.
Trenutno
Škripa
 Dušan Majkić
Društvo / Aktivizam

Otkazano obeležavanje Dana studenata u kampusu

04.04.2017.

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu otkazala je ranije najavljeno obeležavanje Nacionalnog dana studenata u kampusu UNS. Kako je navedeno u saopštenju te asocijacije, događaj je otkazan kako bi se izbegle mogućnosti da bude zloupotrebljen, jer će kasnije u toku dana u Kampusu biti održan protest koji organizuje Studentski pokret Novog Sada.

.

"Usled novonastale situacije u našoj zemlji kao i najavljenih protesta u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije, gde je deo studenata odlučio da se pridruži protestima, procenili smo da događaj koji organizujemo može biti zloupotrebljen, te smo odlučili da sve današnje aktivnosti pomerimo. Dalje informacije ćemo vam javiti u toku dana", navodi se u saopštenju Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu.

Ranije je bilo najavljeno da će Nacionalni dan studenata biti obeležen različitim programima u Studenjaku, odnosno kod fontane između domova "Bajić" i "Vlahović". Program je trebalo da traje od podne do deset sati uveče, uz mnoštvo obrazovnog, sportskog i zabavnog sadržaja. 

Studentski pokret Novog Sada najavio je za 18 časova protest kod fontane ispred studentskog doma "Slobodan Bajić". U saopštenju tog pokreta navodi se da je protest zakazan zbog nefer uslova na proteklim izborima i rezultata koji nisu realan odraz pravog mišljenja i htenja naroda. U saopštenju se osuđuju svaka vrsta krađe glasova, medijske manipulacije i izborne neregularnosti.

Studenti su protestovali i ranije, zbog dodatnih troškova koje fakulteti naplaćuju i loše situacije u visokom obrazovanju. Međutim, studentske organizacije im se tada nisu pridružile.

"Kod svakog protesta, moje lično mišljenje je da uvek treba da pokušaju da se obrate organizacijama i drugim nadležnim organima na njihovom fakultetu koji stoje tu za studente, na primer parlament i slično, i da pokušaju na taj način da dobiju ono što traže. Sve te organizacije i organi na fakultetima i Univerzitetu tu su za studente, pre svega", pethodno je rekla za Oradio Nikolina Šešlija iz Studentske asocijacije UNS.

Dan studenata obeležava se u spomen na velike studentske demonstracije održane 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinković.

Jasna Žugić

.
Centar za omladinski rad pozvao je mlade između 18 i 30 godina koji žive na teritoriji Novog Sada da se prijave na trening "Aktivni…
.
Neonacizam u Srbiji nije stara pojava iako je daleko od masovne. Nedavno okupljanje poklonika Milana Nedića, kvinsliškog predsednika…
.
Američki kutak Novi Sad i udruženje građana "Novi lobi" organizuju program "Osnovna obuka za uključenje mladih u društveni aktivizam"…
Program
Kalendar događaja
Februar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
    
Anketa

Da li čitate elektronske knjige?