...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Otkazano obeležavanje Dana studenata u kampusu

04.04.2017.

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu otkazala je ranije najavljeno obeležavanje Nacionalnog dana studenata u kampusu UNS. Kako je navedeno u saopštenju te asocijacije, događaj je otkazan kako bi se izbegle mogućnosti da bude zloupotrebljen, jer će kasnije u toku dana u Kampusu biti održan protest koji organizuje Studentski pokret Novog Sada.

.

"Usled novonastale situacije u našoj zemlji kao i najavljenih protesta u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije, gde je deo studenata odlučio da se pridruži protestima, procenili smo da događaj koji organizujemo može biti zloupotrebljen, te smo odlučili da sve današnje aktivnosti pomerimo. Dalje informacije ćemo vam javiti u toku dana", navodi se u saopštenju Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu.

Ranije je bilo najavljeno da će Nacionalni dan studenata biti obeležen različitim programima u Studenjaku, odnosno kod fontane između domova "Bajić" i "Vlahović". Program je trebalo da traje od podne do deset sati uveče, uz mnoštvo obrazovnog, sportskog i zabavnog sadržaja. 

Studentski pokret Novog Sada najavio je za 18 časova protest kod fontane ispred studentskog doma "Slobodan Bajić". U saopštenju tog pokreta navodi se da je protest zakazan zbog nefer uslova na proteklim izborima i rezultata koji nisu realan odraz pravog mišljenja i htenja naroda. U saopštenju se osuđuju svaka vrsta krađe glasova, medijske manipulacije i izborne neregularnosti.

Studenti su protestovali i ranije, zbog dodatnih troškova koje fakulteti naplaćuju i loše situacije u visokom obrazovanju. Međutim, studentske organizacije im se tada nisu pridružile.

"Kod svakog protesta, moje lično mišljenje je da uvek treba da pokušaju da se obrate organizacijama i drugim nadležnim organima na njihovom fakultetu koji stoje tu za studente, na primer parlament i slično, i da pokušaju na taj način da dobiju ono što traže. Sve te organizacije i organi na fakultetima i Univerzitetu tu su za studente, pre svega", pethodno je rekla za Oradio Nikolina Šešlija iz Studentske asocijacije UNS.

Dan studenata obeležava se u spomen na velike studentske demonstracije održane 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinković.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo