizam

Posle snega ostaje smeće, očistimo ga zajedno

21.03.2018.

Svake godine, kada se sneg otopi, u gradu ostaju gomile smeća. Belina snega često prekrije sav nemar i građana i komunalnih službi, ali kada dođe proleće postajemo svesni da smo zatrpani što otpadom koji ostaje iza kućnih ljubimaca i njihovih nemarnih vlasnika, što smećem koje je neko bacio i pomislio da se u snegu neće videti. Kada grane sunce, zajedno sa prirodom bude se i različite organizacije koje nas pozivaju na akcije prolećnog čišćenja.  

.

Jovica Vukša iz grupe Novi Sad ima srce i Ognjen Tomašević iz organizacije Novo kulturno naselje imaju mnogo iskustva u organizacijama različitih akcija čišćenja Novog Sada. Jovica kaže da su do sada čistili priobalje Dunava, Kamenički park, Petrovaradinsku tvrđavu, Frušku goru i druge slične lokacije. Nekada su ih sami organizovali, nekada u saradnji sa drugim organizacijama, a ponekad samo priskakali u pomoć. Odziv građana, kako kaže, varira.

"Praksa je pokazala da najveći odziv bude na proleće, valjda se u ljudima nakupi energije preko zime, krene proleće i svi imaju najviše energije za sve. Pre par godina nam se u aprilu na akciji pojavilo dvesto ljudi, tad nam se priključila i vojska. To je bila prelepa akcija u kojoj su očišćeni Šodroš i Ribarac." 

skupljanjesmeca jpg

I organizacija Novo kulturno naselje učestvovala je u raznim akcijama čišćenja priobalja Dunava, Petrovaradinske tvrđave, ali i gradskih zona.

"Mi smo organizovali u prethodnih nekoliko godina koliko udruženje postoji i uredjivanje vrtića Vendi na Novom Naselju, zatim i čišćenje jedne ulice na Novom Naselju koja je tih dana izgubila svoj kontejner, pa su građani odlučili da ulica bude kontejner i sređivanje drugih javnih površina kao što je naš parkić među brezama. Te inicijative su sjajne kad građani preuzmu stvari u svoje ruke i ne čekaju da neko drugi obavi posao koji mora biti obavljen", kaže Ognjen.

On je dodao da je na tim akcijama svaki put bilo više desetina građana i da su akcije odličan primer kako da edukujemo mlađe generacije.

"Ono što je meni uvek bilo sjajno je što roditelji dođu sa decom na tu akciju, pa decu od malih nogu uče da pokupe smeće iza sebe i na nekom dobrom primeru im pokažu šta je ružno, a šta lepo i šta ne treba raditi. Jedna akcija čišćenja priobalja Dunava je bila nakon žurke koju su maturanti imali noć pre. Nakon našeg poziva čak i nekoliko maturanata koji su bili na toj proslavi se pojavilo da pokupe ono što su njihovi drugari ostavili iza sebe. Sve je to samo primer kako može da se uradi nešto značajno i dobro, ukoliko se ljudi organizuju i sami krenu u akciju i ne čekaju da se to prosto desi samo od sebe, jer se neće desiti samo od sebe".

ciscenjeprirode jpg

Ne možemo da se ne zapitamo zašto uopšte dolazimo u situaciju da građani moraju da se organizuju i čiste đubre, koje je trebalo da pokupi neka od nadležnih službi. Jovica Vukša smatra da u tu situaciju dolazimo zbog toga što institucije ne snose posledice svoje neodgovornosti.

"Prošle godine je više organizacija sastavilo jedan proglas, gde smo pozvali institucije u gradu da preduzmu nešto po pitanju konstantnog problema zaprljanosti najpopularnijih novosadskih plaža Oficirac, Ribarac, Šodroš i Bećarac. Dobili smo odgovor od jednog javnog preduzeća da je Grad Novi Sad zadužen za to priobalje. Grad Novi Sad se konkretno ne plaši prljavih plaža, zato što nema reakcije građana koji će kazniti taj nemar."

"Najbolje bi bilo kada bi svako radio svoj posao savesno i marljivo, onda bismo živeli u nekom boljem univerzumu, ali svedoci smo da se te stvari nekad ne dešavaju. I zaista je za svaku pohvalu kada se građani sami od sebe organizuju ili kada ih neka organizacija pozove da se priključe tim akcijama", dodaje Ognjen.

Pored instutucija koje ne rade svoj posao, imamo i nesavesne građane koji bacaju smeće što zbog nemara, što zbog obesti jer je, kako kažu, neko drugi plaćen da to skuplja. Jovica Vukša kaže da za sve ovo vreme koliko se bavi aktivizmom i ekologijom nije čuo da je komunalna policija napisala kaznu za bacanje smeća pored Dunava ili na gradskim ulicama. Takođe navodi da decu moramo da edukujemo i da ne smemo da mislimo da će  početi da recikliraju ako vide kante za reciklažu. Moramo im objasniti čemu one služe.  

I "Novo kulturno naselje" i "Novi Sad ima srce", kada su u mogućnosti, recikliraju otpad koji sakupe u svojim akcijama. I ovog proleća zasukaće će rukave i očistiti grad i okolinu. Čekaju april i lepše vreme, a sve nas pozivaju da im se pridružimo. O radio se i ranijih godina pridruživao ovakvim akcijama, pa nećemo izostati ni ove godine. Saznajte kad su i dođite da se družimo i zajedno uradimo nešto dobro.

Emisiju U kakvoj zemlji želim da živim u kojoj smo pričali o prolećnom čišćenju možete preslušati na podkastu O radija.

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo